2014-01-17

Dr. Solymár Károly h. államtitkár részvételével munkában a GEO miniszteri szintű értekezlete

A csúcs első két szekcióülésének programjában a következők szerepeltek:

Janez Potocnik, EU biztos DG Envi
A harmadik és negyedik (brüsszeli fokvárosi) csúcson már képviselte az EU-t előbb mint tudomány majd a környezetvédelmi biztosként. Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy itt jelentették be Genfben, hogy a SPOT elmúlt 27 évben készült űrfelvételeit szabad hozzáféréssel biztosítják a jövőben minden nem-kereskedelmi alkalmazás számára, csatlakozva ezzel a Landsat és a Sentinel adatpolitikák sorához.
Jianlin Cao, miniszterhelyettes, Kína
Pekingi nyilatkozat
Egyetértenek a genfi nyilatkozattal é a GEO 2020-ig az utat kijelölő startégiájával.
Derek Hannekom, miniszter Dél-Afrika
Létrehozták a Nemzeti Földmegfigyelési Rendszert és ez javasolható más GEO tagoszgok számára is.
Patrick Gallagher, államtitkár USA Kereskedelmi Minisztérium
Minden közadat nemzeti erőforrás, melynek hozzáférése és használata mindenki számára biztosított. Ez érvényesül a GEO stratégiájában és követett gyakorlatában is.
Két kulcselőadás: előbb Steiner UNEP ügyvezető igazgató helyett Jacqline McGlade UNEP vezetője tartotta meg az előadást, többek között bejelentette a UNEP Live portálszolgáltatás megindítását. UNEP elkötelezett a fenntartható fejlődés érdekében végzett munkájában és együttműködéseiben (pld. FAO, WHO). Az adatok megléte, hozzáférhetősége és használhatósága alapvető.
Bruno Oberle, a svájci környezetvédelmi hatóság vezetője a szövetségi kormány erőfeszítéseit a biológiai sokféleség megőrzésében GEOSS munkatervéhez igazodva műholdadatok és terepi mérések együttes felhasználásával végzi. A monitoring hozzájárul a jobb döntésekhez, a fenntarthatósághoz. A GEO jövőjét a tagországok zöld, fenntartható gazdasággal kapcsolatos elkötelezettségei biztosítják.
A szünetben tartalmas beszélgetést folytathattam dr. Solymár Károly helyettes államtitkár úrral (NFM ifokommunikációs államtitkárság), aki tájékoztatást kapott a GSDI szervezetről, a térinformatika és földmegfigyelés egymásra épüléséről a fejlesztési és alkalmazási feladatokban. A kiállítás megtekintése közben a legtöbb szó a fiatal szakemberek ösztönzésének lehetséges módjairól esett, amivel a leghamarabb elérhető lenne a hazai űralkalmazási közösség és képesség megerősödése mindenekelőtt a magánszférában, ami a kulcsa a versenyképességnek, projekt-konzorciumokba való bekapcsolódás lehetőségének A földmegfigyelés a távközlés mellett alkalmas lenne, hogy kiemelt területként legyen kezelve az ESA csatlakozást követően a honi űralkalmazási ipar felfejlesztése érdekében. A HUNAGI szemszögéből úgy látszik, hogy a soron következő GEO miniszteri csúcsig Magyarországon is megvalósíthatók a GEO munkatervébe való bekapcsolódás feltételei, pld. egy nemzeti földmegfigyelési rendszer kialakítása harmonizált téradat infrastruktúrára építve, kapcsolódva a GEOportálhoz, mindezt építve többek között a Copernicus program adatainak és szolgáltatásainak hasznosítására. A stratégia, koordináció alapvető, emellett a kezdeményezések - meglévő pályázati források felhasználásával - maguktól a hasznosító, alkalmazási szektoroktól, legfőképp a keresletre mozduló magánszektor szereplőitől érkezhetnek.
A kiállítótérben államtitkár úr elidőzött a polgárok földi adatgyűjtésbe való bevonásával foglalkozó öt EU projekt bemutatásánál, találkozott Prof.Maria Brovellivel, a World Wind nyíltforrású alkalmazásfejlesztő platform európai versenyfelhívás olasz irányítójával (amelyben a HUNAGI is közreműködik) és Gua Huadong akadémikussal, a Nemzetközi Digitális Föld Társaság főtitkárával.
A harmadik szekcióülésen a miniszterek és résztvevő országok, közreműködő szervezetek nyilatkozatai következtek. Madagaszkár miniszterelnöke után a miniszterek és államtitkárok következtek az alábbi sorrendben: Egyiptom, Marokkó, Portugál, Romania, Japan, Kolumbia, Korea, Kanada, Németország, Mexikó, Norvégia, Fülöpp-szigetek, Nigéria, Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Paraguay, Svédország, Finnország, Indonézia.
Ezt követték a GEO együttműködő szervezeteinek nyilatkozatai a következő sorrendben: UNCRD, UNISDR, WMO, EEA, ESA, EUMETSAT, IAF, CEOS, COSPAR, EuroGeoSurvey, GSDI, IAF, IEEE, IHO és ISPRS.
 A jelentős csúszás miatt az együttműködő szervezeteknek a tervezett 3-3 helyett mindössze 1-1 perc jutott nyilatkozataik lényegének közlésére, ami technikai kihívást jelentett a delegáltak számára. A feladattal a GSD részéről Carmelle Terborgh (Esri, Washington DC) bírkózott meg eredményesen. Maga a GSDI nyilatkozat itt tölthető le: www.hunagi.hu/G/GSDIStatementGEOGenevaMinisterial.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése