2019-04-16

Ma lezajlott az áprilisi GEO EO4SDG telekonferencia

Dr. Argyro Kavvada vezetésével ma 100 perces telekonferenciára került sor a 'Földmegfigyeléssel a Fenntartható Fejlődési Célokért'  GEO kezdeményezés munkacsoportjában. A teleconba bekapcsolódottak huszas listáján két magyar résztvevő is szerepelt! Az első előadó
Jillian Campbell az ENSZ Környezeti részlegének  munkatársa volt. Elsősorban vízes témaköröket ragadott ki (vízminőség, vízes ökoszisztéma, felszíni vízborítás és időbeli változása). Előadásához a képanyag valamilyen okból nem volt látható, ennek ellenére világossá vált, hogy egy tudástárat hoztak létre mindenekelőtt az ENSZ Statisztikai részlege, valamint a GGIM regionális bizottságai, továbbá a Google, JRC, OECD és EUROSTAT  közreműködéssel, amely közvetve hasznos lehet a nemzeti jelentések készítői számára is, de semmiképpen nem útmutató, amire olyan nagy igény lenne.  Több alkalommal hangsúlyozta a kapacitásépítés szükségességét, hogy érthetőbb legyen a nemzeti statisztikák és a téradatok együttes kezelésének előnyei. On-line tréning modellekre lenne szükség. Ezt aláhúzta Marc Paganini (ESA) is, kiemelve, a GEO EO4SDG kellene, hogy útmutatást adjon a nemzetek számára ezen a téren. Ilyen tréningek már folynak az ENSZ Habitat  vagy föld-degradáció terén.
Emil A. Cherrington előadása a NASA-US AID és SERVIR együttműködésében folyó Nyugat-Afrika Programról számolt be, melynek célja a felszínborításra és földhasználatra vonatkozó meglévő adatok és információk  harmonizációja volt. A nigériai, szenegáli és ghanai részvétel mellett a munkában közreműködik a FAO és USGS is. A SAR felvételezés  SDG célú felhasználását tartalmazó kézikönyv elérhetőségét is megadták.
Gregory Scott program szerinti tájékoztatására - amely az InterAgencyExpertGroup SDG és a WGGI munkacsoport folyamatban lévő munkájáról számolt volna be - ezúttal nem került sor.
Az EO4SDG felmérés és azt követő események beszámolóját Mariko Harada tartotta. Lawrence A. Fried (NASA) arra hívott fel, hogy a GEO felmérésben résztvevő tagországainak számát növelni szükséges és megköszönte a JAXA, és a felmérést vezető Chu Ishida kiváló munkáját. 




A felmérés kérdései:
A felmérés eredményét, az értékelést és a következtetéseket az MFTTT WG4SDG csapattagjaival és a csatlakozó érdekeltek és érintettek bevonásával javaslom majd átbeszélni. 
Dr. Argyro Kavvada ezt követően az EO4SDG 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó munkaterve megvalósítási tervéről nyitott vitát. Mint ismeretes, a programhoz az MFTTT WG4SDG is adott hozzájárulást.
Az idei EO4SDG éves ülés időpontját a GGIM augusztus elejei newyorki találkozójához próbálják igazítani. 
A partnerek egyéb hírei napirendben az MFTTT WG4SDG munkacsoporttal kapcsolatos három hírt osztottam meg: GIS Open előadás (dr.Mihály Szabolcs, április), CEOS WGISS-47 plenáris ülésén a HSO/KKM ŰFF jelentés/ismertetés (RFG, május), és a WG4SDG munkacsoport érdeklődése a GEO EO4SDG kapacitásfejlesztési tevékenységében való részvétel iránt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése