2021-02-23

Térinformatika szerepe az Agenda 2030 megvalósításában - Video közvetítés az ENSZ Statisztikai Bizottság éves üléséről

Argyro Kavvada (NASA), a GEO EO4SDG munkacsoport vezetője tegnapi értesítése nyomán hír érkezett az ENSZ Statisztikai Bizottság 52.  éves ülésszakának kísérő rendezvényeként holnaputánra szervezett "SDGs - Geospatial Roadmap'  c. ankétról. 

Ennek célja a statisztikai és térinformatikai közösségek közötti kapcsolatépítés, a globális indikátor együttműködési program keretében azzal, hogy a téradatok és a helyfüggő információk legyenek a fenntartható fejlődési célok (SDGs) és indikátoraik számára hivatalos adatokként elismerve és elfogadva.

A 'Roadmap' szakaszai:

1. Előkészületek és tervezés

2. Részletes tervezés, fejlesztés és tesztelés,

3. A térben kezelhető SDG indikátorok mérése, monitoringja  és jelentés-készítése.

A feladatvégrehajtás ezen útvonal-kijelölése néhány alapvető javaslattal szolgál majd a Nemzeti Statisztikai Hivatalok (NSOs) és Nemzeti Statisztikai Rendszerek (NSS) számára, útmutatással a térinformációk (ideértve a földmegfigyelés és a földrajzi adatok egyéb formáit) adta lehetőségekre az átalakulás biztosítása szempontjából.

A térinformáció kritikus erőforrás, segítségével az SDG indikátorok mérése, monitoringja és előállítása terén még elmaradt országok nagy ugrást tehetnek előre elmaradásuk lefaragására. Az ENSZ Statisztikai Bizottsága 51/101-es határozatával elismerte a térinformációkban rejlő lehetőséget és ösztönzi a továbbbi munkát a statisztikai és térinformációk jobb integrációja érdekében mivel az az Agenda 2030 végrehajtásának jobb nyomonkövetését teszi lehetővé.

Az eseményt az ENSZ Intézményközi Szakértői Testület (IAEG) Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) tagozatának térinformatikai munkacsoportja (UN IAEG-SDGs WGGI) szervezi az ENSZ Statisztikai Részlege (UNSD), a 'Földmegfigyeléssel a fenntartható fejlődési célok teljesítéséért' GEO munkacsoport  (EO4SDG), valamint az ENSZ   Emberi Települések Központja (UN-Habitat) támogatásával.

Az ankéton az GEO EO4SDG  és UN Habitat tavaly már bejelentett, de mára újabb képességekkel felvértezett 'Földmegfigyelési Szerszámkészlet a Fenntartható Városok és Emberi Települések számára' eszköztára kerül bemutatásra. Dr. Argyro Kavvada közreadta a az eszközkészlet elérhetőségét:
 https://eo-toolkit-guo-un-habitat.opendata.arcgis.com/ . Tovább fejlesztésében örömmel látnak partnereket.

A földmegfigyelés itt egyaránt magában foglalja a műholdas és légi távérzékelés, valamint a földbázisú földmegfigyelési adatok integrációját, összekapcsolva a statisztikai, társadalmi-gazdasági és más adatokkal. Mindezt úgy, hogy az Agenda 2030 mellett az szolgálja az ENSZ Habitat  'New Urban Agenda' programját is.  

Ílymódon a rendezvény az űr- és légitávérzékelés hazai közösségeinek érdeklődésére egyaránt számot tarthat.

A videoközvetítés ideje: február 25 (csütörtök), du 15 óra (CET). 

Csatlakozni itt lehet: 

https://unstats.un.org/unsd/statcom/52nd-session/side-events/20210225-1M-sdgs-geospatial-roadmap/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése