2010-06-02

Katasztrófahelyzet közérdekű adatainak hozzáférhetősége

Kép: USCoast Guard, 2010
Az olajszennyeződés terjedési pályáinak számítását mutatja be a NOAA prezentációja a címsorra kattintva. A képek és egyéb közérdekű kormányzati adatok közlésére a NOAA mai hozzájárulásával kerül sor. Donna L. Roberts asszony (NOAA's Office of Response and Restoration Emergency Response Division) erre vonatkozó válaszát a lapsihu.blogspot.com mai bejegyzése tartalmazza.
Sajnos a májusi-júniusi esőzések  Magyarországon  is  sok helyen teremtettek máris vészhelyzetet. Megemlítendő az összetett katasztrófahelyzet monitoring OKF-RSOE-USGS együttműködésben készülő és térinformatikai megjelenítést biztosító  Veszélyhelyzeti és Katasztrófa Információs Szolgálatása (Emergency and Disaster Information Service) : www.edis.hu , de kiemelendő az OMSZ (www.met.hu) és az adatgyűjtésbe a nagyközönséget is széles körben bevonó civil kezdeményezésű www.idokep.hu szolgáltatása is. Korlátozottan nyílvános a KOMVIR térképi alapú szolgáltatása a közúti akadályokról (http://internet.kozut.hu/kozlekedoknek/Lapok/default.aspx)
A comments funkció használatával kérjük olvasóink adjanak linket olyan nyilvánosan hozzáférhető, a nagyközönséget tájékoztató hazai forráshelyekre, portálokra, weboldalakra, melyek térinformatikai technológiát alkalmaznak természeti és ember okozta katasztrófák, vészhelyzetek, akadályok területi lehatárolására (pld. általános katasztrófavédelem, időjárás, árvíz, belvíz, aszály, közlekedés, közegészségügy, stb).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése