2014-06-30

Irányelven dolgozik az EU a földmegfigyelési műholdas adatok kereskedelmi célú terjesztéséről

Illusztráció forrása:Internet
Postánkból:  Dr. Both Előd úr, az NFM MŰI vezetője adott tájékoztatást arról, hogy az Európai Parlament és a Tanács irányelvet dolgoz ki a földmegfigyelési műholdas adatok kereskedelmi célú terjesztéséről. Az anyag vitájában a magyar álláspont felhasználók érdekeit is figyelembe vevő kialakítása érdekében megbeszélést tartanak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, melyre a HUNAGI is meghívást kapott. 
Amennyiben a témakörrel kapcsolatban véleménye, álláspontja van vagy az anyag vitájával kapcsolatos fejleményeket nyomon kívánja kísérni, írjon még ezen a héten intézménye/szervezete és elérhetőségi adatai megadásával a hunagi@hunagi.hu címre.

2014-06-26

HUNAGI hozzászólás az Információs Társadalom Parlamentjén

Az Infotér főszervezésében rendezett ezévi ITP talán még a tavalyinál is több infokommunikációs szakembert vonzott. A délelőtti plenáris szekciókban a Parlament Gazdaság Bizottsága enöke, a kormányzati (NFM, NHIT) és IKT szakágazat szereplői (Infotér, IVSZ, Vodafon, ), továbbá a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mellett mellett 5-5 percre szót kapott néhány közérdeklődésre különösen számot tartó előadó is. Az előadásokat zsűri választott ki. Köztük volt a Telekom, a Bell Research, és mások (folyt köv.)
A délutáni párhuzamos szekciók közül az e-Közigazgatás volt a HUNAGI számára a legérdekesebb és itt hangzott el dr. Takács András Attila főtitkár-helyettes hozzászólása is. Felvetése, a KÖFOP keretében az NTIS és a nyilvántartások összekapcsolása tárgykörben elérte célját, mivel több előadó is reagált a kérdésre, így Farkasné Dr. Gasparics Emese (önkormányzati helyettes államtitkár, Belügyminisztérium)  és az NHIT szaktanácsadója Kiss József. A Sikolya Zsolt (e-Közigazgatás Társaság) által moderált szekcióülés végén dr. Schiszler Istvánt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Információs Központ vezetőjét megkereste a HUNAGI főtitkára és HUNAGI támogató együttműködést ajánlott a jövőbeni térinformatikai lehetőségek kiaknázására. 
"A délelőtt elhangzottak alapján, miszerint 2018.ig országos méretekben, 95%-os szinten biztosított lesz a szélessávú, 30 Mbit/s hálózat (Rogán Antal), a mobil telefonok elsődleges felhasználása a kommunikáció helyett az eü-i alkalmazások lesznek (Parragh György) és a Vodafon vezérhelyettese érzékeltette, hogy az M2M már fel vannak készülve kézenfekvő azt feltételezni, hogy legalább kísérleti üzemben bevezethető pilot-projekt keretében 2018-ig, hogy a GNSS vevővel felszerelt okostelefonoka környezeti és egyéni egészségügyi állapotra vonatkozó adatokat gyűjtik és azokat eljuttatják a központi vagy területi szakintézményhez, ahol térinformatikai tér-idő és térségi elemzéssel a nyert információ felhasználható a közegészségügyben, az egyénre szabott gyógyításban, a környezeti hatások és változásaik vizsgálatára, riasztásra illetve gyors válaszidejű beavatkozásra, továbbá az egyének tájékoztatását és közérzetét javító helyfüggő szolgáltatások bevezetésére és folyamatszabályozásra (pld. közlekedésben).
(Mindez jogszabályi és oktatási kihívásokat jelent, de felhasználóbarát, innovatív új és egyszerű eszközök kifejlesztését is igényli, figyelemmel arra, hogy a lakosság 41 %-a ma még digitális analfabétának számít). Mindenesetre hazánk egészségügyi és demográfiai statisztikája önmagában is indokolja a csúcstechnológiák ezirányú fejlesztését és alkalmazását, melyet olyan programok is segíthetnek mint az ESA-Európai Bizottság Copernicus programja, vagy a H2020 Jövőbeni Feltörekvő Technológiáinak projektjei. A mai ITP-n szóba került a KITE részéről a precíziós földművelés, máshol a precíziós szólóművelés (Szőlőőr - egy hazai sikeres start-up), ideje, hogy az embert, az egyént is szolgálja 
Várható, hogy mind a BM, mind az EEM irányában folytatása lesz a felvetett HUNAGI ajánlásoknak.
A résztvevők között volt, jelenlegi  és leendő HUNAGI tagok (Bonaventura Kft, illetve MFTTT, NetVisor, InterMap és Hexagon Geospatial) képviselői mellett jelen volt Koós Tamás, az FM Földügyi és Térinformatikai főosztály helyettes vezetője, INSPIRE nemzeti kapcsolattartó is. A HUNAGI tisztségviselői közül Barkóczi Zsolt elnök az LLTK vezetői minőségében vett részt, míg dr. Takács András Attila az FM-et képviselte.
Ez a beszámoló jelenleg még szerkesztés alatt van és kiegészítésre kerül!
ITP2014

Komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer rendezvénye

A rendezvényre június 25-én került sor az MTA székházban. 
A megaprojekt több résztvevője is (AKI, FÖMI és OMSZ) a HUNAGI tagja
A FÖMI jóvoltából a projektről a HUNAGI képviselője beszámolt a CEOS WGISS Földmegfigyelési Információs Rendszerek és Szolgáltatások áprilisi munkahetén is.

Bővebb információ: http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/ekop/MKR/europai_unios_tamogatassal_val_20131106_1040881

2014-06-25

H2020 FET és HPC előadások a NIH és az Európai Bizottság Információs Napján

H2020 - Jövőbeni és feltörekvő technológiák: FET OPEN és HPC információs nap. MTA székház - 2014. június 25-26.

Meghallgatott előadások:


Welcome
Endre Spaller, National Innovation Office

Future and Emerging Technologies in Horizon 2020
FET Open Call
FET High Performance Computing Call
Andrea Feltrin, European Commission
A HPC-FET olyan kritikus technológia amelynek használata egy sor társadalmi probléma megoldását segíti, köztük az egészségügy, közlekedés, társadalmi biztonság, energiaügy, éghajlatváltozással kapcsolatos tennivalók, élelmiszerbiztonság és fenntartható földművelés területén.

Other opportunities in the Horizon 2020 Excellent Science Pillar
Laszlo Szarka, Hungarian Academy of Sciences

High Performance Computing Public Private Partnership
Marcin Ostasz, Barcelona Supercomputing Center, ETP4HPC
A szünetben Dr. Szarka László (MTA Titkárság), Lorenz Kinga (NIH Belkapcsolatok Főosztálya), Bottka Sándor (NIH EU programbizottsági tag) és Kákonyi Gábor (GeoIQ Kft) voltak a beszélgető partnerek.  
Hasznos linkek: 
NIH honlapja
http://www.fet2020.eu/Twitter: @fet.eu
http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/
http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/rendezvenyek/horizon-2020-jovobeni
További információ:
Az EU Horizon 2020 ICT &FET és program hazai kapcsolattartó ill. programbizottsági tag:  Németh Edina - Bottka Sándor  Email: info@ist.hu, Tel.: 06-70-221-0387
FET

2014-06-24

HEXAGON-HUNAGI találkozó

Még az áprilisi brüsszeli EUROGI közgyűlésen merült fel a gondolat, hogy a hazai térinformatikai kultúra terjesztéséért, a döntéshozók, vállalkozások, egyetemisták és felhasználók tájékoztatása és fogadókészség erősítése érdekében összefogva mit tehet a Magyar Térinformatikai Társaság és az egyik legnagyobb nemzetközi vállalatcsoport a  Hexagon, Hexagon Geospatial és Intergraph. Hosszabb előkészítést követően a ma délutáni eszmecserére egy budai pizzéria teraszán került sor Nagy Róbert úr a Hexagon Geospatial közép- és keleteurópai regionális menedzsere és a HUNAGI főtitkára között. Teljes egyetértés mutatkozott a felvetett témakörök és az elérendő célok tekintetében. A részletek kimunkálására hamarosan sor kerülhet. Hexagon Geospatial rövidesen a HUNAGI tagja is lehet.

HUNAGI az IT Business Klub mai ülésén


Elektromobilitás - 'green cars'
Előadók:
Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség alelnöke és az Emobility Solutions ügyvezetője
Reizer Levente, elektromosautó-termékmenedzser, Nissan Sales CEE
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia
Időpont: 2014. június 24. 
A szervező és moderátor Sziebig Anna ügyvezető,
főszerkesztő 'board' IT Business, Ungár János és Reizer Levente
A Magyar Elektromobilitás Szövetség bemutatása során megtudhattuk, miért került az elektromobilitás a gyújtópontba, megismerhettük a légszennyezés-kibocsájtás források szerinti százalékos megoszlását, az emobilitás elterjedésének ösztönzőit, az infokommunikációs területet érintő kihívásokat (hozzáférés, foglalás, parkolás, elszámolás, roaming, GPS navigáció/TMC, felhasználó -jármű-töltő POI, megújulók, smart töltés, tárolás,  induktív töltés, szabványok). Nos a felsoroltak túlnyomó része térinformatikai technológiák alkalmazását igényli. Az előadást egy Google Self-driving Car video zárta. A második előadás a Nissan Leaf alső középkategóriás elektromos autót mutatta be. Augusztus végére már 13 villámtöltő lesz Magyarországon (30 perc alatt tölt fel 80%-ra). Az év autója lett Japánban, majd Európában, míg 2013-ban a Globális Év Autója címet is elnyerte. Kiderült, hogy az IBM is üzemeltet egy smart töltő állomást, Számos üzemszerű megoldással rendelkeznek (IRL, CH, DE, DK), ezeket az itthoni környezetben is tudják tesztelni. Az ELMŰ már hat Nissan Leaf-et alkalmaz hálózati szemlére puttonyos kocsiként. A kocsik ingyenesen tölthetők a köztöltőkön. Várható, hogy 2020-ra az új autó eladások 20 %-a már elektromos autó lesz. A fejlődést az EU fejlesztési politikája is segíti. Az USA-ban a Tesla autók már 400 km megtételére alkalmasak, igaz magasabb árszegmensben. A Nissan Leaf  már kapható hazánkban (mintegy 9 M Ft), vetélytársa várhatóan hamarosan itthon is debütáló BMW i3 lesz.
Az elhangzott előadásokat követően a kérdések és feleletek félórájában a kötöttpályás közlekedés, a járműflotta szolgáltatók egy-egy szakembere mellett az IBM, ELMŰ, Info Kft, Ericson menedzserei tettek fel kérdéseket, majd a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) elnöke végül a HUNAGI főtitkára szóltak hozzá. A HUNAGI hozzászóls lényege az volt, hogy a térinformatika egyik legígéretesebben fejlődő ága a helyfüggő szolgáltatások, így nyílvánvaló a kapcsolódás a Magyar Elektromobolitás Szövetség felvázolt elképzeléseihez. Figyelemmel a bemutatott Nissan Leaf-re, és az Ericson egy prognózisára a hamarosan már több tíz milliárd internethez csatlakozó szenzorra, felvetődik a kérdés, hogy a Copenhagen wheels analógiájára (a MIT és Koppenhága Önormányzata közös projektje) hasznos lenne, ha az ilyen korszerű kocsik mint a bemutatott Nissan Leaf, a tervezett kocsi-kocsik közvetlen kommunikáción túl, a meghírdetett környezettudatos politika jegyében a fenntartható fejlődést szolgálva alkalmassá lennének téve környezeti adatok mérésére és adatközlésre akár pld. a közösségi közlekedési vagy környezetvédelmi diszpécser szolgálatok felé ? Bizonyára akár a Jedlik Ányos terv akár az EU H2020 kutatási és innovációs programja felkarolna ilyen magyarországi fejlesztéseket, lehetőséget adva diákoknak, KKV-nak is innovatív megoldások megvalósítására.
A program befejeztével Sziebig Anna ügyvezetővel folytatott beszélgetésben szóba került egy figyelemfelhívó térinformatikai cikk megjelentetése a "board" szaklapban, továbbá  javaslat hangzott el arra nézve, hogy az egyik soronkövetkező IT Business ülés témája legyen a térinformatika.
GreenCar - itBusiness Club
Ugyanabban az időben az MTA székházában egy emelettel feljebb egy fontos történelmi esemény játszódott a visegrádi országok miniszterelnökeinek, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnök, Johannes Hahn regionális ügyekért felelős uniós biztos részvételével. A budapesti csúcstalálkozóval ér véget Magyarország egy éven át tartó elnöksége az együttműködés élén.  Forrás: http://www.hirek.sk/magyarvilag/20140624161654/V4-Nemzetkozi-konferencia-Budapesten.html

2014-06-23

3. Évenkénti EUSDR Fórum 2014 Bécsben

3rd Annual Forum EUSDR 2014

2014. június 26-27
Bécsi Városháza, Ausztria
Háttér:
The Annual Forum is the main event of the year for the EU Strategy for the Danube Region, assembling its stakeholders from the whole Danube area to give strategic direction, exchange and showcase opinions and experiences, and discuss vital questions of the Strategy’s prospects and challenges.
The Danube Region testifies to the undiminished vitality of the European integration process. The still varying degrees of political and economic integration into the European Union reflect the distinct socio-economic heterogeneity of the region, which represents both a challenge and an opportunity.
We grow together stands for the European goal of economic, territorial and social cohesion that is particularly relevant for the sustainable development of the Danube area. Integration of the Danube region in this sense has the ambition to jointly create a region which is characterised by shared prosperity, inclusiveness and equal opportunities.
Together we grow consequently stands for the conviction that the process of integration will be for the benefit of everybody involved, that inclusive development is a guarantor of peace and well-being, and that co-operation will contribute considerably to the growth and international competitiveness of the Danube Region.

Forrás: www.EUROGI.org
Kiemelt témakörök és szempontok
At the EUSDR Annual Forum 2014, organised by the European Commission together with the Republic of Austria and the City of Vienna, we will look at this twofold topic from different perspectives, touching in particular on the following aspects:
  • Inclusive, sustainable growth as a focus and prerequisite of prosperity
  • Multi-stakeholder European policies for an integrated and competitive Danube Region
  • Governance as a criterion of success for the EUSDR.
Forrás: www.EUROGI.org
EUROGI elnöke az EUDRS Fórumon:
Bruce McCormack június 27-én tart előadást   "Geographical Information: A Key to Integrating, Managing, Analysing and Presenting Data in the Catchment Area" címmel. (Forrás: EUROGI Titkárság, 2014 június 23)              

Bővebb információ
itt, a rendezvény honlapján

2014-06-22

Duna Régió Stratégia Műhely Bécsben - az EUROGI is jelen lesz

Bécsben a JRC szervezésében  a 3. éves EUDRS Fórumot megelőzően műhelyt rendeznek június 24-25.én, melyre az INSPIRE konferencián meghívást kapott az EUROGI is. Simon Vrecar főtitkár hétvégi levelében - hétfői válaszadás-kéréssel - megadta azon témaköröket, kérdéscsoportokat, melyre érkezett hozzájárulásokból részenként gyűjthető össze a startégia megvalósításához szükséges tudásmennyiség. Az EUROGI - rajta keresztül a HUNAGI tagjai is - hozzájárulhatnak az ismeretek összegyűjtéséhez.
"Dear EUROGI Member
One of the outcomes of just finished INSPIRE conference week is also that EUROGI has been invited (on Friday) to attend the DRSDI Workshop (agenda attached) which will be held at the margin of 3rd regional forum for EUSDR (EU Strategy for Danube Region) upcoming week.
In order your voice could be respected at the workshop you are kindly asked to reflect and comment different points contained in  the second attached document
Your valuable inputs are expected to be received by Secretariat till Monday, June 23rd 16:00 CEST.Looking forward to hearing from you"
Tagjaink véleményét, továbbítás céljából hétfő du. 3 óráig várjuk a hunagi@hunagi.hu címen.
HUNAGI a témakörben a Műhelyen részt vevő honi külügyminisztériumi DRSI projektek koordinátorával folytatott megbeszélésen kifejtette véleményét a hét elején.
Összefoglalva: a gondolatokat a HUNAGI tagjai mint felhasználók, értéknövelt termékelőállítók és szolgáltatás biztosítók, akadémiai, oktatási vagy kormányzati szereplők szemszögéből is megközelíthetik és angol nyelven, egy-két mondatban a kiválasztott alábbi kérdéskörökhöz illeszkedően megadhatják. A megjegyzéseket úgy tudja HUNAGI továbbítani, ha a szövegbeküldő vagy intézmény/cége megnevezését is feltünteti vagy HUNAGI tisztségviselő minőségében ír.

1) The  need  for  a  macro-­regional data portal   Discussion  points  include:  

a)  the  importance  of  harmonised  data  to  supporting  the  Danube  Strategy   

b)  desired  benefits  of  identifying  and  supporting  access  to  JRC  and  regional  data;   
c)  opportunities  and  benefits  of  a  DRDSI  platform  for  science  and  public  sector  collaboration.     
2)  Platform's function and content  Discussion  points  include:     
a)  To  be  ready  to  use,  what  sort  of  information  should  the  platform  contain?  Do  scientists  and   policy-­‐makers  need  different  data  in  any  particular  topics?  
 b)   What   can   data   producers   offer   today   and   what   will   require   additional   effort   to   support   the   Danube  Strategy?  
c)   Who   benefits   most   from   the   DRDSI   platform   and   who   benefits   from   the   content   it   should   share?     
  3)  How  to  achieve  our  common  objectives      Discussion  points  include:  
a)  What  are  the  conditions  needed  for  success  and  what  are  the  challenges/solutions  for  data-­‐ sharing  (technical  and  organisational  interoperability,  access  policy,  etc.)?   
b)  Are  there  synergies  and  reusability  opportunities  (for  content,   approaches  and  resources)  with   existing  platforms  and  data  portals?   c)  How  should  capacity  building  and  governance  issues  be  best  addressed? 

Legfrissebb:

HUNAGI részéről egy 400 szavas tájékoztatás ment el hétfő délután, amelynek tartalmát az EUROGI főtitkára felhasználhatja a műhelyen.

2014-06-19

Példaértékű francia gyakorlat bemutatása: "A művészet és történelem városai és területei" díj

A rendezvény szervezői és fő közreműködői

Örökséggazdálkodás és értékteremtés
magyar-francia konferencia
2014. június 19.
Budapesti Francia Intézet



Lüttmerdingné Balla Mónika TÖOSZ titkár tájékoztató levelében továbbította Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár levelét, mely tartalmazza a konferencia összefoglalóját és előadásait, valamint a TÖOSZ keretein belül létrejövő „Történelmi Városok Kamarája”- hoz csatlakozás szándék nyilatkozatát az alábbi linken:






Ajánlott linkek: a térinformatika urbanisztikai hasznosíthatósága a hatékony 3D adatnyerésben, modellezésben, archíválásban, dinamikus megjelenítésben és interaktív elemzésben

Nagy kapacitású kongresszusi központ épül a fővárosban

A hír, mely szerint négy éven belül egy nemzetközi színvonalú, 4000-5000 fő befogadóképességű kongresszusi központ épül, ma délelőtt jelent meg a kormány honlapján. A hiányt pótló szolgáltató intézmény várhatóan a Millenniumi Városrészben, a Művészetek Palotája mellett épül fel és nagy jelentőséggel bír a szakmai konferenciák révén a turizmus fejlődésére de a munkahelyteremtésre is.
Illusztráció: konferenciaközpont egy részlete (Orlando, Florida)
Kép: HUNAGI, 2014
Orlandótól Pekingig, Kuchingtól Fokvárosig és Amszterdamtól Bécsig a konferenciaközpontok a tudományok, az üzleti és szakmai élet nagyrendezvényeinek állandó helyszínei. Amikorra megépül Budapesten a létesítmény, azt követően várhatóan nem lesz gond ISPRS, ICA, FIG kongresszus vagy akár ISDE, GSDI,IGARSS, INSPIRE konferencia rendezési jogának megszerzésére pályázatot beadni. Mivel a rákészülést évekkel előtte meg kell tenni, a gondolattal a honi térinformatikai közösségnek foglalkoznia kellene és szakembereink nemzetközi társaságokba való beágyazódását már ma célszerű lenne elősegíteni.

2014-06-17

Eredményhírdetés a WWEC 2014 pályázat KKV kategóriájában.

Mai postánkból: Patrick Hogan, a NASA World Wind projekt menedzsere bejelentette a mintegy 20 tagú nemzetközi zsűri értékelésének eredményét. A díjátadásra az INSPIRE konferencián kerül sor ezen a héten Aalborgban. 
We have two winners!  We have a tie between i-SCOPE and eLocust3D. This speaks well to the high caliber of quality for these two applications which are both serving the international community, i-SCOPE to Europe for the EC, and eLocust3D throughout northern Africa, Arabia and the Middle East for the UN/FAO. It is very encouraging to see such extraordinary world leadership for sustainable solutions that these applications clearly demonstrate. Graphitech and Trilogis will be receiving the Europa Challenge crystal bull award being presented at the INPSIRE conference by Dr. Raffaele de Amicis to Grapitech’s Dr. Raffaele de Amicis (mentor) and Marco Soave (developer) as well as to Trilogis’ Dr. Giuseppe Conti (mentor) and their developers, Nicola Dorigatti and Nicola Meneghini.

For this year’s INSPIRE Europe Challenge:


http://worldwind.arc.nasa.gov/temp/Europa-Bull-Earth.JPG