2007-07-10

Határmenti Vidékfejlesztési Tanácsadó Központ közleményei - debreceni tagszervezetünktől

Tegnapi postánkból:
Debrecen, 2007. június

HVTK hírlevél
Határmenti Vidékfejlesztési Tanácsadó Központ –
Centrul transfrontalier de competenţă în domeniul dezvoltării rurale –
Cross-border centre of expertise in rural development

http://www.hvtk.org/

Könyv a vidékfejlesztésről a HVTK gondozásában
A HVTK közreműködésével megjelent a „Vidékfejlesztés, vidékfejlesztés intézményrendszere” című könyv, melyet ezúton ajánlunk a hírlevél olvasóinak figyelmébe. A könyv fejezetei többek között tartalmazzák a vidék, vidékfejlesztés fogalomkörét, betekintést adnak a tervezés módszertanába, az esélyegyenlőség, a környezet és a természet, valamint a turizmus kérdéskörébe, röviden érintik az élelmiszer és az üzlet, valamint a direktmarketing területét és olyan témák is helyt kapnak, mint az aprófalvak problémái és a vidékfejlesztés nagy egyéniségei. Az érdeklődők számára ingyenes példányt tudunk biztosítani, ha igényüket és pontos címüket jelzik számunkra e-mailen keresztül.
E-mail: info@hvtk.org
Frissítések a HVTK honlapján
A HVTK „A vidékfejlesztés és a területfejlesztési politika integrációjának lehetőségei” című második tavaszi vidékfejlesztési konferenciáján elhangzott anyagok már elérhetők a honlapon.
A Határmenti Vidékfejlesztési Tanácsadó Központ Vidékfejlesztési Vitairatok (
www.hvtk.org/publikációk/egyéb/véleményekírásban) sorozatának két új dokumentumára is szeretnénk felhívni a figyelmüket:
- A honlapon megtalálható a „Humán és társadalmi erőforrások, mint a Leader programot erősítő belső tényezők” című vitaindító, írásos vélemény. A tanulmány a Hajdú-Bihar megyében megalakult Leader csoportok vezetőivel készült interjúkon alapul. Az írás megállapítása szerint a Csoportok nagy erőfeszítés mellett készítették el pályázataikat. A társadalmi erőforrásokat vizsgálva, elmondható, hogy az érintetteknek közös asztalhoz kellett ülniük, együtt kellett gondolkozniuk, tervezniük és egymástól információkat szerezetek. A Leader kétségtelenül segítette és megkönnyítette egyfajta vidékfejlesztési stratégia elindulását. A tervezésre kapott időkeretek azonban korlátozottak voltak, ezért a csoporton kívüli szereplőket általában nem vonták be a munkába. Magyarország felismerte a programban rejlő lehetőségeket – talán a legfontosabb ezen lehetőségek között a bizalom és társulási készség erősödése – és a következő tervezési időszakra jelentősen növelte az erre fordítható forrásokat. A sikeresség érdekében a jövőre nézve nagyon fontos az érintett térségek lakosainak minél szélesebb körű informálása és bevonása a programba.
- A sorozat harmadik tagja angol nyelven érhető el, címe „Innovation at the service of integrated and sustainable rural development” (Az innováció az integrált és fenntartható vidékfejlesztés szolgálatában). Ezt a dokumentumot 2007. márciusában tette közzé a Rural Innova Interreg IIIC projektben részt vevő konzorcium. Legfontosabb megállapítása az, hogy át kell gondolni, és újra kell definiálni a vidékfejlesztés fogalmát és az ezzel kapcsolatos európai politikákat, hogy a jövőben az eddiginél nagyobb tér jusson az innovációnak és kevesebb a szűken értelmezett mezőgazdaságnak. A Rural Inonova projektben a HVTK két résztvevője, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Writtle College is partnerként működik közre.
· Az első hírben bemutatott könyv letölthető közvetlenül a honlapról is pdf formátumban (a pdf dokumentum mérete 6 Mb)
Honlap:
www.hvtk.org.
„Forrást rejt a kő” – Sümeg Térségi Marcal Forrásvidék
A Határmenti Vidékfejlesztési Tanácsadó Központ igyekszik a vidékfejlesztésben itthon tapasztalt jó példákat bemutatni. Szerencsére ma már Magyarországon is egyre több pozitív példát találunk az alulról történő vidékfejlesztésre. Nemes Gusztáv, a Magyar Tudományos Akadémia, Közgazdaságtudományi Kutatóközpont munkatársának vezetésével készült el egy ilyen példát bemutató film, mely a következő internetes oldalon található.
Honlap: http://www.funsport.hu/famulus_film_uj.wmv
„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”
Román – magyar szakmai találkozó az Érmelléken
Hírlevelünkben korábban is beszámoltunk az Érmelléken rendezett szakmai találkozókról. Nyíracsád község Önkormányzata és az Érmellék Kistérségi Kht. közös együttműködésében a nyíracsádi Görög-katolikus Közösségi Házban került megrendezésre 2007. május 28-án a „Román – magyar szakmai találkozó az Érmelléken” című konferencia. A rendezvény fő célja a határon átnyúló, az európai integrációs tapasztalatok átadására irányuló, magyar-román kapcsolatok kialakítása és fenntartása. A konferencián részt vettek az Érmelléki Akciócsoport tagjai, és az Érmellék partiumi részén található falvak polgármesterei, küldöttei. A találkozó kiváló lehetőségeket nyújtott a meglévő ismeretek bővítésére, és a tapasztalatok átadására. A konferencián szó esett továbbá a vidékfejlesztés lehetőségeiről a LEADER programban, és a helyi erőforrások fontosságáról.
Erdei Ferenc IV. Tudományos Konferencia
Kecskemét, 2007. augusztus 27-28.
A Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara 2005 után idén negyedik alkalommal rendezi meg ezt a tudományos tanácskozást, ahol a résztvevőknek tíz szekcióból választhatják ki a számukra legérdekesebbet.
Agrárökonómia
Az EU gazdasági kérdései
Vidékfejlesztés
Marketing
Vezetés-szervezés
Élelmiszergazdaság tudomány
Mezőgazdasági - Kertészeti szekció
Környezettudományi szekció
Nevelés, oktatás,
Ifjúsági szekció (PhD)
Nemzetközi szekció
Az első nap a szakmai programoké, a második napon a Hírös Hét Fesztivál rendezvényein lehet részt venni. A konferencia anyagait egy kiadványában is megjelentetik, ahol - a magyar mellett - angol és német nyelvű lektorált cikkeket is közölnek.
Kapcsolattartó személy: Kalmár Rita
E-mail: erdeikonf@kfk.kefo.hu
Honlap:
http://www.kf.hu
„Agrárgazdaság a vidékért, a környezetért, az életminőségért” konferencia
Keszthely, 2007. szeptember 10-21.
A Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara a 49. Georgikon Napok keretében szervezi meg a konferenciát. A felhívásban megfogalmazott gondolat szerint az életminőség számos összetevőt egyesít: érinti többek között a termelőt, a feldolgozót, a kereskedőt, a konferencia pedig igyekszik átfogó képet adni mindezekről a tényezőkről. Ezért a szekciók témakörei is nyitottak, elsősorban új kutatási eredmények bemutatására adnak lehetőséget a címben megfogalmazott témakörhöz kapcsolódóan. A szervezők vélemény eszerint erre azért is szükség van, mert ahogy a mezőgazdaság multifunkcionális szerepe erősödik, úgy vonja maga köré a társadalom- és gazdaságtudományok, a természettudományok korábban távolabbnak tűnő szakágazatait is. Tekintettel az egyre erősödő nemzetközi tudományos érdeklődésre, hazai kutatóink idegen nyelvű publikációs szándékára, nemzetközi (angol nyelvű) szekciók is megrendezésre kerülnek.
Kapcsolattartó személy: Weisz Miklós
E-mail: weisz@georgikon.hu
Honlap:
http://www.georgikon.hu/gn2007
A HVTK hírlevélről
A HVTK hírlevél célja, hogy eljuttassa Önökhöz a fenntartható vidékfejlesztés, illetve a mezőgazdaság fejlesztésének témaköréhez kapcsolódó rendezvényekről, eseményekről, honlapokról szóló híreket, információkat.
Ha a jövőben nem szeretne megkapni ezt a hírlevelet, kérem küldjön egy e-mailt a következő címre
info@hvtk.org, a levél tárgya pedig legyen „leiratkozás”.
********************

HVTK hírlevél - Határmenti Vidékfejlesztési Tanácsadó Központ
http://www.hvtk.org
E-mail :
info@hvtk.org
Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum
4032 Debrecen
Böszörményi ut 138.
Tel. 0036 52 508354
Fax. 0036 52 508460

***********************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése