2015-02-15

Drónok szállítmányozási alkalmazásfejlesztéséről a budapesti nemzetközi Drón konferencia kapcsán

Együttműködő társszervezetünk az MLBKT szakmai lapja, a "Logisztika" szerkesztőségi megkeresésére rövid összeállítás  készült a február elejei Budapest Drónok Konferencia céljáról és tárgyáról. Az anyag várhatóan a következő számban jelenik meg, kitérve a szállítmányozás területén folyó előkészületekre, a nehézségekre is.  Tekintve, hogy az e-kereskedelemben az egyedi, sűrgős (akár 30 percen belüli leszállítást igénylő) áruk (gyógyszerek, gyorsan romló áruk, alkalmi élelmiszerek, stb) döntő hányada tömegét tekintve elvben alkalmas drónszállításra ez a piaci szegmens más fontos állami alkalmazásokkal együtt  erőteljesen növeli majd a drónok ipari-kereskedelmi felhasználási igényét és várható, hogy mire a szabályozás megszületik európai és nemzeti szinten, addigra a logisztikai, készletezési és szállítmányozási területen is piacérett KKV megoldások születnek Magyarországon is. A nagy e-kereskedelmi cégek nem csak a kiszállításkor, de a beszállításnál is számítanak a drónok segítségére. A piac fokozatosan 10-100 milliárd eurós nagyságrendű lesz a következő években, ahol az útvonaltervezés igényli a 3D térinformatikát (éppen drónok alkalmazásával is) a terepre, természetes és emberi építmények pontos és naprakész nyilvántartásához, a változások átvezetéséhez, és egyre inkább a kültéri és beltéri téradat-infrastruktúrák integrálásához. A térinformatikai, logisztikai szakterületek támogatást nyújthatnak a jogszabályi környezet alakításához, de várhatóan szerepet kaphatnak a küldetések és tárgyak azonosításában, a nyilvántartások, engedélyezések, ellenőrzések során, miközben ezek a dinamikus  folyamatok térben és időben játszódnak le, ahol még a küldő és átvevő szerepe és körülményei is alapvetőek.
A HUNAGI számos tagja, de több a fejlesztésben és alkalmazásban gyakorlott drónfelhasználó, akik csatlakozása a HUNAGI-hoz most várható, nagy reményekkel néz a jogi szabályozsok elé és ahhoz tapasztalatai átadásával, ajánlásaival  örömmel hozzájárulna azzal a céllal, hogy a területen kibontakozó piaci vállalkozásokat a szabályozás ne érintse hátrányosan. 
E kérdések a HUNAGI javaslatára várhatóan felmerülnek az EUROGI most formálódó policy paper anyagaiban (különösen az IoT és az Urban Planning szakanyagokban), melyek az ez évi INSPIRE(Geospatial World Forum) konferencián kerülnek nyilvánosságra.
Figyelemfelhívó video egy "túró rudi" kiszállításáról: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése