2019-04-30

Megkezdődött a CEOS WGISS-47 plenáris ülése

A CEOS Információs rendszerek és szolgáltatások munkacsoport négynapos ülésének már az  első napján feltűnt, hogy a szaknyelvi terminológia használata mennyivel egységesebb itt, összehasonlítva a GEO múltheti műhelyének előadásaival. 
Egyelőre itt a NOAA fő adatfelelősének (CDO) előadásából emelném ki azokat az amerikai szövetségi jogszabályokat, törvényeket és elnöki rendeletet, amelyek tanulmányozása itthon is időszerű (és ezekkel az illetékesek bizonyára már foglalkoznak is):
  • Törvény a tényadatokon alapuló szakpolitikai döntéshozatalról (FEBPA= Foundations for Evidence-Based Policymaking Act) 2019. január 14.
  • Törvény a geotér adatokról (GDA= Geospatial Data Act) 2018. október 5. (Ezt már Ivan deLoatch, az FGDC igazgatója is szóbahozta Bécsben egy beszélgetésünkben)
  • Törvény a szövetségi adatstratégiáról (FDS=Federal Data Strategy) ez még folyamatban van és része a tárcaközi prioritások között szereplő 'adatcélok' kimunkálásának, továbbá
  • Elnöki rendelet a mesterséges intelligenciáról  (AI=Executive Order on Maintaining Executive Leadership in Artificial Intelligence), amely mindhárom előzővel konzisztens és ezek külön-külön és együttesen kihatással vannak a földmegfigyeléssel foglalkozó hivatalok, ügynökségek, szervezetek munkájára is. 2019. február 
Illusztrációként és hiteles forrásként forrásként legyen itt Dr. Ed Kearns (NOAA) vetített képe is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése