2010-09-04

Szövegjavaslat az Új Széchenyi Terv kiegészítéséhez

A Magyar Űrkutatási Tanács számára és felkérésére a következő szövegjavaslatot tettem a Prof. dr. Ferencz Csaba úr által javasolt új, Űripar, űrtevékenység fejezetbe (150.oldalon folytatólagosan 2. pont):

"A földmegfigyelés, a műholdas hírközlés, -helymeghatározás és -navigáció az űrtevékenységhez kapcsolódó és lendületesen fejlődő térinformatikai technológiák nélkülözhetetlen eszközei. Az erre épülő fejlesztések és webes szolgáltatások társadalmi haszna minden területen máris jelentős, hatása a foglalkoztatottságra növeli az innovatív és értékteremtő KKV-k versenyképességét, elősegíti a szolgáltató állam hatékonyabb működését, a közösségek és egyének tömeges, önkéntes bekapcsolódását, az információs társadalom és a Digitális Föld[i] koncepció megvalósítását. A foglalkoztatottság növelése érdekében szükség van az űr- és kapcsolódó térinformatikai technológiák ipari kompetencia modelljeinek felállítására..


[i] Digitális Föld koncepció a Föld bolygó többléptékű, háromdimenziós megjelenítéséhez szükséges digitális adatok megszervezésének és elérhetőségének szemléletes metaforája, amely Al Gore nevéhez fűződik, és amely a DG JRC javaslatára kiegészülne egy digitális idegrendszerrel, amely jobbára polgárok valós idejű, önkéntesen gyűjtött tematikus, helyzetmeghatározott földrajzi információira (Volunteered Geographic Information) maszkodik. (Megjegyzés: Magyarországnak lehetőségében áll 2013-ban a Digitális FöldNemzetközi Szervezet 8. konferenciájának megrendzése www.digitalearth-isde.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése