2010-07-14

Hadtörténeti emlékhelyek kutatásával és hadisírok gondozásával foglalkozó osztrák és magyar kutatók, hagyományőrzők kapcsolatfelvételének elősegítése

A napokban sikeres kapcsolatfelvételre került sor HUNAGI közvetítéssel. Az olasz-osztrák- svájci hármashatár közelében lévő, első világháborúbeli német és magyar nyelvű emléktábla fellállítási körülményeit évek óta kutatta Heinz König mérnök úr, a bécsi Földmérési és Mértékügyi Hivatal határosztályának nyugállományú vezetője, aki a Stilfserjoch-hágó közeli monarchiabeli hadszíntérrel foglalkozó magyar szakértőkkel való kapcsolatfelvételben kért segítséget. Az Internetnek köszönhetően sikerült egyetlen napon belül az illetékes hazai szakembereket elérni Káplár Béla hagyományőrző százados és Óvári Gábor ny. alezredes urak személyében, akik készségesnek mutatkoztak az együttműködésre. Óvári úr nyugállományú katonaként hadszíntérkutatással foglalkozik a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A címsorra kattintva található  a nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat honlapja, melyet Káplár Béla úr gondoz és amelyen az Európa legmagasabb közúti hágója mellett fekvő emlékhely dokumentációját a Hadisírgondozó és Katonai Emlékhely Igazgatóság részére Óvári úr készítette el.  
Azzal, hogy a térinformatika az eseményekre, jelenségekre, tárgyakra, élőlényekre, így akár személyekre vonatkozó adatokat, információt az infokommunikációs technikák eszközeivel térben és időben képes kezelni, az azokra vonatkozó adatokat gyűjteni, feldolgozni, elemezni, megjeleníteni, ez a technológiát felhasználhatóvá teszi minden szakmában, így a történeti kutatásokban is. HUNAGI maga, de több tagja is kapcsolatban áll  a nemzetközi ECAI kezdeményezéssel, amely az elektronikus kulturális atlaszok világa, a legtekintélyesebb történettudományi műhelyek együttműködése. Egyes országok nagy összegeket költenek történetkutatásuk térinformatikai eszközökkel való támogatására, például az események időbeli-térbeli szemléltetésére.
Egy elektronikus hadisír és -emlékhely atlasz nagyszerű hazai kezdeményezés lenne (ha még nincs kitalálva), amelyben feltehetően a HUNAGI is kész lenne a kérdésben érintett vagy érdekelt tagsága révén  együttműködni az illetékes állami intézményekkel, oktatóhelyekkel és civil szervezetekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése