2010-05-12

SDI rendszerek vizsgálatának módszertani továbbfejlesztése

Olasz, francia, brit, lengyel és magyar közremű-ködéssel zárult le az eSDI-NET+ projekt módszer-fejlesztési értekezlete. Ennek közvetlen eredménye:
- A kérdések száma csökkenni fog, de lesznek új kérdések is (pld. a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazására vagy a webszolgáltatásokra vonatkozóan. 
- a válaszadásokat rövid felsorolásokra vonatkozó kipipálható kockák teszik könnyebbé. A kérdésekhez az értelmezést segító definició vagy egyéb magyarázat fog tartozni.
- az SDI rendszerek fogalmi kérdéseiben a GSDI szervezet SDI szakácskönyv lesz eligazító referencia
(ennek élő dokumentumát a GSDI Wiki Cookbook-ot a Napló legutóbb május elsején mutatta be http://hunagi8.blogspot.com/search?q=GSDI+wiki)
-  a jelenleg alkalmazott indikátorokat az Európai Interoperabilitási Keret-együttműködés (EIF)  alap irányelveivel (europa.eu/scadplus/glossary/index-en.htm) összevetve a GISIG és a Torinói Műegyetem szakértői arra jutottak, hogy az eSDI-NET+ projekt módszertanában használt mutatók minden alapelvet érintenek
- szinergiát jelent a GIS4EU projekt felhasználói követelményvizsgálat felhasználása az eSDI-NET+ projektben, melyet a GISIG képviselője mutatott be 
- A nyilvántartott adatbázisból elemzés alapján levont és megfogalmazott következtetések két irányban is hasznosulnak: egyrészről az SDI rendszerek illetékesei számára nyújtanak információt, másrészról közvetlenül a módszerfejlesztés kutatás jellegű munkáját szolgálják. A leíró szempontokban illetve az azon belül meghatározott indikátorokat érintő válaszokban a döntéshozók is ráismerhetnek a politikai döntéseiket alátámasztó információkra
- A további K+F munkában az olasz szakértők az EIDA (European Institute of Public Administration, www.eipa.eu/topic/show/&tid=191) CAF  (Common Assessment Framework) programján belül a közszféra számára kidolgozott együttes európai minőségkezelési módszertant is figyelembe venni ajánlják, ahogy erről a közelgő svájci e-közigazgatási konferencián is beszámolnak.
Az értekezlet magyar vonatkozásokat is tartalmazó másik rövid összefoglalója a HUNAGI Napló május 10-i bejegyzésben található.
Fotó portfolió az ülésről és a La Defense negyedről: hunagi18.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése