2008-02-14

Választókerületi rendszer fejlesztési eredmény bemutatója

Mai postánkból. Speiser Ferenc Péter tagszervezeti összekötőnk (Pannon Egyetem Automatizálási Tanszék) adott hírt egy közérdekű egyetemközi fejlesztési eredményről és annak bemutatójáról az alábbiakban.
"Kedves Gábor!
A figyelmét szeretném felhívni egy a napokban bemutatott térinformatikai fejlesztésre. Azt hiszem, hogy ment ki az Ön nevére is meghívó, de nem tudom, hogy ez célba ért-e, ezért e-mailben is jelzek. A rendszert kipróbálhatja az alábbi címen
http://eovk.mokk.bme.hu . Bízom benne, hogy érdekesnek találja és talán a HUNAGI tagsága is tudomást szerezhet a munkáról. A megjelent kiadványt a http://eovk.mokk.bme.hu/van_megold_eovk.pdf címen lehet elérni. A bemutató rövid tartalma:
Választókerületi rendszer új határvonalainak kialakítását támogató rendszer és az azt ismertető kötet
Az Alkotmánybíróság 22/2005. számú határozatában kötelezte az Országgyűlést, hogy 2007. június 30-áig arányosabb választókerületi rendszert alakítson ki, ám ez mindmáig nem készült el, tehát a Magyar Országgyűlés mulasztásban van. A Műegyetem és a Pannon Egyetem kutatói olyan számítógépes szimulációs rendszert fejlesztettek, amellyel támogatni lehet az egyéni választókerületek határvonalainak újrarajzolását és így kialakítható az Alkotmánybíróság által is előírt arányosabb választókerületi rendszer. A bemutatón ezt a rendszert mutatjuk be, amely egyébként az interneten keresztül is szabadon hozzáférhető.
A rendszer segítségével sokféle változat képezhető és ezek térképen is megjeleníttethetők. A döntés természetesen elkerülhetetlenül politikai jellegű, de az is bemutatható, hogy kialakítható olyan választókerületi rendszer, amely számos jogos és észszerű elvárásnak tesz eleget. Rendszerünkkel szeretnénk elősegíteni, hogy belátható időn belül az Alkotmánybíróság ítéletének megfelelő és a választópolgárok döntő többségének megelégedésére szolgáló egyéni választókerületi beosztás alakulhasson ki.
Tisztelettel,
Speiser Ferenc Péter
Pannon University, Hungary
Department of Automation"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése