2022-03-24

Földmegfigyelési Tudásközpont nyújt támogatást az Európai Unió politikáihoz

 A JRC Földmegfigyelési Tudásközpontja (KCEO) vezetője, Mark Dowell volt a vendége az Európai Távérzékelési Vállalkozások Társulásának (EARSC) 'Cafe' on-line fórumának. Az interjút Geoff Sawyer, az EARSC vezetői testület tagja, stratégiai tanácsadó, korábbi főtitkár készítette. A fórum mai ülésén a  80+ résztvevő között Domokos György ( Airbus DS Geo Hungary Kft.) mellett az MFTTT WG4SDG részéről hallgattam meg az óceánok és éghajlati  kérdésekkel két évtizede foglalkozó JRC munkatárs előadását, aki a CEO, GEO együttműködésekben is az Európai Bizottság egyik közreműködője.

Dowell előadásában elmondta, a történet jelentős kezdeti eseménye volt a Global Monitoring for Security and Environment (GMES) első bavenói ülése 1998-ban. (A program első szakasza megvitatásának szentelt második bavenói GMES konferencián 2002-ben Bozó Pál (OVH) mellett az EUROGI képviseletében magam is részt vehettem. A GMES nyomán a Copernicus program minden idők legátgondoltabb és legjelentősebb földmegfigyelési programja. A Copernicus program technikai-tudományos támogatására hívták életre a JRC Földmegfigyelési Tudásközpontját. A KCEO megalakulásakor az EU 17 főigazgatósága képviseltette magát mint kedvezményezett. Bővebb információ: https://knowledge4policy.ec.europa.eu/earthobservation_en

A soron következő EARSC Cafe virtuális találkozó témája a 'Mesterséges intelligencia és földmegfigyelés pénzügyi támogatási lehetőségei' lesz 2022. április 7-én du 4 órakor, míg április 17-én lesz a fórum 2 éves fennállásának ünnepi eseménye.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése