2017-11-29

Az MFTTT fogadókészség-erősítő kampányáról közöl cikket az MMM-GI nemzetközi tudományos szakfolyóirat

A skopjei Micro, Macro & Mezzo Geographic Information főszerkesztőségének meghívására beküldött Mihály Sz., Palya T. és Remetey-Fülöpp G. cikket a független bírálók pozitív véleménye alapján a következő számában közli le a szaklap.
Az illusztráció forrása: https://www.facebook.com/GeoSEEInstitute
A cikk az ENSZ Agenda 2030  Fenntartható Fejlődési Céljainak elérését támogató térinformációs és távérzékelési infrastruktúra, adatok, szolgáltatások és kapcsolódó technológiák kérdéskörét tárgyalja. Azzal, hogy a célok, alcélok és indikátorok mérése, monitoringja és jelentései statisztikai területegységekre vonatkozóan végzendők ahol szükséges, ez térszemléletű megközelítést igényel. Bemutatja a térinformatikai és földmegfigyelési
közösségek,  az érdekelt és potenciálisan érintett szervezetek és intézmények figyelemfelhívása céljából indított előadás kampányt arról, hogy az Agenda 2030 végrehajtása milyen lehetőségeket és kihívásokat jelent a megszólítottak számára. Nemzeti szinten a tárcák és szakterületek együttműködési készsége és képessége döntő és ebben kitüntetett szerepe van a statisztikai szervezetnek. A cikk szövegét előzetesen megkapta a GSDI szervezet főtitkára, mivel ennek a szervezetnek jóvoltából jutott hozzá a szerzői kollektíva az UN Statisztikai részlege, a GEO és CEOS WGISS vonaláról a legfrissebb információkhoz. Az MFTTT-GSDI tagjai közötti együttműködés de facto április óta működik és december 5-én a GEO EO4SDGS munkacsoport távmegbeszélésén a GSDI képviselője részéről a magyarországi kampány jó gyakorlatként várhatóan ismételten szóba kerül.
Az MFTTT égisze alatt folyó akcióval nemzetközi nyílvánosságot kap az ENSZ Agenda 2030 Fenntartható Fejlődési Célok (FFC) elérése térinformatikai/földmegfigyelési támogatásával összefüggő hazai figyelemfelhívó kampány egy olyan térség nemzetközi szakfolyóiratában, amely az EU mellett újabban nemzetközi pénzügyi és segélyszervezetek (pld. Világbank) és mértékadó intézmények (pld. NASA, GEO, CEOS) érdeklődésének homlokterébe kerültek. A modell (a megosztott információtartalom, a megosztás módja és gyakorlata, a megfogalmazott további lépések) reményeink szerint hamarosan a marokkói Digitális Föld Csúcstalálkozó napirendjére is felkerülhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése