2020-12-03

Ma: EARSC webinár a Fenntartható Fejlődési Célok teljesítését segítő földmegfigyelési szolgáltatásokról

 A tegnapi Digitális Föld (virtuális) Csúcstalálkozóján (DES2020)a földmegfigyelési adatok fenntartható fejlődés célú felhasználása tárgykörében az európai távérzékelési vállalkozások szerepéről és lehetőségeiről tartott előadást Monica Miguel-Lago, az Európai távérzékelési Vállalkozások Társulásának (EARSC) szervezet ügyvezető titkára. Előadása után megküldött egy linket, amely az EARSC mai webinárján du 4 órától három illusztris szakértő részvételével tárgyalják meg a témát, miszerint a földmegfigyelési szolgáltatások hogyan segíthetik az egyes országokat az FFC monitoringban. Időtartama 45 perc lesz. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. M.Miguel-Lagot idézem:

"Following my presentation, here the link for the webinar on "Leveraging EO services to help countries monitoring SDGs" Tomorrow at 16h00 CET (registration at https://earsc.org/2020/11/12/leveraging-eo-services-to-help-countries-monitoring-sdgs/)”.
 
A FIR, a honi földmegfigyelési stratégia szempontjából is  alapvető, hogy az EARSC, UN-GGIM, ESA ezirányú tapasztalatait felhasználjuk. Az MFTTT WG4SDG törekvéseit is tükrözve az Agenda 2030 teljesítésének támogatása explicite megjelent a formálódó Nemzeti Űrstratégiában is, hiszen ez a komplex feladat multidiszciplináris, ágazatközi együttműködést igényel a kormányzat, akadémia, az űripari szegmens de a civil közösségek bevonásával is.
A mai EARSC EOcafé pillanatképei:
 
Az EOcafé témái az AGENDA 2030 köré fonódtak és 62 résztvevőt vonzottak.
Greg Scott UN-GGIM Titkárság ENSZ Statisztikai Részlegtől

Felirat hozzáadása
Agenda 2030: Marc Paganini az ESA szerepét és eredményeit szemléltette a GEO EO4SDG és CEOS együttműködésekben.


 

Az Ír Köztársaság Központi Statisztikai Hivatalának (CSO) képviselője Kevin McCormack, szervezetének SDG támogatását három dián mutatta be. Az egyik a világjárvánnyal volt kapcsolatos. Ezzel kapcsolatban az előadóhoz az MFTTT WG4SDG részéről kérdés hangzott el, melyhez maga az EARSC  szervezet főtitkára is kapcsolódott azzal, hogy földmegfigyelési adatokat a COVID-19 kontextusában a CSO milyen mértékben használják fel?  A válaszból csak annyi derült ki számomra, hogy EO adatok COVID-19 témakörű felhasználásában a CSO ez ideig még nem gyűjtött tapasztalatot.
Egy másik résztvevő kérdése kérdés arra irányult, van-e kapcsolata az ESA-nak a  SOLID (Socially linked data) projekttel, amit maga Tim Berners-Lee professzor 'hajt'? https://solidproject.org/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése