2019-07-30

Az Agenda 2030 fenntartható fejlődési célok elérésének támogatása földmegfigyeléssel - az interdiszciplináris megközelítésről az AGU ezévi konferenciáján

Forrás: https://agu.confex.com/agu/fm19/prelim.cgi/Session/82310
Dr. Argyro Kavvadának, a GEO  EO4SDG Kezdeményezés ügyvezetőjének tegnap érkezett felhívása figyelemfelhívó adaléknak tekinthető annak igazolására, hogy a földhasználat, élelmiszerbiztonság, víz és energia egymással szoros kapcsolatban vannak. (Ebben a témakörben szerveznek szekcióülést és várnak előadásokat az Amerikai Geofizikai Unió decemberi konferenciájára. Beküldés és háttérinformáció legalul.) 
Az ENSZ Agenda 2030 fenntartható fejlődési céljainak (FFC/SDGs) a földmegfigyelés és geotér-adatok támogatásával való elérése esetenként interdiszciplináris megközelítést indokol, akár már két de lehetőleg több terület szakembereinek együttműködésével. 
Az MFTTT Fenntartható Fejlődési Célok munkacsoportja (WG4SDG) eddig több alkalommal felhívta a figyelmet az ilyen innovatív, nexus jellegű megközelítésre. Ebben a földügy központi szerepet játszhat, hiszen legutóbb a FIG Tanács - felismerve, hogy az FFC/SDGs és a földüggyel kapcsolatos célok, alcélok és indikátoraik jelentősen mértékben befolyásolják a szakterületet a következő évtizedben - a holland Paula Dijskstra vezetésével feladatcsoportot (Task Force) hozott létre a 2019-2022  időszakra! A feladatcsoport nyár elején Hanoiban már űlésezett is. Cél, hogy kiválasszák a FIG bizottságok szempontjából releváns FFC-ket, pontosítsák az igényeket, követelményeket és lehetőségeket, de szóba került egy, a témakörrel kapcsolatos oktatási anyag kimunkálásának szükségessége is. Feltétlen kívánatos, hogy a Task Force-nak aktív magyar tagja is legyen!  A vietnami FIG rendezvényről Iván Gyula MFTTT szemlecikke már megjelent a Geodézia és Kartográfia hasábjain. 
Az Agenda 2030 kihívásaira és lehetőségeire való figyelemfelhívás, a szakma mozgósítása stratégiai kérdés a szakma fenntarthatósága okán is, melyről legutóbb az MFTTT Vándorgyűlésén, Békéscsabán dr. Mihály Szabolcs, az MFTTT Fenntartható Fejlődési Célok munkacsoport vezetője tartott előadást: https://documentcloud.adobe.com/link/review?uri=urn%3Aaaid%3Ascds%3AUS%3Af4b3e12f-990d-46a6-b540-658aed6a85af
A 32. Vándorgyűlésen elhangzottak alapján kibontakozást jelentene, ha egy potens intézményközi konzorcium kormányzati támogatással sikerrel fogna össze az 'indikátor monitoring és jelentéskészítés EO/GIS- támogatta eljárása' kifejlesztésében és gyakorlati megvalósításában egy vagy több egymással szoros kapcsolatban álló, célszerűen agrár-orientált célcsoport, alcél témakörében (pld. együttműködés a Nemzeti Agrárkutató és Innovációs Központ, a Nemzeti Földügyi Központ, a LechnerTudásközpont Nonprofit Kft,  a KSH, az OMSZ és a Vízügy között a vállalkozási szféra, kutatóhelyek és civil szervezetek szükségszerű bevonásával, az AM, ITM és KKM elvárásaihoz igazodva, és felügyeletük mellett). Mindehhez a szellemi tőke adott, a keretek és feltételek megteremtése igényel megfelelő döntéselőkészítést.

Emlékeztetőül: a 17 FFC/SDG cél témakörnek összesen 169 célcsoportja van melyek teljesítésének mérésére mintegy 232 indikátort határoztak meg. 

-------------------------- AGU szekcióelőadás javaslat beküldési link és háttérinformáció a GEO EO4SDG felhívása nyomán:

"Dear Colleagues: 



Abstract submission deadline is July 31.

Here is more information - please share broadly with your organizations 

IN024 - Earth Observation Solutions to Address the U.N. Sustainable Development Goals: Connecting Water, Energy, Land Use, and Food Security


Three years into the implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development, countries, regional initiatives, and international agencies are increasingly recognizing the key role Earth observations can, and do, play in monitoring and evaluation systems to measure and achieve progress towards the U.N. Sustainable Development Goals (SDG). The need for timely, objective, repeatable, and effective resource management and integrated planning at global to national and sub-national levels is emphasized by the global development community. This session illustrates how EO experts are broadening and deepening the relevance of EO data in support of global environmental and societal policy across the water, energy, food security, and land use domains. The session showcases the latest advances in Earth science applications to support countries in meeting the SDG targets and indicators of relevance to the sustainable use of natural resources, with emphasis on use cases that address SDG interlinkages and tradeoffs.
Best wishes,

--
Dr. Argyro Kavvada
Executive Secretary, GEO EO4SDG Initiative
NASA Headquarters | Earth Science Division"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése