2015-05-12

Földmegfigyelési információs rendszerek és szolgáltatások: CEOS-WGISS értekezlet - második nap

Brian Killough a CEOS Rendszermérnöki Iroda munkatársa távelőadást tartott a COVE  programról és a CEOS adatpolitikájáról
www.ceos-cove.org
259 új küldetés és 697 új szenzor
www.ceos-datapolicy.org
Az adatok 59%-a szabadon hozzáférhető 
Az adatbázis 1990 óta 352 küldetés adatait tartamazza 646 szenzor kombinációval
A FAO kidolgozott egy hely-specifikus fájlkezelő és felhasználói felület rendszert (SDMS), amely már 4 országban telepítettek és további 14 országban lesz üzembe állítva 2018-ig.
A CEOS Asia-Rice programja is jelentős. A rízs monitoring szerverét az Egyesült Államokból Japánba tették át majd Szingapúrba kerül át kiszolgálva Délkelet-Ázsia szinte minden országát. Említést tettek a CEOS dálamerikai projektjéről, amely Kolombiára korlátozódik.
Kellough bemutatta a Kenyai adatkocka programot, ahol a harmadik dimenziót az adott helyhez tartozó idősoros adatok jelentik.
A program lényege, hogy a lehető legmagasabb szintű adattermék kerüljön a felhasználó (fejlődő) országba  (az időigényes előfeldolgozást a kapacitásban erős űrügynökségek végzik) így a célországban a helyi elemzésekre lehet koncentrálni a gazdasági, mezőgazdasági döntéshozatalok támogatásánál. Csak a Landsat és Sentinel estében a forrásadatok éves  mennyisége 5Tb lesz Kenyára nézve, ahol a feldolgozási kapacitás nagyságrendekkel alacsonyabb mint a NASA-nál és a megfelelő szélessávú internet összeköttetés sem áll rendelkezésre. 
Az előadás a magas szintű Adatkocka követelményeket is összefoglalta.
a felhasználói felület oldaláról három kiemelt témát említett:
- képelőkészítés
- erdőterület-változás monitoring
- változás-felismerés és követés
Közreműködők: NASA, CSIRO, USGS, Gates Alapítvány, Clinton Alapítvány, FAO és mások.
Míg az Ausztrál Adatkocka projekt már előrehaladott állapotban van, nemzetközi összefogással a Kenya program első fázisa is lezárul 2015-ben. GEOGLAM, GFOI és Clinton Alapítvány támogatással folytatódik a 2. és 3. fázis 2016-2017 években.
Felmerült a gondolat, hogy  az ausztrál és a kenyai adatkocka programokkal összhangban hasznos lehetne a Duna régióban már megindult JRC program ilyen irányban való kiterjesztésének DRDC (Danube Region Data Cube) lehetőségét megvizsgálni és előnyeit felmérni, a történelmi adatok hasznosításának igényével! Erre vonatkozó elgondolást Mirko Albani (ESA) érdeklődéssel fogadta annál is inkább, mert ő részlege felelős az ESA földmegfigyelési adatainak megőrzéséért, és érdek a korábbi idősorok maximális hasznosítása akár a vízgazdálkodás, földhasználat, településfejlesztés céljára. A gondolat kifejtésére egy emlékeztető keretében lesz lehetőségem miután az elgondolást egyeztetem első sorban a főbb szereplőkkel (HUNAGI, MŰI, DR Program és FÖMI). Az európai program hasznos hozzájárulást adhatna az ENSZ számára is egy a határokon átívelő (vízgyűjtó területre vonatkozó) adatkocka megvalósulásával, több ország bevonásával indítandó pilot kapcsán. A DR_Net hazai összekötőjétől, dr. Kovács Ferenc Antaltól  még a mai napon máris pozitív biztatást kaptam az indítvánnyal kapcsolatban.
USGS távrésztvevő arra mutatott rá, hogy az Adatkocka  egyben merőben új adatkezelési megközelítést is igényel.
A következő előadó, Dave Fulker a NASA EOSDIS részéről az OpenDAP-ot mutatta be, ami egy szervezet de egyben egy rövidités OpenDAP (Data Acces Protocol) is.
Eddig az NSF/Earth Cube project 23,000 domain 1400 DAP szerverét mérték fel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése