2020-11-06

GEO Week 2020 on-line, interaktív rendezvény

 Kép forrása: https://www.earthobservations.org

A GEO Week 2020 első napján a kormányközi földmegfigyelési világszervezet végrehajtó bizottsága négy tagja mondott köszöntőt.

A keddi program űripari szekciójában számomra a VITO előadás volt a legérdekesebb, amely a földmegfigyelés kritikus szerepét érzékeltette az agrárium számára. Tavaly ilyenkor -utolsó külföldi utamon - éppen a belga akadémiai és űripari szervezetek műhelyvitájára kaptam meghívást. Akkor az SDG, a fenntartható fejlődési célok kontextusában a Copernicus program globális szárazföldi alkalmazási lehetőségeiről volt szó.

Szerdán a GEO Week 2020 Rebecca Moore (Google) előadása adott nagyszerű betekintést a fenntarthatósági célra végzett földmegfigyelési alkalmazások jelenbeli és jövőbeli lehetőségeibe, ismertetve a Dynamic World programot. Az előadó vezetése alatt fejlesztették ki a Google Earth Engine termékszolgáltatást is.

 

A GEO Week 2020 mai, pénteki programjából: Henrik S. Andersen, az Európai Környezeti Ügynökségtől (EEA) hazai felhasználókat is foglalkoztató kérdéssel foglalkozott a Copernicus program adatmegosztási politikájával foglalkozott előadásában. Az azt követő panelvita témája is ez volt: “Challenges and approaches to data sharing: The future of open data”. Szó volt a nyílt adatokról, a terepi in-situ adatok szélesebb körű eléréséről, valamint a digitális gazdaság és a fenntartható fejlődés számára elemzésre kész adatokról tekintettel a GEO kezdeményezések és zászlóshajó projektek tapasztalataira is.

Gilberto Camarra (INPE), a GEO 'főtítkára' (a jobb alsó képen) ma délután bezárta a GEO Week 2020 virtuális rendezvényt abban a reményben, hogy az idén Port Elisabeth helyszínnel tervezett találkozó jövőre már a résztvevők személyes jelenlétével rendezhető meg.
Megjegyzem, hogy a zárszó hangsúlyozta, hogy az adatszolgáltatók, jelentés-készítők javát is szolgálja a digitális egyedi azonosítók (DOI) adatokhoz rendelése, egyben az adatközlők elismerése felelősséget is jelent számukra.
Közben a GEO Week 2020 virtuális találkozó ideje alatt eldőlt, hogy jövő nyártól a GEO genfi titkárságát a NOAA elismert szakembere, Yana Gevorgyan vezeti majd.

  

 


 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése