2006-12-04

HUNAGI hozzájárulás az NCA vitanapjához

CEU konferenciaközpont.
Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2006

"Szóljon hozzá! A kormányzati civil kapcsolatok fejlesztésének irányelvei" c. konferenciára kapott meghívást a Magyar Térinformatikai Társaság.

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) sikeres szervezésében a vitanapra 2006. december 4-én, a CEU Konferenciaközpontban több mint 110 regisztrált civil szervezeti képviselő részvételével került sor.

Gerencsér Balázs (NIOK)
Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2006
A rendezvényen a szervező Gerencsér Balázs (NIOK) köszöntőjét, a program ismertetését valamint a délelőtti plenáris ülés előadóinak bemutatását követően Garas Ildikó, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Társadalmi Párbeszéd és Civil Kapcsolatok Főosztálya Civil Kapcsolatok osztályának vezetője tartott előadást a "Kormányzati civil kapcsolatok fejlesztésének irányelvei" címmel.

A témakörben a kormányelőterjesztés 2007. február 28-ig kell, hogy elkészüljön, ezt követően terv szerint Kormányhatározat foglalja majd össze az intézkedési tervet feladat, időpont és felelős megnevezésével.

Dr. Rácz Sándor (NCA) és Garas Ildikó (SZMM).

Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2006
A részletes ismertetéshez szorosan kapcsolódott Dr. Rácz Sándornak a Nemzeti Civil Alap alelnökének rövid előadása, amelyben az NCA Tanácsának, Kollégiumainak két éves működési tapasztalatait foglalta össze kiemelve a legfőbb három gondot:


- az előfinanszírozás helyett az utófinanszírozás vált kényszerű gyakorlattá,
- nehézkes és nem eléggé pályázóbarát a kezelés és adminisztráció (merev illetve további csúszást eredményező hiánypótlási gyakorlat) sok esetben több mint fél éves elmaradást eredményezve,
- az elutasítások érdemi magyarázatának hiánya.
Az NCA határozott szándéka a bírálati szempontok kötelezővé tétele, elutasítás esetén a döntés érdemi, konkrét indoklása. Mint elmondta, lényeges, hogy a minisztériumi civil támogatások ne olvadjanak el, hiszen a mintegy 77 milliárd forintos civil szektor forrásigényével szemben a rendelkezésre álló költségvetési forrás az NCA-n keresztül mindössze 6,8 milliárd forint.
Dr. Pintér István és Hajtman Ágnes(j)
Kép: HUNAGI Fotógyűjtemény, 2006
A plenáris ülésen is számos érdemi hozzászólás hangzott el többek között arról, hogy egyes minisztériumokban - ilyen a Külügyminisztérium - példamutató az együttműködés a civil szervezetekkel (Dr. Pintér István, Geopolitikai Tanács), míg mások (Hajtman Ágnes, Levegő Munkacsoport) a törvénymódosítás folyamatának átláthatóságát szorgalmazták.


A délelötti plenáris ülést szekcióülések követték, melyek első szakaszában a vitatémák összegyűjtése folyt. Itt a HUNAGI főtitkára a következő észrevételekkel járult hozzá a témaválasztáshoz:
- a tervezhetőség érdekében a tárgyévet megelőzően rögzítendő és nyilvánosságra hozandó a tárgyévi pályázati kiírások, a beadások valamint a kapcsolódó döntések időpontja, továbbá a döntések nyilvánosságra hozatalának időpontja és a fellebezés határideje,
- a folyamat működés ellenőrzése, monitoringja és a visszacsatolások szintén tervezett kell legyen,
- a teljes kérdéskört annak tükrében kell vizsgálni, hogy a rendelkezésre álló források tekintetében nagyságrendi különbség van a tényleges kereslet és a kínálat között (ez a lényeges körülmény a Tanács 68/2006 sz. miniszteri tájékoztatásában nem szerepel),
- az SzMM "A kormányzati civil kapcsolatok fejlesztésének irányelvei" c. anyagból hiányzik az európai dimenzió. A hazai szervezetek nemzetközi színtéren való működésének, együttműködésének elősegítése érdekében mindössze a Kormánynak azt a szándékát említi, hogy az Európai Tanács 124. sz. "Európai egyezmény a nemzetközi nem-kormányzati szervek jogi személyiségének elismeréséről" szóló dokumentumhoz való csatlakozást előkészíti.
(Ehhez a felvetéshez csatlakozóan volt aki kiemelte a határokon átívelő civil kapcsolatok alapvető szükségességét, megemlítve példaként a Visegrádi Alapot, amelynél a hozzáférhetőség követelménye legalább három országbeli együttműködés.)

Összefoglalóan megállapítható: a konferencia nagy érdeklődés mellett és aktív részvétellel folyt mindkét oldal előnyére, hiszen a párbeszéd a civil szervezetekkel, a visszacsatolás nélkülözhetetlen a kormányzat civil kapcsolatainak erősítése, hatékonyabbá tétele szempontjából. Mindnyájunk közös érdeke, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram küldetését a lehető legeredményesebben tölthesse be és ehhez a pénzügyi, jogszabályi feltételek az eddigieknél kedvezőbb, pályázóbarát módon legyenek biztosítva különösen az önkéntes munkára támaszkodóan működő közhasznú szervezetek felkarolásával. Tekintve, hogy az NCA Tanács december 6-án összeül, és dr. Rácz Sándor alelnök a jelenlévők szóban és írásban beküldött véleményét örömmel várja, HUNAGI számára is adott a lehetőség, hogy ezen az úton felhívja a figyelmet az európai dimenzióban végzett tevékenységek elismerésének szükségességére, a kellő támogatás hiányának hátrányos következményeire. Az irányelvekre vonatkozóan az ágazati és kormányzati intézkedési tervek megfogalmazásához a civil@szmmm.gov.hu címre még a mai konferenciát követő napokban is befogadnak észrevételeket és javaslatokat. Ezzel a lehetőséggel a Szociális és Munkaügyi Minisztérium felé is élni kíván, hiszen saját példája tanusítja; azzal, hogy az európai szervezetekben való részvételt elősegítő tagsági díj részbeni támogatására meghírdetett pályázaton beadott 2006-ban mindkét pályázatunk (EUROGI tagdíj) NCA elutasításában részesült. A kialakult helyzet akár az európai szervezetből való kiszorulást eredményezheti, egy olyan interdiszciplináris szakterület számára, melynek 113 tagintézményt tömörítő civil közössége éppen nemzetközi kapcsolaterősítés és ismerettovábbítás terén járul hozzá a fejlett technológiák széleskörű alkalmazásbavételéhez, amely a gazdaság számára versenyképességet, az életminőség javítását közvetetten de munkahelyek teremtésével is szolgálja egyben a fejlődés fenntarthatóságának egyik igazolt eszköze (ENSZ, Johannesburg). A versenyképesség növelése - a Lisszaboni Célkitűzésektől való nyilvánvaló elmaradásból adódóan - európai szinten is igényli a civil szféra intenzív bekapcsolását, mint ahogy ez az Európai Bizottság Gazdasági és Szociális Bizottság és a magyarországi Gazdasági és Szociális Tanács közös konferenciájának is címadó témája volt idén tavasszal a Parlamentben, ahol a térinformatikának (a géntechnológia és a nanotechnológia mellett) az Egyesült Államokban felismert kimagasló munkahelyteremtő szerepére éppen a HUNAGI képviselőjének hozzászólása irányította rá a figyelmet.
Nem csak várjuk a jogszabályi környezet jobbítását, de észrevételeinkkel hozzá is kívánunk járulni a honi civil szféra erősödését szolgáló kormányzati műhelymunka sikeréhez.

Linkgyűjtemény a témakörben:
A kormányzati civil kapcsolatok fejlesztésének irányelvei:
http://www.civil.info.hu/modules.ngo?name=News&file=article&sid=1532

A kormányzati civil stratégia tervezetének szövege, eddigi hozzászólások:
http://www.osszefogas.nonprofit.hu/civilstrategia

Civil szervezetek véleményei:
http://www.civil.info.hu/modules.ngo?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=17
Nonprofit Információs és Oktató (NIOK) Központ Alapítvány

http://www.niok.hu
Nemzeti Civil Alap:
http://www.nca.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése