2017-06-06

A GEO SDGs munkacsoportjának (EO4SDGS) telekon értekezlete

A megbeszélésen GSDI képviseletében vettem részt. Az ülést Argie Kavvada társelnök (Booz Allen & Hamilton) moderálta, azon jelen voltak Bob Chen, Arnold Dekker, Gary Foley, Hans-Peter Plag, Marc Paganini, Chu Ishida, Lawrence Friedl a csoport társelnöke (NASA HQ), Monica Miguel-Lago és CH Teo.
-->
A napirendi pontok a következők voltak
1. Az ENSZ intézményközi FFC szakértői csoportjának (IAEG-SDGs) tevékenysége

2. Beszámolók a GEO Munkaprogram szimpóziumról (központi helyen álltak a zászlóshajó kezdeményezések, így az élelmiszerbiztonságot és élelmiszerellátást érintő GEOGLAM projekt), a Nemzetközi Környezeti Távérzékelési Társaság (ISRSE) 37. konferenciájáról, valamint a GEO Prograbizottság pretóriai testületi üléséről, amelyen a kolumbiai projekt és a kenyai, etióp és szenegáli törekvések is napirenden voltak. Bob Chen az UN SDGs GI munkacsoportja második, a kínai Kummingban tartott üléséről számolt be, amelyen az elsődlegesen a városi, települési SDGs tárgykör volt a középpontban. 

3. Beszámoló a CEOS SDG tevékenységéről 
Marc Paganini szerint esetleg az UNISPACE ülésre, illetve az ENSZ Statisztikai Bizottság márciusi ülésének idejére elkészül a CEOS SDGs Kézikönyve. Ez az űrügynökségek szóbanforgó tevékenységét bemutató kompendium lesz, melynek tervezetét szeptemberben megtárgyalják Frascatiban, mielőtt a CEOS októberi vezetői értekezlete elé kerülne. A jóváhagyott anyag közel végleges változata novemberben várható, melyet ez a fórum is véleményezhet.

4. Ország-szintű bekapcsolódási tevékenységek

5. Az EO4SDG csoport szervezése: legyen fizikai találkozásra is alkalom az EO4SDG megvalósítási tervéről, a washingtoni GEO plenáris ülés és oldal-eseményei, SDG tréning, ESRI storymap, egyebek) Honlap készül (www.eo4sdg.org); soronkövetkező bekapcsolódásokról: magas szintű találkozók a Balkánon (Görögország, Albánia) és Kenyában, a GGIM-Európa tagozat holnapi brüsszeli ülése Greg Scott részvételével, a UN-GGIM augusztusi newyorki találkozója és egyéb rendezvények: pld. a Berkeley Egyetemen decemberben a Karib-tengeri országok igényeit szem előtt tartva

6. További friss hírek és események. A GSDI az távértekezlet alatt jelezte, hogy a hozzájárulását írásban adja majd meg. Ez megemlíti majd Mihály Sz.- Palya T.- Remetey G figyelemfelhívó és fogadókézség-erősítő eddigi előadássorozatát a téredat-infrastruktúra szerepének hangsúlyozásáról az FFC/SDGs megvalósítás támogatásában, a GSDI tervezett hozzájárulását a WGISS-44 szeptemberi pekingi munkahetén, de az ESA-NASA WWEC 2017 versenyt is, amely a CitySmart SDGs vonatkozásait is szem előtt tartja, és amely eredményhirdetésének színhelye a finnországi Espoo lesz.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése