2009-04-30

HUNAGI szervezésben a TeIR is részt vesz a prágai eSDI-Net+ Nemzetközi Poszterkiállításon


A Juhász Géza Péter informatikai menedzser (VÁTI) által készített TeIR posztert ma délután kapta meg a rendezőség elektronikus formában. A nyomtatást és a kifüggesztést a szervezők vállalták. A poszter hamarosan innen is letölthető.

PLAN4ALL -jóváhagyott térségi tervezési projekt indul EUROGI részvételével

Amire a projekt összpontosít. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
Joao Geirinhas, az EUROGI főtitkára értesítette a HUNAGI-t :
"We are pleased to inform that the project Plan4all - European Network of Best Practices for Interoperability of Spatial Planning Information; has been approved by the European Commission (EC) for co funding under the eContentplus Programme (call 2008).
The Plan4all (ECP‑2008‑GEO‑318007) is a Best Practice Network (BPN) .. EUROGI is a partner of the Plan4all project having a foreseen active participation on some of the work packages.
The project is led by the University of West Bohemia (UWB). It officially starts on May 1st, 2009 and will run for 30 months. The kick off meeting is scheduled for May 14 in Prague, being preceded by a public workshop on May 13 in the afternoon. The event is tightly connected with the INSPIREd CEE-SDI Conference (http://www.isaf.cz/index_en.php?iMenu=10) within which organisation EUROGI is actively engaged."
Az előzetes projekttalálkozóra május 12-13-án Prágában kerül sor a CEE- SDI konferencia alkalmával.

Az A típusú H1N1 influenza esetek világméretű elterjedtsége


Naprakész térkép a címre kattintással. Forrás: USHAHIDI, 2009 április 30
Az űjtípusű influenza elnevezést tegnap vezette be az Európai Bizottság. Hivatalos megnevezés: A típusú H1N1 vírus. Egyéb szóhasználattal: sertésinfluenza vagy disznóinfluenza.

2009-04-29

GINNT EXPO - HUNAGI együttműködés!


Kedvezmény a HUNAGI tagszervezeteinek és tagintézményeinek! Barkóczi Zsolt HUNAGI elnök kezdeményezése nyomán kölcsönösen előnyös együttműködésben állapodott meg a GINNT ExPO marketing igazgatójával a HUNAGI főtitkára. A Cafe Miro mediterrán hangulatú környezetében Loschinger Tamás (képünkön) számos költségcsökkentő lehetőséget biztosít a HUNAGI, tagszervezetei és tagintézményei részére a június 10-11-i innovációs és fejlesztési rendezvényen. Mindenekelött kis- és közepes vállalkozóink számára különleges alkalom kiállítási helyet foglalni, marketing előadást tartani vagy szponzori csomagot vásárolni. Minderről HUNAGI körlevélben értesíti tagjait és partnereit.
A GINNT Expo rendezvényén - melynek támogatója az NKTH -, HUNAGI térinformatikai moderált kerekasztal beszélgetést szervezhet, és a 6 hazai HUNAGI eSDI-Net+ projektrésztvevő (INVATER, KOMVR, MÉTA, PIR, TeIR, VINGIS) térítésmentesen magyarnyelvű posztert állíthat ki A0 méretben. (A tartalmi specifikációt az érintettek megkapják). A rendezvény honlapjára jut, ha a címre kattint.

Napirenden a Digitális Föld

A találkozó MTA és FÖMI résztvevői. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
A HUNAGI kezdeményezésére és dr. Mihály Szabolcs főigazgató meghívására a FÖMI-be látogattak Ádám József akadémikus (középen), az MTA Földtudományok osztályelnöke és Dr. Cserny Tibor az akadémiai osztály titkára (baloldalt). A megbeszélésen áttekintették a Digitális Föld 2011 konferencia budapesti megrendezésének esélyeit.

2009-04-27

A világ kereskedelmi légiforgalmának egy napja

Járványok idején, globális szinten a gyors helyzetváltoztatás lehetősége kockázati tényező közegészségügyi szempontból.
Kereskedelmi légijáratok mozgása 24 óra alatt. Video megjelenítés a címre kattintással.
Mindennek aktualitást ad az április 25-án bejelentett sertésinfluenza járvány (más szóhasználattal: újtípusú influenza, mexikói influenza, disznó-influenza).

2009-04-26

Sertésinfluenza járvány terjedése és az esetek földrajzi eloszlása a kitörés első napjaiban

Forrás: http://edition.cnn.com/2009/HEALTH/04/26/swine.flu/index.html#cnnSTCOther2. (Előforduló más megnevezés: disznó-influenza).
Naprakész, nem-hivatalos elterjedtség térkép a lakosság telefonos, internetes visszajelzése nyomán: http://swineflu.ushahidi.com/
A járványügyi tudományos és operatív központ weboldala: http://www.cdc.gov/flu/swine/index.htm
Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet weboldala: http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2009/h1n1_20090425/en/index.html
Itt a WHO Közegészségügyi Térinformatikai részleg legutóbbi április elejei kiadványa még a madárinfluenza eseteinek ázsiai földrajzi eloszlását szemlélteti:
http://gamapserver.who.int/mapLibrary/Files/Maps/Global_H5N1Human_2009_FIMS_20090408.png
Kockázati tényező: összekötöttség és globális mobilitás. Légijáratok 24 órája: számítógépes megjelenítése - itt:
http://www.breakitdownblog.com/visualization-of-the-worlds-air-traffic-unbelievable/
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) magyar ismertető oldala: http://europa.eu/agencies/community_agencies/ecdc/index_hu.htm

2009-04-25

A szemantikus világháló és az érzékelő technológiák integrálása - Műhely Heraklionban június elsején


Számítógépes jelentésfelismerés a világhálón és az érzékelőhálók összekapcsolása. Erről és hasonló jelentőségű műhelyekről, konferenciákról folyamatosan megújuló híradás a http://hunagi19.blogspot.com oldalon
A szemantikus világhálóról: http://en.wikipedia.org/wiki/Semantic_Web, illetve http://www.w3.org/2001/sw/, vagy rövid, bevezető előadás: http://www.youtube.com/watch?v=OGg8A2zfWKg

2009-04-24

HUNAGI Közgyűlés új időpontja: 2009. május 20


Tekintettel a Műszaki Térinformatikai Egyesület konferenciájára, a HUNAGI Közgyűlésére - az előzetesen meghírdetett időponttól eltérően - május 20-án délután 3 órakor kerül sor Budapesten. A helyszín egyeztetését követően a Meghívó körlevélben is eljut tagjainkhoz, de megjelenik a HUNAGI Naplóban is.

2009-04-23

VINGIS poszterrel jelentkezett be a prágai eSDI-Net+ Nemzetközi Poszterkiállításra


A hat hazai eSDI-Net+ projekt résztvevő közül elsőként a VINGIS rendszer jelentette be ma, hogy részt kíván venni a cseh CAGI testvérszervezet által kezdeményezett Nemzetközi Poszterkiállításon, melyet május 12-13 -án rendeznek Prágában. A poszter kiküldésére e-formában kerül sor, a kinyomtatást a cseh kollegák vállalják írta a cseh eSDI-Net+ konzorciumi tag az Intergraph képviselője Gabriela Somolaiova.
Az EU eContentplus programja keretében német irányítással folyó eSDI-Net projekt legutóbbi konzorciumi találkozóján bejelentették, hogy az Erópai Bizottság illetékese és a projekt vizsgálói a projekt eredményeivel meg vannak elégedve és lehetőséget biztosítanak országonkét további 2-3 SDI rendszer beválasztására. Ennek feltételei nagy vonalakban:
1.szándék bejelentése a HUNAGI felé
2.az INSPIRE elvű kiértékelési módszertan áttanulmányozása és ez alapján egy részletes felmérő ív kitöltése
3. interjú a HUNAGI képviselőivel egyeztetet időpontban
4. a projektról egy oldalas annotáció készítése
5. a projektről angol nyelvű prezentációs anyag (ppt) készítése
6. azonosító lap kitültése és elküldése a projekt koordinációhoz (IN-Graphics/Fraunhofer Intézet)
7. a 2-4 és 5 anyagok megküldése a HUNAGI-n keresztül az eSDI-Net+ projekt honlapjára
Az európai szintű zsűri hamarosan megkezdi a működését és már ismert szempontok szerint (pld. minőség, szubszidiaritás, fenntarthatóság, felhasználók és felhasználhatóság) megtörténik a regionális illetve tematikus SDI rendszerek értékelése a felmérés kérdőívéból már megismert válaszok figyelembevételével, a rendszerek hozzáférhető, publikus felületeinek tanulmányozásával.
Az első tízbe kerültek a torinói novemberi szakmai zárókonferencián úgy kell készüljenek, hogy rendszerük
ismertetére adott esetben sor kerülhessen. Az érintettek részvételének költségéhez a projekt költségvetése is forrásként szolgálhat.

2009-04-22

Április 22 - a Föld Napja

A Föld Napjához HUNAGI információterjesztéssel járul hozzá. Az UNESCO támogatásával elkészltett World Digital Library szolgáltatásról előző bejegyzésben adtunk hírt. Most közzéteszük az International Journal of Digital Earth szakfolyóirat elérhetőségét, valamint bemutatjuk a Kínai Tudományos Akadémia Földmegfigyelési és Digitális Föld Központja tevékenységét ismertető, tegnap érkezett hírlevél elérhetőségét. A Föld Napja célja és története a címre kattintva olvasható.

Az IJDE szaklappal kapcsolatos elérhetőséget Prof.Wang Changlin tegnapi levele tartalmazza:
"....Hereby, on behalf of Prof. Guo Huadong, Editor-in-Chief of the journal, we would like to thank you very much for all you have done to the successful publication of the journal. Thank you very much on reviewing papers for IJDE.

In order to improve the paper quality and have some impact factors in the future, I would like to get your help on recommending the journal to some prestigious scientists and invite them to write a paper to the journal. We would also like to see more papers from you and your colleagues submitting to the journal. Online submission could be made at http://mc.manuscriptcentral.com/ijde . Your generous help is greatly appreciated."


Important Conference:
The 6th International Symposium on Digital Earth
September 9-12,2009,Beijing, China; URL:
www.isde6.org
Abstract Submission Deadline: April 30, 2009
_________________________________________________________________
Wang Changlin, Prof. Dr.
Secretariat Director, International Society for Digital Earth
Assistant Editor, International Journal of Digital Earth
Center for Earth Observation and Digital Earth, CAS
Email: wcl@ceode.ac.cn, wcl.ceode@163.com
ISDE WEBsite: http://www.digitalearth-isde.org
IJDE Paper Online Submission: http://mc.manuscriptcentral.com/ijde

A Kínai Tudományos Akadémia Földmegfigyelési és Digitális Föld Központjának honlapcíme és hírlevelének elérhetősége a következő:
http://www.ceode.ac.cn
office@ceode.ac.cn

2009-04-21

Megnyílt az UNESCO Világméretű Digitális Könyvtára értékes térképekkel


A WDL könyveket, kéziratokat és térképeket is tartalmaz - jelentette be John van Oudenaren igazgató ma Párizsban. A címre kattintva már fel is kereshető. Példa a magyar vonatkozásokra: http://www.wdl.org/en/item/40/

2009-04-20

Nemzetközi eSDI-Net+ poszterkiállítás Prágában

Figyelem! TeIR, VINGIS, PIR, MÉTA, KOMVIR és INVATER rendszerek! A magyar projektrésztvevő poszterek kiküldhetők e-formában a rendezőknek, akik azokat kinyomtatják a helyszínen.
Az igényesen elkészített posztereknek utalniok kell az eSDI-Net+ projektre és az ottani értékelési fő szempontokat kell követniük. Részletekért írjanak a következő címre: gabor.remetey@gmail.com

GSDI képviseletében a CEOS WGISS 27. ülésen


A Földmegfigyelő Műholdas Rendszerek Bizottsága Információs Rendszerek és Szolgáltatások munkacsoportja 27. ülésén ismét a GSDI magyar vezetőségi tagja képviseli a Globális Téradat Infrastruktúra szervezetet. Az ülés házigazdája a francia űrügynökség (CNES) lesz. Erről és az utazás részbeni támogatásáról a szervezet elnöke Prof. Bas Kok (Holland Kataszter), ügyvezető igazgatója Prof. Harlan Onsrud (Maine Egyetem) és Jarmo Ratia (Finn Földmérési Szolgálat), a végrehajtó bizottság tagjai a mai napon döntöttek.
Az ülés résztvevői (ápr. 15-i állapot):
CAST Wenpo Ma
CEODE Dingsheng Liu, Guoqing Li, Jingshan Li
CNES Jean-Pierre Antikidis, Georgette Decaluwe, Paul Kopp
CSIR Kayzer Moroka
ESA Ivan Petiteville
GISTDA Pakorn Apaphant, Phuriwaj Ruengnaowaroj, Poonthip Sirikulchayanon,Thaweesil Ukhahapanyakul
INPE Julio Dalge
NASA Michael Burnett, Yonsook Enloe, Martha Maiden, Karen L. Moe, Lola Olsen, Michelle Piepgrass
NOAA Courtney Davis, Kenneth McDonald, Patricia Rivolta, Glenn Rutledge, Martin Yapur
NSAU Natalia Kussul, Olga Kussul, Andrii Shelestov, Sergii Skakun
RESTEC Shinobu Kawahito
Tsinghua University Huang Zhen-chun
USGS Lyndon Oleson
Forrás: CEOS WGISS honlap (elérhető a címre kattintással)

2009-04-17

Közép- és Kelet Európai Téradat infrastruktúra konferencia és kapcsolódó más rendezvények Prágában

A május 12-13 között megrendezésre kerülő konferencia egy kétnapos műhelysorozat eleme, melynek komponensei
CEE SDI (a 10 ország 35 regisztráltja között még nincs magyar!)
EURADIN (az EU címharmonizációs projekt nemzeti műhelye)
eSDI-Net+ (cseh nemzeti műhely)
PLAN4ALL (területfejlesztés, tervezés)
INSPIRE Transposition (nemzetközi részvétellel)
Security
GMES/INSPIRE
Living Labs
ICT for Rural
Nagyon aktív a honi agrárinformatika egyik fellegvára a Debreceni Egyetem, ahonnan Herdon Miklós professzor mellett még további nyolc munkatárs vesz részt aktívan a prágai rendezvény munkájában, mindenekelőtt az Infokommunikációs technológiák a vidékfejlesztésben műhelyen. A Szegedi Egyetemről Informatikai Intézetéből is tartanak előadást.
Testvérszervezetünk a CAGI jóvoltából megismerhettük az alakuló programot és az eddig regisztráltak számát, országonkénti megoszlását és az egyes műhelyek iránti érdeklődésüket.
Eddig a térinformatikai műhelyeknek nincsen sem magyar előadója, sem magyar regisztrált résztvevője, jólehet HUNAGI már kétszer adott hírt a rendezvényről.
A CEE-SDI előadásai az ír, EUROGI tapasztalatairól számolnak be, betekintést adnak a katalán költség-haszon elemzésbe, érintik a PSI irányelv legjobb gyakorlatát, cseh INSPIRE elvű fejlesztésről adnak számot, GoogleMap stilusú webes fejlesztést ismertetnek, határon átívelő (x-SDI) kísérletet mutatnak be, Helyi vonatkozású LIS-t ismertetnek (holland-cseh együttműködésben), végül átfogó képet adnak a térség országaiban megvalósuló téradat infrastruktúrák céljairól, módszereiről és folyamatáról melyet vita is követ. A prágai rendezvényen az EU főigazgatóságok képviselői mellett (pld. Hugo de Groof, Kristen Olson) mellett ott lesz az EUROGI elnöke és alelnöke is.
Amint megkapjuk a jóváhagyott programot, azt a HUNAGI Napló közreadja de tagjainkat, partnereinket értesítjük körlevélben is. Karel Charvat PLAN4ALL projektvezető jó lehetőséget látott például arra, hogy kompetens magyar szervezet/intézmény bekapcsolódjon az EU ezen területfejlesztési/térségi tervezési projektjébe. A kapcsolatfelvétel miatt is fontos lenne a honi szakemberek aktív közreműködése, de az ICT for Rural témakör számára is érdekesek lehetnének az olyan hazai eredmények mint a "Digitális Földhivatal", vagy a TAKARNET24 is.
Honlap: www.isaf.cz/index_en.php?iMenu=90

DGI CEE - HUNAGI együttműködés


A World Business Research rendezvényszervező cég megkeresésére együttműködési megállapodás jött létre a prágai szeptember végi-október elejei régiónkbeli nemzetközi térinformatikai konferencia szervezésében való HUNAGI közreműködés tárgyában. A brit AGI és az OGC mellett így a HUNAGI is partner lesz a védelmi célú térinformatikai fejlesztések és alkalmazások bemutatását célzó konferencia előkészítésében. A HUNAGI releváns szervezeti, intézményi tagjai, valamint tisztségviselői 15%-os kedvezményben részesülnek majd. Az előzetes program szerkezete már kialakult, és az elérhető a címre kattintással.

Egyeztetés az MLBKT-HUNAGI Tér-idő-adat Műhelysorozatról

Egy ilyen túrisztikai sikertörténetnek is van térinformatikai vonatkozása. Biciklikölcsönző droszt Párizsban. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
Ma délelőtt, az MLBKT Titkárságán összejövetelt tartottak az MLBKT és HUNAGI képviselői, és megállapodtak a térinformatika a logisztikában tárgykörű közös "Tér-idő-adat" MLBKT-HUNAGI Műhelysorozat főbb kérdéseiben. Az MLBKT oldalán a szervezet most alakult Térinformatikai Szakosztályának lesz feladata. A szakosztály kezdeményezője és vezetője Kákonyi Gábor. A sorozatot terv szerint a téradatok jelentőségéről szóló átfogó bevezető előadás és a Bor termékpályával kapcsolatos ismertetés nyitja meg május utolsó harmadában a Bosnyák téri térképész székházban. Az időpont rögzítését követően - a jövő hét elején - az egyeztetett felhívások mind az MLBKT, mind a HUNAGI részéről terjesztésre kerülnek. A tematika tehát az agrárlogisztika lesz, így különösen számítunk majd tagjaink közül a MAGISZ, az agrár műszaki fejlesztési, alkalmazási és oktatóhelyek részvételére.

2009-04-15

Közös EUROGI-INSPIRE-CAGI és PROGIS konferencia Prágában

Regionális konferencia Prágában
2009. május 12-13

Barkóczi Zsolt elnökünk továbbította a rendezvényt ismertető linket, amely a címre kattintással érhető el.

A cseh szervezőktől várjuk a visszajelzést, hogy eddig kik regisztráltak Magyarországról. A rendezvényról eddig kétszer adtunk hírt, azzal a szándékkal, hogy a regionális jelentőségű eseményen a hazai eredményekről minél többen számoljanak be.
Walter Mayer PROGIS főnök a következő levelet küldte ma reggel:
"Dear Mr. Gabor Remetey-Fülöpp
End of March we have invited you to take part in the International PROGIS
conference 2009, which will be hold as joint conference with INSPIRE, CEE
and ISAF conferences on May 12th - 13th in Prague. If missing, please click here to get the invitation.
With this newsletter we want to inform you, that the registration is already
opened and that you may join all three events with just one registration.
Please click at: http://www.isaf.cz/index_en.php?iMenu=90
If you consider that nearly 80 % of all existing data do have a geographic
reference, you can imagine how many business-activities could profit by
linking them to geo-data.
At this point we want to emphasize, that MICROSOFT´s Virtual Earth technology
(worldwide raster and vector data) is embedded now into all PROGIS software
products. With it, PROGIS is able to provide you with All in ONE solutions -
Geographic information systems (GIS-Software WinGIS), Applications for rural
areas, Geographic data, Consulting and Training.
Here we list some of users advantages and benefits - more will be presented
in Prague:
* Software developers can easily integrate a GIS (WinGIS SDK available) and
Virtual Earth into their application.
* Each WinGIS-project can be developed and visualized on Virtual Earth Data
* The use of Virtual Earth data is price competitive for most of the applications
* Each logistics, precision farming, risk- and resource management project as well
as advisory solutions or regional expert-project may start immediately - as there is
no further geo-data procurement process necessary.
* Etc. etc.
Convince yourselves and come to Prague - we look forward to see you.
Best regards
Walter H. Mayer"

2009-04-13

ELTE bravúr: Virtuális Marsgömb

Húsvét hétfőn az MR1-Kossuth Rádió műsorában az egyik szerző, Hargitai Henrik, az ELTE geográfusa tartott érdekes ismertetést a magyar virtuális Marsgömb sajátosságairól és elérhetőségéről. A Marsgömb a hivatalos névjegyzéken túl még részletesebb tematikus elnevezéseket is tartalmaz és színezése is valósághűbb mint a NASA hasonló terméke. A magyar fejlesztés ötlete az ELTE TGT virtuális Földgömb Múzeuma nyomán jött. A Marsgömb használatához előbb mindössze egy szoftvert kell letölteni. Ehhez elég a címre kattintani.

Tematikus Természet Világa szám: Földközelben a világűr

A Természet Világa 2008/1. különszámában Prof. Dr. Pap László az Űrkutatási Tudományos Tanács elnöke "Az űrkutatás szerepe a gazdaságban, és a tudományban, hazai hozzájárulások címmel írt cikkét követően Frey Sándor (FÖMI KGO) átfogó ismertetést ad az űrkutatás és a meteorológia, a környezet- és egészségvédelem, katasztrófavédelem, mezőgazdaság, műholdas helymeghatározás, honvédelem, távközlés, alkalmazott kutatások és a beépülő űrtechnológia témaköreiről.
A Magyar Űrkutatási Iroda, az OTKA, a Magyar Szabadalmi Hivatal, a Természet- Tudomány Alapítvány valamint a Nemzeti Kultúrális Alap által támogatott kiadvány szakmai tanácsadója Dr. Both Előd, a MÜI igazgatója volt. Megrendelhető: titlap@telc.hu

Digitális fotogrammetriai konferencia



Az orosz RACURS cég az ISPRS által is támogatott nemzetközi konferenciát szervez a göröghoni Atticában október 5-8 között A Képalkotástól a térképig címmel. Részletek a HUNAGI Rendezvénynaplójában: http://hunagi19.blogspot.com, vagy a címre kattintással. Ugyanott olvasható a GEO-Siberia rendezvényről is amely Novoszbirszkben lesz április második felében.

2009-04-10

Űlésezett a Magyar Űrkutatási Tanács

Az ülés résztvevői. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
A Magyar Űrkutatási Iroda az NKTH szervezeti egysége. A Magyar Ürkutatási Tanács - új felépítésében - a kutatás-fejlesztésért felelős, tárcanélküli miniszter véleményező és tanácsadó testületeként is szolgál.
Az új felállásában első alkalommal szervezett testületi ülésen a MÜI közreadta a HUNAGI tájékoztató és javaslati anyagát a Digitális Föld 7. Nemzetközi Szimpóziuma magyarországi megrendezésének lehetőségéről. (Letölthető a címre kattintással). Mint emlékezetes, a novemberi Digitális Föld csúcstalálkozón Potsdamban Ausztrális és Magyyarország részéről hangzott el szándéknyilatkozat a 2011. évi 7. Digitális Föld Szimpózium megrendezésére. A döntés a szervezet szeptemberi pekingi vezetőségi ülésén lesz. HUNAGI-t 2008-ban választották be a vezetőségbe.

2009-04-09

A Digitális Föld koncepció

HUNAGI és tagszervezete a CELK Center 2003-ban kapcsolódtak be az Al Gore alelnök meghírdette Digitális Föld kezdeményezésbe (előadással, poszterekkel). amikor az szimpóziumát Brnoban tartotta Milan Konecny (ICA elnöke), mint házigazda szervezésében. Ugyanott az ISDE szervezet vezetősége elé került a HUNAGI akkori elnöke Sikolya Zsolt szándéklevele azzal, hogy az egyik soron következő rendezvénynek Budapest adna otthont. Akkor hosszú vitát követően a japán ajánlatot fogadták el 2005-re de azóta sem sikerült megszereznünk a rendezés jogát, mert ezt követően az Egyesült Államok (2007-ben) és Kína (2009) előzött meg minket.

A lehetőség a szeptemberi pekingi 6. ISDE konferencián is felmerül. HUNAGI szempontjából erősíti a lehetőséget, hogy képviselőjét 2008-ban beválasztották az ISDE végrehajtó bizottságába de ami fontosabb motiválja az európai visszatérést a Digitális Föld koncepció újragondolását feszegető Vespucci kezdeményzés dolgozata amely az isprai IJSDR szaklapban jelent meg (a cikk a címre kattintással letölthető), az európai eredmények ( INSPIRE, GMES, PSI,) Lisszaboni célkitűzések és a klímaváltozási kutatások, nemzeti stratégiák. Tájékoztatásképpen a picasawebről letölthető az ISDE főtitkárának, Prof. Guo Huadongnak (a Kínai Tudományos Akadémia főtitkár-helyettese, a Kínai Földmegfigyelési és Digitális Föld Központ igazgatójának Potsdamban a vezetőségi ülésen tartott ismertetése (a mozgóképre kattintva).
A HUNAGI tegnapi elnökségi ülése jóváhagyta azt az előterjesztést, hogy a pályázati lehetőségeket az lletékes intézményekkel és szervezetekkel (MÜI, MTA, OMSZ, MÁFI) tárja fel. Erre elsőként holnap nyílik lehetőség a MÜI Magyar Űrkutatási Tanács ülésén.

2009-04-08

HUNAGI Közgyűlés előkészítése

A találkozó résztvevői. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009

A május 8-i Közgyűlés előkészítése volt a mai HUNAGI Elnökségi Ülés napirendjén. Az ülés házigazdája Buga László mk. ezredes, a HM Térképészeti Kht igazgatója volt. A találkozón részt vett az Elnökség teljes gárdája: Barkóczi Zsolt elnök (VÁTI), Buga László (HM TKht), Keringer Zsolt (Szombathely MJV Önkormányzata, dr. Mihály Szabolcs (FÖMI), dr. Sélinger Sándor (GDF), továbbá a Társaság főtitkára és meghívottként Sikolya Zsolt, az Ellenőrző Bizottság elnöke.
A találkozót követően még tovább maradtak a HUNAGI elnöke, valamint a HM Térképészeti Kht és FÖMI vezetői.

2009-04-07

A HUNAGI napló mai látogatói



A HUNAGI blogjait évente tízezrével olvassák belföldön és külföldön. A bejegyzések száma a mai napon.

HUNAGI felhívás az Európai Címfórumhoz való csatlakozás ügyében

HUNAGI szorgalmazza a hazai illetékes és érintelt intézmények és szervezetek bekapcsolódását az Európai Címfórumba. A csatlakozás ingyenes. Magyarországon több tízre becsülhető azon hivatalok, szervezetek száma, akik vagy ahol, országos vagy helyi, nagyjelentőségű címregisztereket kezelnek, használnak.
Maga az EURADIN egy EU elektronikus-tartalomszolgáltatási programja keretében működő projekt. Célja az európai cím infrastruktúra megteremtésének előmozdítása.
HUNAGI az EU EURADIN projektjének egyik EUROGI által irányított munkacsomagja (Információ és az eredmények terjesztése) végrehajtása keretében vállalta az EURADIN nemzeti műhely idei megrendezését. Ebben számít az összes érdekelt szervezet és hivatal aktív részvételére, és a munkában közreműködéséről biztosította az EURADIN projekt konzorciuma két magyar tagja, a FÖMI és a Geox Kft is. A rendezvény a eSDI-NETplus műhellyel együtt akár az első Nemzeti Térinformatikai Konferencia gerincét is képezheti. A kérdésről a HUNAGI holnapi elnökségi ülése is tárgyal. Az EURADIN-ról a projekt márciusi hírlevele (a címre kattintással) ad jó áttekintést.
A projekt egyes erdményeiről ad jó áttekintést az ePSIplus egyik beszámolója: http://www.epsiplus.net/reports/euradin

A recesszió és a HUNAGI tagdíjemelésének szerencsétlen egybeesése.

A 12 éve változatlan tagdíj emeléséről éppen az európai tagdíjunk megfizethetősége és Társaságunk fenntartható fejlődésének biztosítása érdekében hozott határozatot a HUNAGI 2008. május 16.-i közgyűlése.
Az emelt tagdíjszámlákat a napokban postázta könyvelő cégünk a Kurátor Kft. A tegnap beérkezett első negatív visszajelzések intő figyelmeztetések számunkra. További visszajelzéseket, észrevételeket a gabor.remetey@gmail.com címen várunk. A jelenlegi recesszióra és a várható költségvetési megszorításokra a tavaly tavaszi határozat meghozatalánál nem gondolhattunk. A kialakult helyzetet a április 8-i HUNAGI Elnökségi ülése megtárgyalja és a a tagdíj mértékének kérdésével várhatóan a május 8-i Közgyűlésünk is foglalkozni fog.

A hazai eSDI-Net nemzeti műhely utólagos értékelése

All image courtesy: eSDINet+ Progress Report, March 2009 INI-Graphics Net Foundation
Az eSDI-Net+ EU projekt vezetése utólagos felmérést készít a nemzeti műhelyekre vonatkozó visszajelzésekról. Ennek keretében egyrészről a résztvevőktől megelégedettségi űrlapok kitöltését várják, másrészről a szervezőknek (esetünkben a HUNAGI-nak) kell egy adott szempontrendszer szerint válaszokat adni.
Az tematikus és regionális téradat infrastruktúrák értékeléséről előadást tervezünk az MFTTT nyíregyházi Vándorgyűlésén, míg a HUNAGI elnöksége holnap tárgyalja meg a második, kiterjesztett hazaieSDI-Net+ műhely megrendezését (térinformatikai adatbázis szolgáltatások értékelése címmel) egy nagyobb szakmai esemény keretei között, kapcsolódva az EURADIN nemzeti műhelyhez. A 2. hazai eSDI-Net+ mhely az első találkozó konklúziójára épít, amikor is a jelenlévők egyetértésével övezve dr. Mihály Szabolcs FÖMI főgazgató javasolta az eSDI_Net+ módszertan alkalmazását minden hazai szolgáltatás értékelésére az INSPIRE felkészülés területén. A javaslatot a HUNAGI elnöksége megküldte a HUNGIS Kuratóriumának is, hogy e téma legyen a középpontjában az együttesen szervezendő Nemzeti Térinformatikai Konferenciának. Időközben azonban a HUNGIS Alapítvány megszűnéséről határozott. Az első eSDI-Net+ műhelyre vonatkozó űrlapot a résztvevők közül tegnap óta az MTA ÖBKI, a FÖMI és a HungaroCAD egy-egy résztvevő szakértője juttatta vissza kitöltve, a többségtól a visszacsatolást ma délutánig várjuk.

2009-04-05

Közadatok újrahasznosítása - HUNAGI feladatcsoport alakulna

Az ePSInet meghívására HUNAGI részt vett az ePSIplus program februári tematikus (térinformatikai,meteorológiai és jogi információk témakörű) zárótalálkozóján. Ennek egyik mára beérő eredménye, hogy csütörtökön a PSI jogszabályi környezet témakörben EU tender-részvételi lehetőségre kapott meghívást HUNAGI az olasz konzorciumi koordinátortól.
Tagszervezeteink, tagintézményei érdeklődés esetén adjanak visszajelzést kedd délig a gabor.remetey@gmail.com címen egy bekezdésben megfogalmazva illetékességüket, gyakorlatukat és nemzetközi projekt tapasztalatukat e fontos területen. Tagszervezeteink, tagintézményeink, továbbá a MeH és partnerszervezetünk a MATISZ a lehetőségről pénteken körlevélben is értesültek. A HUNAGI részéről még ezen a hétvégén várnak visszajelzést, tehát mindez gyors iterációt tesz szükségessé.
A péntek déli órákban Dr. Mihály Szabolcs FÖMI főigazgató, úgy is mint az MFTTT elnöke adott pozitív visszajelzést telefonon, mely szerint a szakmai feladatcsoportba delegálnának szakértőket. Ugyancsak felajánlotta támogatását a Magyar Tartalomipari Szövetség elnöke dr. Mlinarics József is, sőt a MeH Elektronikuskormányzat Központ illetékeseivel is megvan már a kapcsolat.
Hasonló hozzáállást feltételezünk a többi megcímzett és érintett szervezet részéről, akik az adatelőállítók, adatszolgáltatók, értéknövelt termék előállítók és megoldás-szolgáltatók, valamint a felhasználók közösségét képviselik akár az adminisztrációban(közigazgatásban), a tudományos és oktatási szegmensben vagy piaci szereplőként. A hétfőn beérkező további visszajelzéseket még figyelembe tudjuk venni a megkeresésre adott válaszunkban.

2009-04-03

Az Európai Földmérők Szervezetének (CLGE) első hírlevele

A résztvevők. Foto: Gombás László, 2009
Jean-Yves Pirlot úr a CLGE szervezet főtitkára írta ma este:
"Attached you'll find the first issue of the brand new CLGE-newsletter.
The editorial group especially thanks two helping hands without which this would not have been possible: Ondrej Böhm for the related website and Esben Clemens for the layout.
We would be very grateful if you could disseminate the newsletter amongst your colleagues, members and professional contacts. "
Fontos megjegyezni, hogy az MFTTT kezdeményezésére, a három hazai földmérőket tömörítő szervezet, az MFTTT, az MFGVE és a MMK Földmérési és Geoinformatikai Tagozata között történt megállapodás alapján hazánk jelentkezett a CLGE szervezetbe, sőt a március végi krakkói közgyűlésén Gombás László a három szervezet közös képviseletében már jelen volt és fellépésével elismerést aratott. Gratulálunk a HUNAGI közössége nevében a jó starthoz!
A CLGE Newsletter a címre kattintva tölthető le. A szervezet honlapjára ma este már rákerült a magyar nemzeti jelentés is, amely szintén Gombás László munkája.

Téradatok használata Magyarországon - információ kéretik

Mai postánkból: Martin Kamphuis végzős diák (aki szakdolgozatát készíti a CycloMedia cégnél) írja:
"...I am a student studying International Business and Management in the Netherlands and is currently busy with my graduation assignment at CycloMedia Technology. I am busy with a European market research and would like to obtain Geo-information usage in EU countries. CyloMedia specializes in the visualizations of environments based on 360° panoramic photographs called Cycloramas.
My graduation research assignment involves a market survey, profiling different European countries to get an overview of potential new markets. This research is based on a set of parameters which include the adaption and use of Geo-information in European countries. This information is really hard to obtain but an important part of my research.
I have the following information about the Netherlands; Total revenue of the Geo-information sector in the Netherlands was 1,4 billion Euros realized by around 15 thousand employees in 2008. Where most of this employees were active in the public sector. Could you provide me with similar information about the Geo-information market in Hungary?
Other information like GIS licenses sold or total companies active in the geo-information market in Hungary will also be a good indication. My aim is to rank the European countries on a scale of 1-10 according to geo-information usage in the country.
I hope you can provide me with statistics/information or even an indication as this will help me a lot in my research.
If you have any questions regarding my research do not hesitate to ask any questions.
Thanks in advance..."

Nos a levél nyomán a válasz érdekében egy naprakész Térinformatika forráskönyv hiányában a térinformatikai piac szereplőinek képviselőihez, az elsődleges adatszolgáltatókhoz és a piacfelmérésben és piacelemzésben járatos egyetlen tagunkhoz, a Bonaventura cégvezetőjéhez fordultam információért. Itt nincs másról szó, hogy fel tudunk-e kerülni egy országösszehasonlítási táblázatba vagy nem.
És ha már bekerülünk, a közölt adatok mennyire megbízhatóak? Bizony, ez a terület meglehetősen mostohán volt kezelve az utóbbi időben, pedig az indikátorok megválasztása, a felmérés és a változás időbeli és területi nyomokövetése mind megannyi fontos módszertani elem és adat amely a hiányzó stratégia megalapozásához, a szintén hiányzó koordinációhoz és az együttműködés erősítéséhez szükséges lehet.
Tájékozódó HUNAGI levelet kaptak a következő intézmények és szervezetek HUNAGI kapcsolattartói: MFTTT, MMK Földmérői és Geoinformatikai Tagozat, MFGVE, MTE, OMSZ, FVM/Földhivatalok, FÖMI, HM TKht, MÁFI, CLGE HU, VÁTI, OMSZ, továbbá a Bonaventura Kft, a HUNAGI egyetlen piacelemzéssel foglalkozó vállalkozó tagja. Ez utóbbi vezetője már véleményét is nyilvánította. Várjuk az adatokat és becslésket a bejövó levélben feltett kérdésekkel kapcsolatban. Információt harmadik forrásból is szívesen vesz a HUNAGI és az eredményt mindenkivel megosztani tervezi.

Adatmegosztás a GEOSS rendszerben

Május 27-28 -án tartja meg a GEO szervezet genfi titkárságán a GEOSS adatmegosztási politikáját megalapozó szakértői csoport első, alakuló ülését. Az ülés célja, hogy kijelölje saját munkatervét, a tagországokkal (hazánk is tag) megismertessék az eddig elért eredményeket (GEOSS adatmegosztási elvek és irányelvek munka dokumentumai) összhangban a Fokvárosi Nyilatkozattal (ezek a HUNAGI honlapján is elérhetőek). A továbbfejlesztett irányelveket bemutatják a GEO idei novemberi Washingtonban tartott plenáris ülésén, majd véglegesítik a szervezet miniszteri szintű jövő évi csúcstalálkozójára. A GEO magyar delegáltja Prof Dr. Dunkel Zoltán, az OMSZ főtanácsadója. A téradatok oldaláról a szakértői csoport kiemelkedő tagjai Martha Maiden (NASA), Ivan DeLoatch (USGS FGDC) és Chen professzor a Columbia Egyetem CIESIN adatközpontja igazgatója. A GEO magasabb szintű architektúra és adatbizottságaiban az Európai Bizottságot Alessandro Annoni (DG JRC) képviseli, míg a GEO-ban az Európai Bizottság delegáltja a DG Research részéről van kijelölve. Bővebbet az unsdihu.blogspot.com oldalon vagy a címre kattintással. A hír ma érkezett a GSDI révén. A témáról előadás hangzott el a GEO Open 2008. évi konferenciáján.

GMES nemzetközi tenderkiírás

A MÜI jóvoltából továbbított hivatalos levél: http://unsdihu.blogspot.com

Közadatok újrahasznosítása - a jogszabályi környezet helyzete

Az ePSInet meghívására HUNAGI részt vett az ePSIplus program februári tematikus (térinformatikai,meteorológiai és jogi információk témakörű) zárótalálkozóján. Ennek egyik mára beérő eredménye, hogy tegnap a PSI jogszabályi környezet témakörben EU tender-részvételi lehetőségre kapott meghívást HUNAGI az olasz konzorciumi koordinátortól. Tagszervezeteink, tagintézményei érdeklődés esetén adjanak visszajelzést ma délig a gabor.remetey@gmail.com címen egy bekezdésben megfogalmazva illetékességüket, gyakorlatukat és nemzetközi projekt tapasztalatukat e fontos területen. Tagszervezeteink, tagintézményeink, továbbá a MeH és partnerszervezetünk a MATISZ a lehetőségről ma reggel körlevélben is értesülnek. A HUNAGI részéről még ezen a hétvégén várnak visszajelzést, tehát mindez gyors iterációt tesz szükségessé.
A déli órákban Dr. Mihály Szabolcs FÖMI főigazgató, úgy is mint az MFTTT elnöke adott pozitív visszajelzést telefonon, mely szerint a szakmai feladatcsoportba delegálnának szakértőket.

Fontos HUNAGI szervezeti események

A 2009. május 8-i HUNAGI Közgyűlés előkészítésére április 8-én elnökségi ülésre kerül sor, melynek házigazdája a HM Térképészeti Kht. A Közgyűlés meghívója a napirenddel és háttéranyagaival ezt követően körlevélben jut el a HUNAGI tagságához.

2009-04-01

Pozitív visszajelzések érkeznek az MLBKT-HUNAGI Tér-idő-adat műhelysorozat tervére

Még egy nap sem telt el a bejelentés óta, máris sorra érkeznek az elmaradt konferencia előadóinak pozitív visszajelzései a tematikus műhelyek megszervezése kezdeményezésre. A FÖMI és az Advertum után mai postánkban érkezett a GS1 Magyarország PR menedzserének, Burányi Zsófiának hasonló, az együttműködési készségüket kifejező levele, melyet engedélyével olvasóink számára is közzé teszünk:
"Sajnálattal vettük tudomásul a hírt, hogy a hasznos szakmai területeket felvonultató Tér-idő-adat konferencia elmarad.
Bíztunk benne, hogy a recesszió dacára vagy talán éppen ezért, a szakembereknek, érdeklődőknek hasznos új információkat nyújthatunk az MLBKT-val és a HUNAGI-val karöltve a konferencia keretében.
Természetesen minden további együttműködésre nyitottak és készek vagyunk, és támogatni fogjuk a tematikus műhelyek megvalósulását nem csak szakmai, de akár kommunikációs oldalról is, partnereinket minél szélesebb körben tájékoztatva a lehetőségről.
Teljes mértékben egyetértünk Önökkel abban, hogy a költséghatékony megoldások ma égető szükségletet jelentenek a kis- és középvállalkozások számára.
A GS1 Magyarország ezen hitét és elkötelezettségét kifejezendő, az idei évben első ízben megrendezésre kerülő Nemzetközi Innovációs Megoldások Kiállításának (Global Innovation Technologies Expo) főtámogatói szerepkörét vállalta. (www.ginnt.hu). A kiállítás sikeres megvalósításában Szakmai Partnerként számítunk Önökre és a hivatalos felkérések hamarosan megtörténnek (vagy már jelen levelemet megelőzve meg is történtek).
Bízva további sikeres együttműködésünkben várjuk a szakmai műhelyekkel kapcsolatos bővebb információkat, terveket.
Üdvözlettel,
Burányi Zsófia
PR menedzser
GS1 Magyarország
Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Zrt. "
A GINNT Expo rendezvényről a címre kattintva Rendezvénynaplónkban lehet többet megtudni és eljutni a szervezőkig.