2010-11-24

Nature-SDIplus szeminárium


A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezeti Informatikai Központban rendezett szeminárium Dr. Rácz András természetvédelemért felelős VM helyettes államtitkár köszöntésével kezdődött majd öt témacsoportot érintett:


  • Az INSPIRE irányelv ismertetése Dr. Takács András Attila (VM)
  • A NatureSDIplus projekt bemutatása Prof. Dr. Márkus Béla (NymE)
  • Grégory Lucas (NymE) előadásai a harmonizációs folyamat elemeiről
  • Az INSPIRE Geoportál webes szolgáltatásainak kialakítása
  • NatureSDIplus hálózat és oktatási platform
Lévai Pál bejelentette, hogy néhány nappal ezelőtt került sor az egyelőre Pest megye és a Főváros adatait artalmazó földügyi geoportál átadására: www.geoshop.hu
Az ülés végén Dr. Síkhegyi Ferenc (MÁFI) tartott előadást a OneGeology keretében végzett munkájukról, majd dr. Mihály Szabolcs jelentette be, hogy mandátumot kapott a honi INSPIRE feladatok tagországi követelményeknek megfelelő összefogására, az európai INSPIRE Bizottsági tagságra, majd kérte az I. és II. Függelékben részletezett adat-témakörök felelőseit, járuljanak hozzá a december 3-i országjelentéshez, melyben a metaadatok és szolgáltatásaik helyzetéről kell számot adni.
A műhely igazolta, hogy a természetvédelem területén sikerült a követelményeknek eleget tenni. HUNAGI részéről elhangzott, hogy a jövő évre tervezett budapesti rendezvények további lehetőséget biztosítanak a NatureSDIplus ismeret-terjesztése számára pl. a 3. címfórumon, vagy a februárra tervezett Plan4all Nemzeti Műhelyre a térségi tervezés területén, ahol a TIR bemutatására is számítanak (TIRweb@vm.gov.hu, www.termeszetvedelem.hu)
A soron következő NyME rendezvények:

  • GISopen 2011 március 16-18
  • NatureSDIplus Műhely 2011 április
Az előadások, -közöttük az INSPIRE-ról szóló ismertetés - megtalálhatók a www.nature-SDI.eu weboldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése