2016-02-03

Okos város okos megközelítést kíván - a személyiségi adatok védelmének és az adatbiztonság javítása

Dr. Sven Schade, a JRC DERD munkatársa, a DE European Chapter tagja figyelemfelhívása nyomán oszthatom meg az alábbi hírt. 
A kiadvány borítóképe. Courtesy by DoTaoiseach
2016. január 28-án (World Data Protection Dayjelentette be az Európai Ügyekért és Adatvédelemért felelős ír miniszter a  “Getting smarter about smart cities: Improving data privacy and data security”  című kiadvány megjelenését. A tanulmányt Prof. Rob Kitchin és munkatársai készítették a Maynooth Egyetem, National Institute for Regional and Spatial Analysis ( NIRSA) szervezeten belül folyó, az Európai Kutatási Tanács  The Programmable City projektje keretében. A 82 oldalas kiadvány sok hazai Smart City tervező és fejlesztő érdeklődésére is számot tarthat. Ez az ír Kormányzati Adatfórum kezdeményezés első kiadványa. Röviddel ezt követően megjelent egy másik tanulmány is. Ebben Lilian Edwards a témakör jogi megközelítését adja Privacy, Security and Data Protection in Smart Cities: a Critical EU Law Perspectivecímmel.
A könyv boritóképe. Forrás: www.amazon.com
Egyébként Rob Kitchin már 2004 óta foglalkozik a digitália és a tér kérdésével a mindennapjaink szemszögéből. Erről tartott előadást az Amerikai Földrajzi Társulás éves konferenciáján Philadelphiában, majd hét évvel később, Martin Dodge szerzőtársával megírta a University College London, Centre for Advanced Spatial Analysis (UCL CASA) sorozatában kiadott  "Code, space and everyday life" tanulmányt (https://www.bartlett.ucl.ac.uk/casa/pdf/paper81.pdf). A művet  2011-ben az MIT is kiadta 
(Rob Kitchin and Martin Dodge: Code/Space: Software and Everyday Life MIT Press, Cambridge, MA, 2011, ISBN 978-0-262-04248-2, xiv+290 pages). Erről könyvismertetés olvasható többek között Michael Battytől (UCL CASA) a szoftvertanulmányok  Computational Culture lapjában.
A kiadvány az on-line könyvterjesztésen keresztül is elérhető (a címlapkép is innen származik):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése