2015-02-17

Várostervezés és Területfejlesztés - EUROGI szakmapolitikai anyag készül

Pascal Lory (AFIGÉO) témavezetésében, Franco Vico (AM/FM Italy), Bruce McCormack (IRLOGI), az EUROGI elnöke, Simon Vrecar EUROGI főtitkár és a HUNAGI főtitkára részvételével került sor a Várostervezés és területfejlesztés témájú videomegbeszélésre ma délelőtt. A munkacsoport a tervezési folyamat teljes hosszában (a célmeghatározástól, a tervezésen és kivitelezésen keresztül a fenntartás ellenőrzéséig) kívánja a téradatok és térinformatikai technológiák felhasználásán alapuló döntéstámogató rendszer  hasznosságát bemutatni. Szó volt a smart cities, az élhető város megközelítésről, a térségi gazdaságkutató gazdaságelemző intézmények szerepéről.  HUNAGI oldalról hozzájárulásként elhangzott: 
- Az EURISY szakembereinek bekapcsolása, akik a térinformatika és műholdas földmegfigyelés várostervezési és területfejlesztési alkalmazásait régióról régióra feltárja (legutóbb Debrecenben tartottak műhelyt ). Simon Vrecar megjegyezte, az EUROGI-EURISY együttműködési megállapodása várhatóan márciusban kerül aláírásra.
- A JRC által irányított Duna Régió Adat és Szolgáltatási Infrastruktúra (DRDSI) programhoz is kapcsolható lehetne a téma, miután egy a Duna Régió városainak perspektívájából közelített egy január végi Bécsi konferencia, melyen az EUROGI főtitkára is előadott.
- A földhasználattal és a vízzel összefüggő biztonsági kockázatok figyelembevétele a települési és területfejlesztésben egyaránt szükséges lehet.  
- Az érintettekkel való kommunikáció, párbeszéd és véleménybekérés (az e-médiára is támaszkodva) szintén igényli a térinformatikai szolgáltatásokat (elemzés, megjelenítés). Példaként a birtokrendezés is felhozható (jó példák: Hollandia, Németország).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése