2007-07-22

Térinformatika és a történelem - a HGIS német projekt bemutatása

Mainz, történelmi városmag részlete. Kép: HUNAGI fotó-gyűjtemény, 2002

Történelem és tér-informatika

A HGIS Germany valójában egy területi elven felépített történelmi-földrajzi információs rendszer, amely a német szövetségek mintegy 50 államának fejlődését tartalmazza 1820 és 1914 között.
A földrajzi adatok hozzárendelése a következő attributumokat érinti: népességi adatok, gazdasági adatok, uralkodók kapcsolatai, illetve az államok multimédiával támogatott leírásai .
Résztvevő intézményeket a mainzi Európai Történelem Intézete (IEG http://www.ieg-mainz.de ) koordinálja Andreas Kunz vezetésével, a Mainzi Szakfőiskola térinformatikai és mérés-technikai részlege részéről (i3mainz http://www.i3mainz.fh-mainz.de) Alexander Zipf és Wolfgang Böhler részvételével. Ajánlható a projekt honlapjának ( http://www.hgis-germany.de/ ) felkeresése és abban:
- a hálózati és kutatási kezdeményezések www.hgis.org.uk , azon belül is az Európai HGIS kezdeményezés, továbbá az Elektronikus Kulturális Atlasz Kezdeményezés (ECAI) http://ecai.org megismerése. Ez utóbbihoz való hazai csatlakozás kezdő lépéseit a HUNAGI megtette azzal, hogy e célból levelezésben áll Michael K. Buckland professzorral (UC Berkeley), valamint felvette a kapcsolatot az MTA Történettudományi Intézet UNIGIS képzésben is résztvevő térinformatikusával Lukács Csillával, sőt az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékével is.
A német honlap informatív linkgyűjteményében nem található magyarországi referencia, csupán brit, belga, amerikai, kínai példákat hoz fel az elérhető honlapcímek megadásával.
Egyéb érdekes kapcsolódó projektek is fellelhetők pld. a Fríz szigetekről http://www.hisgis.nl/
vagy a közigazgatási határok történelmi változásairól http://www.newberry.org/ahcbp
A térképek világáról a
www.hunagi.hu a digitális könyvtárak alfejezetében ad gazdag referenciát és linkeket.
A honlap kitér az ECAI Clearinghouse : http://ecaimaps.berkeley.edu/clearinghouse adatházára ahonnan számos esetben ingyen töthetők le adatok, de áttekinti az alkalmazott szoftvereket, kitérve a nyílt forráskóduakra is és tárgyalja a szabványokat, sőt az előzőekhez kapcsolódó szervezeteket, intézményeket továbbá hét kiválasztott portált, köztük egy magánkezdeményezést is (http://www.his-GIS.net ).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése