2010-10-28

Digitális Magyarország 2010-2014: elkészült a kormányzat infokommunikációs vitaírata

Október 26-án, a siófoki  Internet Hungary konferencián Nyitrai Zsolt államtitkár (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) bejelentette, elkészült és elérhetővé vált a kormányzat infokommunikációs stratégiájának vitairata Digitális Magyarország – 2010-2014 címen. Az anyaggal kapcsolatban tagjaink, partnereink és olvasóink véleményét beépítjük a HUNAGI állásfoglalásába, melyet a 2013. évi budapesti Digitális Föld konferenciával kapcsolatos előterjesztéssel együtt továbbítanánk az NFM Államtitkárságára. Az űripar perspektívájából a térinformatikai KKV-k véleményét várhatóan a HUNSPACE partnerszervezetünkkel együttesen is megfogalmazhatjuk. Erre vonatkozóan már tegnap javaslatot tett a HUNSPACE elnöke. Az űripari klaszter szakmai lobbimunkájának és a visegrádi Űrműhely találkozónak is köszönhetően, Prof. Dr.Bárczy Pál elnök jóvoltából HUNSPACE-HUNAGI stratégiai anyag is oda került a NFM  döntéshozóinak asztalára. Kérjük az észrevételeket alább, a comment mezőbe írni. Dr. Borza Tibor elsőként küldött értékes megjegyzést. A tapasztalt hiányosságok megszüntetése, az anyag jobbítása érdekében tömör, szakszerű és könnyen beilleszthető szövegtervezeteket is várok akár az e-mail címemre, a beérkezett észrevételek a beküldők nevéhez kötve jelennek majd meg.

1 megjegyzés:

  1. Dr.Borza Tibor (FÖMI) észrevétele: „Átnézve a Vitairatot, az csapódott le bennem, hogy a "digitális" kifejezés alatt lényegében az elektronikus kommunikációt, ill. munkavégzést kell érteni.
    Pedig a mi szakmánk is már elég korán használta ezt a kifejezést:
    Borza T.: „Digitális országok” születése. Geomatikai Szeminárium Sopron, 2002 október 17-18. Geomatikai közlemények V. Sopron.
    A szakmán belüli értelmezés lényege: A valós idejű helymeghatározás feltételeinek a megteremtése után, egy megfelelő GNSS műszerrel úgy mozoghatok az országban, mint egy számítógép által felkínált digitális térképén a kurzort mozgatva. Ahogy mozgok, úgy jönnek elő az aktuális koordináták.
    Sajnos az ország geometriai rendjéért felelős referenciarendszer (jelen esetben az aktív GNSS hálózat) mint a térinformatika dígitális alapja, egyáltalán nem jelenik meg ebben az anyagban.“

    Dr. Borza Tibor, 2010-10-28
    borza@sgo.fomi.hu

    VálaszTörlés