2010-09-02

HUNAGI - MÜI vezetői szintű megbeszélés

A HUNAGI és a Magyar Űriroda vezetői között szakmai országimázs formáló nemzetközi rendezvények lehetőségéről és  támogatásával kapcsolatban került sor találkozóra a budapesti Infoparkban, az NKTH épületében.
A szóbanforgó két rendezvény a következő:

1. Digitális Föld konferencia
A 10 éves múltra visszatekintő, 2007-ben alakult Digitális Föld Nemzetközi Társaság (ISDE) vezetője a Kínai Tudományos Akadémia elnöke. A szervezet végrehajtó bizottsága júniusi nessebari ülésén úgy határozott, hogy  amennyiben szeptember közepéig megerősítjük a helyszín adásra vonatkozó  pályázati szándékunkat, Magyarországé a rendezés joga.  Tartalékként a német Térinformatikai Társaság áll készen az esemény megrendezésére. Az Al Gore amerikai alelnök által felvázolt kezdeményezéshez kötődő, eddig kétévente lebonyolított konferenciák helyszínei: Kína, Kanada, Csehország, Japán, USA, Kína voltak, míg a soron következő jóváhagyott helyszínnek Ausztrália ad otthont.
A lehetőség tehát adott, hogy a térbeli adat infrastruktúra világszervezet budapesti konferenciája  után 10 évvel, újból térinformatikához kötődő nemzetközi nagyrendezvénye legyen hazánknakSzakmai oldalról eddig elvi támogatást kapott a gondolat az MTA Földtudomány Osztályától, a Nemzetközi Föld Bolygó Éve Magyar Nemzeti Bizottságtól, a Magyar Űrkutatási Tanácstól és az Európai Bizottság illetékes részlegétől (DG Közös Kutatóközpont). A napirendhez három oldalas részletes háttérinformáció került átadásra. Említésre érdemes még, hogy a szervezet vezetőségébe két évvel ezelőtt kapott meghívást a HUNAGI főtitkára, akit 2009-ben beválasztottak a szervezet tudományos folyóiratának az International Journal of Digital Earth szerkesztőbizottságába is. A lap működésének második évében már rákerült a Thompson citációs indexre. HUNAGI tagjai közül  a Celk Center, a Budapesti Corvinus Egyetem Matematikai Informatikai Tanszéke, valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) szerepeltek eddig aktívan Digitális Föld rendezvényeken.

2. A CEOS WGISS-32 plenáris ülés megszervezése Budapesten
WGISS-21 Budapesten 2006 május. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény
Előzmény:
2006-ban HUNAGI tagszervezetével az EOGEO Alapítvánnyal karöltve már sikeresen lebonyolította a Földmegfigyelési Bizottság Információs Rendszerek és Szolgáltatások Munkacsoportja (CEOS WGISS)  ötnapos  ülését a Gellért szállóban. A találkozó magyar szekciójában HUNAGI meghívására jelen volt  a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója, az FVM h.államtitkára dr. Berczi Norbert, a FÖMI főigazgatója, az OMSZ és  MÁFI vezetői, a KvVM illetékese. Minden releváns hazai műhely szakmai előadás formájában mutatkozott be. HUNAGI részéről a térbeli adat infrastruktúra világszervezetről (GSDI-ről) hangzott el előadás. Ezt követően a GSDI elnöke és a WGISS akkori társelnökei (ESA-NASA)  megállapodtak a folyamatos kapcsolattartásban. Összekötőnek a GSDI vezetőség magyar tagját fogadták el. Azóta az ülések házigazdái német (DLR), vietnami, amerikai(NASA, UCAR), francia(CNES), ENSZ (UN OOSA-SPIDER), kanadai(CSA) és japán(Jaxa) űrkutatási központok voltak.  
A felkínált lehetőség:
A WGISS jelenlegi elnöke augusztus végén kínálta fel a HUNAGI számára a lehetőséget a 2011 szeptemberi ülés megrendezésére, visszajelzést várva arra nézve, hogy HUNAGI vállalná-e a helyszín biztosítását. A mintegy 40-50 fős zártkörű ülés költségei a CEOS WGISS szervezetet terhelik, mindössze a kapcsolattartással, egyeztetéssel és logisztikai szervezéssel  (esetleg terembérlettel) kapcsolatban felmerülő kiadások forrásfedezetéről szükséges majd pályázati vagy tagi támogatás útján gondoskodni.  
Tekintettel mindkét esemény potenciális szakmai hozadékára a két rendezvényről az űrkutatást és informatikát egyaránt felügyelő Dr. Nyitrai Zsolt államtitkár úr levélbeli és személyes tájékoztatását tervezi HUNAGI a MÜI támogató közbenjárásával. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése