2011-02-12

Térinformatikáról népszerűen a MN hétvégi számában

Prof.Dr.Márkus Bélával készített interjú alapján Dr. Molnár Csaba újságíró írt a Magyar Nemzet mai számában a térinformatikáról. Az ausztráliai Yasi ciklonnal kapcsolatos alkalmazásokból és elemzésekből kiindulva a cikk a hazai hasznosítások szélesebb spektrumát is felvillantotta. 
Megjegyzedő a cikk kapcsán, hogy Ausztráliában igen fejlett a kormányzati szinten megvalósított a közérdekű adatok megosztása és az újrafelhasználás a Creative Common alkalmazásával, mint ahogy erről Anne Fitzgerald professzor , a GSDI-12 konferencián beszámolt. A január végi münsteri LAPSI konferencián éppen a ciklon adta feladatok miatt nem tudta előadását megtartani a liszencek témakörében. Éppen a természeti katasztrófák jelentik a térbeli adatinfrastruktúra szolgáltatásokkal szemben a legnagyobb kihívást. Várható, hogy a brisbane-i professzor asszony a GSDI Legal@Socioecon munkabizottságában, vagy a LAPSI konferencián hamarosan megoszthatja majd tapasztalatait a szélesebb szakmai közösséggel. Mindkét szakmai körhöz a HUNAGI kapcsolatrendszerén keresztül nyitva áll a kapu tagszervezeti szakértőink számára. 
Az adatpolitika, adathozzáférés és kapcsolatos igények kérdései várhatón előjönnek a Digitális területi tervezés - Realitás vagy utópia? témakörű március 3-i HUNAGI Konferencián is melyre meghívást kaptak egyes önkormányzatok mellett településfejlesztők és a katasztrófavédelem szakemberei is. A rendezvényen a sajtó képviselői között szándéka szerint a Magyar Nemzet újságírója, Dr. Molnár Csaba is jelen lesz.
A természeti katasztrófák, így a ciklonok is gyakori események Ausztráliában (illusztráció). 
A felvilágosítás jelentős mind az interneten, mind az iskolai nevelő programokban. Az ottani Információs Szabadság törvény lehetőséget ad a közérdekű adatok eléréséhez ez azonban nem jelent ingyenes hozzáférést. A Mi a teendő? és Mit kell tudni? típusú segédletek is fontos tananyagok, amelyek a tartományi szakszolgálatok portáljain is tanulmányozhatóak (itt: a Nyugat-Ausztráliai Tűzvédelmi és Sűrgősségi Szervezetek honlapjáról).




         Árvíz
         Földrengés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése