2009-03-21

HUNAGI és a SADL K.U.Leuven kapcsolatai - eSDI-Net, INSPIRE ország-készültség és CASCADOSS



A Leuveni Katolikus Egyetem könyvtára, a soron következő miniszteri szintű Bologna találkozó színhelye. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009

Az elmúlt napokban Leuvenben rendezett eSDI-Net+ találkozó alkalmat teremtett a vendéglátó SADL/K.U.Leuven szakembereivel (Prof.Dr. Thérèse Steenberghen, Prof.Dr. Jos Van Orshoven és természetesen Danny Vandenbroucke) való rövid találkozásra is. Többen közülük aktív közreműködői voltak a A Multi-View Framework to Asses Spatial Data Infrastructures c. szakkönyvnek, amely nemrégen a Melbourne-i Egyetem kiadásában jelent meg Joep Crompvoets, Abbas Rajabifard, Bastiaan van Loenen és Tatiana Delgado Fernández szerkesztésében. (Egy példánya az érdeklődők számára betekintésre hozzáférhető a HUNAGI FVM 428. munkaszobájában.)
K.U.Leuven Leuveni Katolikus Egyetem. A nagyhírű egyetemet 1425-ben alapították és a maga 25,000 hallgatójával mára város a városban (www.kuleuven.be).
A SADL (Spatial Applications Division Leuven) az egyetem kutatásfejlesztési részlege. 1993-ban jött létre tanszékek közötti kutatóhely jelleggel. Szükségességét és eredményességét igazolja számos EU projektben való meghatározó szereplése és elismertsége az Európai Bizottság által. Profilja interdiszciplináris, szakértelmét a térinformatikai technológiák és alkalmazások révén hasznosítja egy sor szakterület felé: pld. erdészet, természet és táj, talaj és víz, természet- és regionális földrajz, biorendszerek, villamosmérnöki területek. Várható csatlakozása a várostervezési és területfejlesztési szakterülethez tartozó a Tér és Társadalom Kutatóközponthoz, de kapcsolódása van a "Föld Kutatóközponttal" is, melyben a Föld- és Környezettudományi Tanszékkel működik együtt.
A szervezet vezetője Prof.Dr. Jos Van Orshoven már 1994-ben az Európai Bizottság térinformatikai szakértője volt, amikor az információtechnológiai főigazgatóságán ösztöndíjas tisztviselői gyakorlatomat töltöttem. A személyes ismeretségünk erre az időszakra nyúlik vissza. A SADL küldetése, stratégiai területei a címre kattintással a szervezet honlapján találhatóak.
HUNAGI-SADL kapcsolatok többsíkúak:
-
INSPIRE országjelentések
Az Európai Bizottság pályázatán a SADL nyerte el az EU tagországok INSPIRE felkészültségéről időről-időre gyűjtött nemzeti jelentések összesítését. A projektet Danny Vandenbroucke irányítja. Kezdetben a HUNAGI önkéntesen, a FÖMI-vel együttesen szolgáltatott adatokat, majd a munkát 2008-ban KvVM felkérésére végezték el.
A SADL K.U.Leuven aktív az INSPIRE Monitoring and reporting témakörű szövegező csoport munkájában is. Ez az egyik ülését az AGILE visegrádi konferenciája idején HUNAGI részvétellel a FÖMI-ben tartotta.
-
ePSIplus

Mind a SADL K.U.Leuven (Katleen Janssen), mind a HUNAGI főtitkára meghívást kapott a közadatok újrahasznosítása témakörben rendezett, a projekt térinformatikával foglalkozó ezévi tematikus zárótalálkozójára.
- GSDI
A Globális téradat-infrastruktúra szervezetben a SADL részéről Katleen Janssen és Danny Vandenbroucke a GSDI konferenciák aktív szereplői, az informális kapcsolatokban a HUNAGI kollegiális partnerei
- CASCADOSS
Az FP6 program projektjének európai szintű koordinátora Prof.Dr. Thérèse Steenberghen asszony, a SADL /K.U.Leuven R&D ügyvezető igazgatója.
Magyar konzorciumi partnere a Podolcsák Ádám vezette Compet-Terra, a HUNAGI egyik legkorábbi magánszektor tagja. A CASCADOSS projekt idei régiótalálkozóján Szegeden, majd a Budapesten szervezett második nyílt napján számos HUNAGI tagintézmény, köztük a FÖMI, VÁTI, BCE vettek részt. A Compet-Terra meghívást kapott az EKMK-ban március 25-én az önkormányzatok részére szervezett HUNAGI Fórumra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése