2010-06-20

José Jesús Reyes Nunez fényképes beszámolója Nessebarból, a Térképészet és térinformatika, valamint az ICA regionális szimpóziumáról

Tagszervezetünk az ELTE TGT docense José Jesús Reyes Nunez küldte ma reggel beszámolóját a HUNAGI Napló olvasói számára a bulgáriai térképészeti-térinformatikai rendezvényről és a magyar szereplésekről. Fényképei:
BILD0090 – A nyitó ceremónián átadták díját a tavaly megszervezett Barbara Petchenik nemzetközi térképrajz-verseny bolgár győztesének, Daniela Karainovának. Jobbról: Temenoujka Bandrova (Bulgária), Daniela Karainova (Bulgária), édesanyja, Jesús Reyes (Mo.)
BILD0099 – Gross Miklós (Eurosense) tartja előadását.
BILD0115 – Hargitai Henrik (Mo.), előadása megtartása közben
BILD0135 – Temenoujka Bandrova és Jesús Reyes vezetik az ICA Térképészet és Gyermekek bizottsági megbeszélést. Ime a beszámoló:"3rd International Conference on Cartography and GIS and
ICA Regional Symposium for Central and Eastern Europe
Június 15. and 20. között a szófiai Általános mérnöki, Építészeti és Geodéziai Egyetem szervezésében és a Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association, ICA) támogatásával megtartották a 3. Térképészeti és Térinformatikai Konferenciát az ICA Közép- és Kelet-európai Regionális Szimpóziummal egyidőben. A közös rendezvény Nessebarban, a 2009 óta a Világörökség részévé nyilvánított városban zajlott le. Ezt megelőzően, június 12. és 14. ugyanezen a színhelyen megtartották a Digitális Föld Szimpóziumot, amelyről korábban Remetey-Fülöpp Gábor tudósított. A két rendezvényen együttesen a világ 32 országából megérkezett résztvevők 110 előadást tartották.
Öt díszelőadás (keynote speech) hangzott el a szakma olyan neves képviselőitől, mint Paul Hardy (Nagy Britannia), aki az ESRI európai képviselőjéként „Scaling-up Cartography – Cloud Computing and Multiscale Content for Tomorrow’s Mapping” címmel tartott előadást, vagy Athina Trakas (Németország, az Open Geospatial Consorcium európai igazgatónője), aki az általa képviselt nemzetközi szervezet tevékenységét és jövőbeni terveit vázolta fel. Az ICA képviseletében William Cartwright (Ausztrália), jelenlegi elnök díszelőadást tartott „Maps, sketches and annotations: representations of the Geography of Conflict – Gallipoli 1915” címmel. A második napon az Eurosense képviseletében Gross Miklós (Magyarország) tartott díszelőadást a „The Mission of Cartography in the Modern Information Society” címmel.
Két ICA bizottság és egy munkacsoport megtartotta az idei gyűléseiket a konferencia ideje alatt: A Planetáris Kartográfia bizottság (Planetary Cartography) megbeszélését Kira Shingareva (Oroszország, jelenlegi elnök) és Hargitai Henrik (Magyarország), a Térképészet és Gyermekek (Cartography and Children) bizottságét Temenoujka Bandrova (Bulgária) és José Jesús Reyes Nunez (Magyaroszág) társelnök vezette. A „Cartography on Early Warning and Crises Management” munkacsoport megbeszélését elnöke, Milan Konecny (Cseh Közt., az ICA volt elnöke) tartotta.
Magyar vonatkozású további hírek, hogy Hargitai Henrik előadást tartott a Planetáris Kartográfia szekcióban „Hungarian Localization of the International Planetary Nomenclature System” címmel, illetve José Jesús Reyes Nunez „Chernoff survey in Argentine and Hungarian Schools” című előadása hangzott el a Térképészeti Vizualizáció szekcióban, miközben az előadó terem előterében megtekinthető volt a „Collection of maps made by Hungarian children” című posztere.
A záró ceremónián Milan Konecny és William Cartwright megköszönték Temenoujka Bandrovának a konferencia megszervezését, és meghívták a jelenlevőket a két év múlva rendezésre kerülő 4. Térképészeti és Térinformatikai Konferenciára."
Jesus Reyes tanár úr pontos címe:
José Jesús Reyes Nunez
Co-Chair, ICA Commission on Cartography and Children
ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
Eotvos Lorand University
Dept. of Cartography and Geoinformatics
Pázmány Péter sétány 1/a.
Budapest 1117
Magyarország - Hungary


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése