2007-07-18

Dr. Mihály Szabolcs az MFTTT új elnöke

Egykori és mai MFTTT tisztségviselők egy csoportja a StJohn's College udvarán Cambridge-ben. Dr. Márkus Béla, Hodobay-Böröcz András, Zalaba Piroska, Dr. Mihály Szabolcs és a HUNAGI főtitkára.
Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 1999
A HUNAGI egyik alapító szervezete a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT).
Az MFTTT tisztújító közgyűlése a közelmúltban dr. Mihály Szabolcsot, a FÖMI főigazgatóját, szervezetünk elnökségi tagját választotta elnökének. A közgyűlésről és az új tisztségviselőkről Hodobay-Böröcz András szerkesztő jóvoltából gazdag képanyaggal, részletes tájékoztatást ad a Geodézia és Kartográfia szakfolyóirat legutóbbi száma. Ebben figyelemreméltó Bartos Ferenc volt főtitkár visszatekintő beszámolója, dr. Joó Istvánnak a szakma sorsát érintő/féltő alapvető gondolatait tartalmazó hozzászólása, majd a megválasztott új elnök reális és előremutató nyilatkozata. A tartalmas tájékoztatás e-változata várhatóan az MFTTT honlapjáról ( http://www.mfttt.hu/ ) is elérhető lesz.
A főtitkár visszatekintő beszámolójából - amikor a társszervezeteket érintette - vélhetően szándékosság nélkül de kimaradt a HUNAGI említése. Ez annál szembeszökőbb, mivel az MFTTT egyike volt a Magyar Térinformatikai Társaságot látnoki módon létrehozó szakmai szervezetek szűk körének, a HUNAGI jogi alapító tagjainak, és számos vezető tisztségviselője aktív a HUNAGI-ban. A szakmai kötődés 1994 óta ténykérdés. Ezt az is igazolja, hogy a HUNAGI honlapján 57 kereszthivatkozás történt az MFTTT-re. Apagyi Géza elnöklete alatt maga az elnök képviselte az MFTTT-t a HUNAGI-ban és nem egyszer a HUNAGI közgyűlésnek is otthont adott. A HUNAGI főtitkára szemszögéből úgy látom, hogy szervezetünk az MFTTT szerepét a térinformatika területén a szakmai nem kormányzati szervezetek között elismeri, hangsúlyosan kiemeli és a partnerséget a minden érintett diszciplina közös érdekeinek szem előtt tartásával fontosnak tartja. Az együttműködés a hasonló szervezetek között az EU számos tagországában példaértékűnek nevezhető elég csak Ausztriára gondolni.
Minden lényeges feltétel adott ahhoz hazánkban is, hogy a HUNAGI és MFTTT megújult vezetősége az intézményi együttműködés terén modellértékűen erősítse a civil szféra szerepét és befolyását a társadalmi-gazdasági fejlődés és európai versenyképesség érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése