2011-04-28

MTA GGTB ülés a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Az MTA Geodéziai és Geoinformatikai Tudományos Bizottság mai ülésének napirendjén négy ismertető előadás hangzott el..
1./ Előadások az európai téradat infrastruktúra végrehajtásáról hozott INSPIRE irányelv magyar tagállami feladatairól:
- Mihály Szabolcs, VM közigazgatási főtanácsadó: Az INSPIRE és tagállami feladataink
- Iván Gyula, FÖMI főigazgatói szakmai főtanácsadó: INSPIRE adatspecifikáció, mint a szakmai rendszerezés alapja
- Remetey-Fülöpp Gábor, HUNAGI főtitkár: SDIC, a téradat érdekeltségű közösség lehetőségei (letölthető a címsorra klikkelve)
- Takács András Attila, VM főosztályvezető helyettes: A természetvédelmi adatok térbeli infrastruktúrába szervezésének kérdései
2./ Egyebek
HUNAGI részéről a második napirendi ponthoz is volt hozzájárulás. A Geocarto International magyar kiadványával, a CEOS WGISS-32 budapesti munkahetével és a szeptember 28-i Magyar szekcióval, továbbá a 2013. évi ISDE-8 nemzetközi konferenciával kapcsolatos tájékoztatást írásban kapták meg a résztvevők. Ez itt olvasható.
A HUNAGI részéről elhangzott előadás végső konklúziója a téradat infrastruktúra stratégia, az együttműködés és a koordináció megteremtésének szükségességét hangsúlyozta, melyek mindegyikében a HUNAGI partner kíván lenni.
Dr. Alabér László, a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft szakértője három fontos körülményre hívta fel a figyelmet:
1) az INSPIRE a téradat infrastruktúra szolgáltatási oldalára összpontosít és a téradatok létrehozásával nem foglalkozik. Ez teljes mértékben nemzeti szintű feladat.
2) az MTA GGTB évekkel ezelőtti egyik ülésén (éppen HUNAGI és az NTIS munkacsoportban résztvevők szorgalmazásra - RFG) kimunkálásra került egy GTB állásfoglalás-tervezet (ld a képen HUNAGI 2005.február 17-i híradását), annak aláírására azonban akkor nem került sor. Nagyon időszerű lenne egy, az adatelőállításra és az INSPIRE jogszabálynak megfelelő szolgáltatás megoldását előrevivő támogató GGTB állásfoglalás kiadása.
3) Az éppen létrehozott, az INSPIRE által is előírt nemzeti tárcaközi koordináció testület jogi alapját tavaly egy törvényi rendelkezés sajnálatos módon eltörölte. Ennek a helyzetnek a megoldását is elő tudná segíteni az MTA GGTB határozott állásfoglalása.
Az elnöklő dr. Bányai László úr felkérte dr. Mihály Szabolcs urat a 3. pontban szereplő jogszabály javaslatának előkészítésére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése