2018-07-11

Földmegfigyeléssel a Fenntartható Fejlődésért



A GEO-18 Kezdeményezés EO4SDGS munkacsoportjának aktivitása. Néhány, a hazai szakmai közösség érdeklődésére számot tartó július 9-i EO4SDGS hír és tájékoztatás:

Image credit: EO4SDG.org
A július 9-18 között az ENSZ newyorki központjában rendezett magas szintű politikai fórum (HLPF) számos kísérő rendezvénye homlokterében a fenntarthatóság-tudatos társadalmak kérdései álltak. Az első héten panel- és kerekasztal-vitákban tekintették át a Fenntartható Fejlődési Célok (FFC, angol rövidítése SDGS) elérésében bekövetkezett előrehaladást , különösen az alábbi célokra:

Goal 6. Ensure availability and sustainable management of water and sanitation for all
Goal 7. Ensure access to affordable, reliable, sustainable and modern energy for all
Goal 11. Make cities and human settlements inclusive, safe, resilient and sustainable
Goal 12. Ensure sustainable consumption and production patterns
Goal 15. Protect, restore and promote sustainable use of terrestrial ecosystems, sustainably manage forests, combat desertification, and halt and reverse land degradation and halt biodiversity loss
Goal 17. Strengthen the means of implementation and revitalize the Global Partnership for Sustainable Development, that will be considered each year.
(A célok magyar nyelvű hivatalos fordítása itt található: http://nefe.kormany.hu/post-2015)
A GEO EO4SDGS munkacsoportja részt vett vagy aktív szerepet játszott a következő hivatalos kísérő eseményeken

  • “There Is No Planet B: Let’s protect this one” (ezt az ENSZ környezetvédelmi szervezete és a Google közösen vezették)
  • “From up there to down here – Big space data and SDGs” (az ausztrál kormány által szervezte)
illetve műhelyeken:
  • “Financing Earth observation—building a business case to invest in Earth observation”
  • “Getting started with Earth observation—identifying priority applications of Earth observation for your country”.

A politikai fórumról a munkacsoport naponta beszámolt Twitter oldalán @EO4SDG. A kísérő eseményekről a munkacsoport weboldalán blogbejegyzések formájában tudósított az alábbi címekkel:

  • "Takeaways from ICLEI's 2018 Resilient Cities Congress" A 11-es célkitűzésnek szentelt bonni rendezvényről (2018. áprilisi 26-28) hozott ismeretek megosztása
  • "Takeaways from the 7th Meeting of the IAEG-SDGs" (ez az ENSZ által működtetett és az FFC-re létrehozott intézményközi szakértői csoport találkozójáról számolt be)
  • "Harnessing the Potential of Earth Observations for the SDGs" (Ausztrál, görög, namíbiai, svájci és vietnami szakértők mutatták be országuk képviseletében elképzelésüket és gyakorlatukat a földmegfigyelés FFC szolgálatában való alkalmazásáról, a földmegfigyelési adatok integrálási lehetőségeiről a hivatalos statisztikával és az innovatív nyíltforrású technológiákkal Ld. #HLPF2018 pic.twitter.com/UeDpDqtYGL)
A http://eo4sdg.org weboldal közread a titkárságára beküldött blogbejegyzéseket GEO közösségi tevékenységről, kezdeményezésekről vagy zászlóhajós projektekről, melyek a földmegfigyeléssel és az FFC-vel kapcsolatosak. Ilyen híranyag jelent meg legutóbb például Kolumbiáról, amely példaértékűen integrálja a földmegfigyelési, statisztikai és térinformatikai adatokat FFC monitoring célokra vagy arról a projektről, melyet a GEO, NASA, ESA, JRC közreműködésével az UN Environment kezdeményezésére olyan műholdas földmegfigyelési információk előállítását kivánják amelyek a nemzeti szinten gyűjtött egyéb adatokkal együtt alkalmasak a 6-os célterület (A vízhez, a szanitációhoz történő hozzáférés és fenntartható használat biztosítása mindenki számára) indikátorainak monitoringjához.


Image credit: EO4SDG.org
Ugyancsak az EO4SDG weboldáláról tölthető le az első negyedévben az ENSZ Statisztikai üléssszakán közreadott CEOS Földmegfigyelés Kézikönyv, mely elkészítésében az ESA, és EO4SDG mellett a FAO, továbbá a mexikói Statisztikai és Földrajzi Intézet (INEGI), valamint az Ausztrál Statisztikai Szolgálat is részt vett. Az anyaghoz az UN-GGIM írt előszót.

A dokumentum digitális formában innen tölthető le.

Az EO4SDG eseménynaptárában többek között a következő további idei találkozók szerepelnek:

UN-GGIM 8 (júl 30-aug. 3, New York) Ezen tréninget is tartanak a mexikói INAGI részvételével a statisztikai, földmegfigyelési és NSDI integrációjával kapcsolatban. Remélhető, hogy az UN-GGIM európai regionális képviselői megosztják majd az elhangzottakat.

World Water Week (aug 26 - 31)

CEOS Plenáris ülés (okt 16-18)

UN World Data Forum 2018 (okt 22 -24, Dubaj, jelentkezési hi.: júl 31)

GEO Week 2018 (okt 29 - nov 2, Kyoto) Ezen az EO4SDG kísérőrendezvényt szervez, melyen a magyar részvétel hasznos lenne.

UN World Geospatial Congress (nov 19 -21, Deqing, China) Bővebb információ az UN WGC-vel kapcsolatban:

http://ggim.un.org/meetings/2018-1st_Congress_Deqing/

Az AGU őszi találkozójára dec 10- 14 között kerül sor Washingtonban . Két témája lesz kapcsolatos az FFC-vel:

Earth Observation Applications in Support of Global Policy Frameworks Achieving the Sustainable Development Goals (SDGs) "The effective use of Earth observation data and information is essential to help countries monitor, measure, and report progress on global policy frameworks, including the United Nations 2030 Agenda for Sustainable Development, the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction, and the Paris Climate Agreement."
Addressing Societal Challenges through the Global Earth Observation System of Systems (GEOSS)

Mindkét AGU szekcióhoz befogadnak még előadásanyagokat. 

Megjegyzés: az EO4SDGS csapat internetes konferenciáit a mexikói GEO plenáris ülés óta követhetem nyomon. A munkacsoport üléseinek vezetője, Argyro Kavvada PhD, a BAZ munkatársa aki a NASA központjában a Földtudományi részleg SDG/FFC felelőse. A mai napon két friss magyar vonatkozású anyagot is elküldhettem számára, mindkettő az MFTTT Fenntartható Fejlődés szerzői munkacsoport munkája, egyik magyar nyelven, a másik angol nyelven készült Dr. Mihály Szabolcs c. egyetemi tanár, illetve Prof. Dr. Zentai László első szerzőségével.

https://files.acrobat.com/a/preview/78919079-5aa2-485f-994a-fd2629dac489 (Sz.Mihály et al)

https://files.acrobat.com/a/preview/259d4e68-dc88-402e-b644-bd9678fd2e70 (L.Zentai et al)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése