2013-11-14

A nyílt kormányzati adatokról. Előadássorozat és vita

Beszámoló a mai osztrák akadémiai ankétról hamarosan itt. Illusztráció:
Josef Strobl akadémikus az ÖAW térinformatikai tudományos bizottság (GIScience) részéről megnyitja az eseményt.


Levont követlkeztetések: a nyílt adatok azt jelentik, hogy azok ingyen vannak vagy költségmentesen férhetők hozzá. Az elhangzott előadások témakörei voltak:

Adatok-kormányzat-polgárok (Prof. Josef Strobl)
Kiemelte a szakmai nap kulcsszavait: 
A Geo-infrastruktúra kihívásai (Prof. Jonathan Raper, Placr Ltd )
 A Geo-tartalom előállítás gyakorlatilag lezárult, a feladat annak integrációja nyílt adatokkal létrehozva a Geo-infrastruktúrát adat- aggregációs együttműködéssel ( OpenDataCleanStore) 
Három nagy csoport: 1) Google, Apple, MS 2)OpenStreetMap 3) INSPIRE/National Mapping Agencies
Nehézséget még a jogi szempontok és a teljesítmény jelentik. Továbblépést a tárgyalásos megállapodáson nyugvó hozzáférés jelenti pld a sikeres Közlekedési API az Egyesült Királyságban. Ennek egyik eredménye, Heathrow a világ első nyílt adat repülőtere. A Nagy-London Közlekedési Hatóság is nyílt adatokra épül.
(Raper professzorral előadását követő beszélgetésben a HUNAGI-BKK kapcsolatáról és az EULF budapesti műhely is szóba került.) A nyílt adatokkal foglalkozott Cameron miniszterelnök megválasztása utáni első televiziós üzenetében.
Egyesült Királyság első a világon a nyílt adatok használatában és elől van az e-Kormányzat listáján, melyet Dél-Korea vezet. Ausztria mindkét listán előkelő helyet foglal el.
Nyílt kormányzati adatok Ausztriában (Brigitte Lutz, ODC Ausztria szóvivője, Bécs Önkormányzata fő informatikusa irodájáról) 

Jövő év január 1-től Ausztriában szabadon hozzáférhetőek az alaptérképek basemap.at
 data.gv.at
 data.wien.at
open.wien.at (2013 aug. 1 óta) interfész a publicdata.eu felé. Ausztriában az OpenGovData tól a OpenData felé vezet a trend iránya. Felhasználói a gazdaság, a tudomány, a média képviselői és az alkalmazásfejlesztők.
Ennek Európa térképén Németországra kattintva 4887 adatbázis, Olaszországra kattintva 386 adatbázis jön elő míg Magyarországra kattintva egy találat sincs!
A közigazgatás kinyitja adat-kincseskamráját 

A földrészletadatbank mint mindíg, nyíltan hozzáférhető Werner Hoffmann, a BEV elnöke előrebocsájtotta, hogy bármit is gondol az eddig elhangzottakról, intézménye törvényi előírások szerint végzi dolgát előadását viszont a szakmai nap témaköréhez igazította. A jogszabály az államháztatáshoz, a költségvetéshez kötődikami a parlamenti jóváhagyást követően nem vitathatő. Szolgáltatásukat 9700 regisztrált felhasználó használja, 2012-ben 911,733 e-látogatójuk volt.
Open Commons - a nyílvánosság felelősége Stefan Pawel Open Commons Region Linz szakértője definiciókat adott, majd bemutatta az OpenGeoData Linz szolgáltatást - számos adatbázissal (pld. PoIs, várostérkép, orthofotó, digitálsi magasságmodel, napkollektor-nyilvántartás). Szólt az nyfsz üzleti modellről is, melynek három összetevője a tanácsadói, a non-profit konzorciumi és a közösség bevonására vonatkozó modell. A nyílt geo-adatok kifejezetten alkalmasak többletérték előállítására.
kartenwerkstatt.at
vagy schau.auf.linz.at
apps4Linz
Összefoglalta a nyílt adatokban rejlő többletértékeket:
új szolgáltatások, innovatív megoldások, körnezetkímélő fenntarthatóság, gazdaságélénkítés, politikai döntések minőségének fokozása, átláthatóság, részvételen alapuló együttműködések.
A digitális közös javainkat a jövő többletértékének nyersanyagának nevezte.
Wolfgang Jörg a ViennaGIS koordinátora Bécs város Önkormányzatának kiterjedt tevékenységét és eredményeit foglalta össze a nyílt adatok felhasználása terén.
m.wien.gv.at/stadtplan (mobil várostérkép) városgazdálkodás információs szolgáltatásai területén. Mintegy 130 adatbázissal és 100 alkalmazással rendlkeznek.
Manfred Mittlböck (iSpace) definiciókkal szolgált az opengovernmentdata.org forrás felhasználásával majd az osztrák Geo-infrastruktúráról beszélt.
inspire.gv.at
www.austrianmap.at BEV Austrian Map Online szolgáltatása
www.geoland.at
gis.stmk.gv.at/geoportal (téradat-katalógus)
geoplatform.at
Arnulf Christi (metaspatial.net) szerint még mindíg hiányzik a kellő politikai akarat a OpenData terén.
Hangsúlyozta a digitális tartalom a megosztás során nem kevesebb lesz, hanem több. A másolás nem sérti az eredetit. A másolás nem tolvajlás mondta.
A panelvitát Prof.Georg Gartner akadémikus, az ICA elnöke vezette, melyben a legnagyobb nyomás a BEV képviselőjére nehezedett. Hangsúlyozta a nyílt adatok erősítik a demokráciát, és rámutatott a politikai akarat hiányára.
Jonathan Raper az adataggregáció szerepére utalt, míg Gerda Schennach hozzászólásában a BEV adatainak széles körben, többek között a fiatalok számára a szociális hálózatokon keresztűl való hozzáférhetőségéról szólt. Georg  Gartner rámutatott: a téma érzékeny, sok a teendő, de kinek mit kellene tennie? Mindenesetre a nyílt adatok haszonélvezői az egész társadalom és annak egyes tagjai illetve a gazdaság szereplői. Jonathan Raper prof. szerint igaz lehet a brit jelszó: 'invest to save' , minthogy az Egyesült Királyságban a kormányzati szervek bevételei ajelentős mértékben növekedtek az OpenData politika bevezetésével.
Josef Strobl akadémikus a mai napon a résztvevőknek írt levelében arról ír, hogy a leadott illetve már átdolgozott előadásanyagok itt férhetőek hozzá, míg a találkozó egyes benyomásait az akadémiai bizottság blogja tartalmazza. A rendezvény előremutatóan a térinformatika terén a nyílt adatokkal kapcsolatos alapvető nehézségekre és a jövőbemutató szempontokra összpontosított. Lehetőséget különösen a digitális adatbázisok elérhetőségére vonatkozó nyíltabb stratégiák  révén elérhető többletérték jelent - írja Prof. Strobl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése