2010-05-02

Tengeri olajkitermelő okozta természeti katasztrófa elleni védekezés nélkülözhetetlen eszköze a földmegfigyelés és térinformatika

Képek forrása: NOAA (http://response.restoration.noaa.gov 2010 május 1)

Sajtóhírek: http://news.yahoo.com/s/afp/20100502/ts_alt_afp/usblastoilenergypollution
http://www.miamiherald.com/2010/04/29/1604316/growing-oil-spill-could-eventually.html
A sárga jelek a Mexikói öböl fúrótornyainak számát és elhelyezkedését szemlélteti. A BP olajvállalat Deepwater horizon tengeri platformjának elsüllyedése okozta olajszennyeződés a műholdfelvételek szerint pénteken már mintegy 9000 km2 kiterjedést mutatott, a pályákat a szélirány változás is nagymértékben befolyásolja. A további terjedés most már ökológiai katasztrófával fenyeget. 
A NOAA terjedési előrejelzést is szolgáltat: Kép: NOAA      http://response.restoration.noaa.gov/book_shelf/1895_TMF24-2010-05-01-1600.pdf 
A GSDI szervezet "Disaster management and response" tárgyban is hozzájárul majd a CEOS WGISS 29. plenáris ülésén a téradatok, információs rendszerek és szolgáltatások munkájához. Javasolt keresési kulcsszó összetétel: Gulf oil spill NOAA. A NOAA  honlapja a címsorra kattintva olvasható.
Az illusztrációk közléséért az engedélykérés megtörtént. A gyors válaszreakció operatív eszköze a légi és űrtávérzékelés. Bővebb információ az amerikai környezetvédelmi hivatal az EPA alábbi weboldalán: http://www.epa.gov/bpspill/ Itt megismerhetőek az ASPECT projekt és a korszerű légifelmérő eszközei.
A képek közlésére vonatkozóan június 2-án megérkezett a NOAA illetékesének engedélye:
You are welcome to download and use any of the photos on any of our incident pages that were taken by NOAA, the U.S. Coast Guard, or other U.S. government agencies; these photos are in the public domain, and are not copyrighted. We ask that you credit the appropriate agency or person when using photos from these sites. 
Photographs from private sources, such as newspapers, are copyright-protected. To use a photo from a private source, we recommend that you contact the source directly to obtain permission to use their photo.
Thank you.
Sincerely,
Donna L. Roberts
NOAA's Office of Response and Restoration
Emergency Response Division
http://response.restoration.noaa.gov"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése