2019-07-14

47 évvel ezelőtt, ebben a hónapban indult földkörüli útjára a Landsat-1 (akkor még ERTS-1) a földi erőforrások felkutatására és monitoringjára


47 évvel ezelőtt, ebben a hónapban indult földkörüli útjára a Landsat-1 (akkor még ERTS-1) a földi erőforrások felkutatására és monitoringjára.
1972 július 23-án a Vandenbergi támaszpontról került földkörüli pályára az ERTS-1 műhold, melyet aztán Landsat 1-nek neveztek át. Az űreszköz egy módosított NIMBUS-4 meteorológiai műhold továbbfejlesztése volt. Wim van Wegen, a GIM térinformatikai szaklap tartalomfelelőse az egyik legismertebb tudományos közösségi hálózaton posztolta figyelemfelhívását Mathias Lemmens rovatcikkéről https://lnkd.in/eDqx-rp. A Landsat műholdcsalád első tagja vezette be üzemszerű, nem meteorológiai célú, polgári műholdas földmegfigyelés korszakát.
Négy évvel később készítette el az USA összefüggő területéről 569 Landsat MSS felvétel felhasználásával hamis színes fotómozaikját a General Electric a National Geographic Society és NASA közreműködésével. Erről könyvet is kiadtak, melynek dedikációjában megemlékeznek William Nordbergről, a Landsat projekt vezér egyéniségéről.
Egy évre rá - Dr. Joó István (MÉM) és dr. Almár Iván (FÖMI) jóvoltából - a FÖMI penci obszervatóriumában már létrejött egy csapat (köztük Dr.Csató Éva, Büttner György, Csornai Gábor, Gesztesi Albert) amely három évre rá főosztállyá, később FÖMI Távérzékelési Központtá avanzsált a Bosnyák téren, elindítva a műholdas távérzékelés környezetvédelmi és mezőgazdasági alkalmazásfejlesztését és operatív (üzemszerű) felhasználását.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése