2015-06-26

Munkában az EUROGI végrehajtó bizottsága

Prof. Henning Sten Hansen elnökletével az Európai Földmérők és Térinformatikusok Házában (Brüsszel, Rue du Nord 76) folyó munkaértekezlet 10:30-19.30 között kerül sorra. A tagszervezetekre is kiható döntéseket majd a hivatalos jegyzőkönyv tartalmazza.  Megválasztásra került a szervezet alelnöke Bruce McCormack személyében. A végrehajtó bizottság tagjai közül néhány kiemelt feladatkör portfólió-felelőst kapott, így a napirend sorrendjében:
kommunikáció - Remetey Gábor (HUNAGI, HU)
hálózatépítés - Simon Vrecar EUROGI főtitkár
influencing - James Bruce McCormack (IRLOGI, IRL)
nemzetközi kapcsolatok - 
projektek - Simon Vrecar, Domen Mongus (CEKTRA, SL)
pénzügyek - Maurice Barbieri EUROGI kincstárnoka, 
koordináció, menedzsment, adminisztráció - Henning Sten Hansen EUROGI elnöke
Az EUROGI szakmapolitikai állásfoglalás-anyagainak felelősei maradtak:
Domen Mongus (CEKTRA, SL) :    IoT/Big Data 
Maurice Barbieri (SOGI, CH):    Open Data
Pascal Lory (AFIGÉO, F):      Urban/Regional Development
Tanguy (AGORIA, B):     SME support
Az EUROGI pályázata sajnos nem nyert a Europe for Citizen pályázaton idén (a téma a mobil térinformatika és a személyiségi jogok lett volna), de a tárgykör aktualitása miatt jövő márciusban újra lehet pályázni, most már az EU várhatóan megismerhető kifogásai figyelembevételével. A pályázati konzorciumban a HUNAGI is tag volt.
Az  Copernicus Framework Contract egyik részese az EUROGI is. A SPACETEK képviselője tartott informális tájékoztatást a keretszerződés gyakorlati kitöltéséről. Előreláthatólag a keretek csak a jövő évben nyílnak meg, ez  érinti az EUROGI-t is. 
A vezetőségi ülés utolsó programjaként a Geoforum Denmark elnöke Mikkel Toft tartott ismertetést a testvérszervezet sikeres működéséről, arról, milyen módon érték el, hogy a szervezet több éve nem veszteséges. (Volt olyan előre megtervezett akciójuk, amely 1 perc alatt hozott - internetnek köszönhetően - 100 ezer eurónál nagyobb bevételt). A profi üzleti szellemű vezetésű Geoforum DK gyakorlatáról (elnöke a Hexagon Nordic/Baltic/UK regionális menedzsere) a következőkről számolt be:
- 1 00 eset bemutatása térinformatikai alkalmazásokról webes felületükön (brugstedet.dk) amelyből kiválasztották a 2015 év győztesét,
- a pályázatuk két éve működik és nagyon népszerű. Az előre beharangozott eredményhírdetés kiállításának helyjegyeinek fele, egy perccel a bejelentett regisztrációs lehetőség időpontja után már elkelt, mintegy 150 ezer euró bevételt jelentve a szervezőknek. A pályázat kiértékelését a Geoforum végrehajtó bizottsági tagjai végzik.
- a dán geodata portál működik, elérhetősége: dingeo.dk
- testvérszervezetünk honlapcíme:  geoforum.dk, az angol változat itt érhető el: http://geoforum.dk/in-english-8770.aspx
- akciójuk a gimnazista diákok számára:  geoforum.dk/kortdage-for-gymnasierkortfordig.dk
- A Geoforum DK intézményes kapcsolatban áll az ITC felsőfokú szakoktatással és tanfolyamokat szervez térinformatikáról, egy-egy térinformatikus és infokommunikációs szakember előadássában. A 2015.évi tanfolyami program felépítéséről itt lehet többet megtudni: geoforum.dk/kursus/kurser-i-Geoforum-8826.aspx

Domen Mongus szervezésében várhatóan lesz egy DLR és egy EUROGI előadás is a július 7-i bécsi Duna konferencia délutáni ICT szekciójában. Az EUROGI részéről az előadást a végrehajtó bizottság magyar tagja tartja.
Introduction to the discussion (JRC-IPTS-S3P)
Horizontal discussion sessions – exploitation of synergies, common actions and new project ideas
1) ICT
Lead partner
UNI-MB (SI)
2) Health
Lead partner Steinbeis Europe Zentrum (DE)
3) Energy
Lead partner
PPIS (HU)
4) Sustainable Innovation incl. Water issues
Lead partner
BOKU (AT) / EIP Water, tbc

 Az EUROGI soron következő vezetőségi értekezletére Lisszabonban kerül sor közvetlenül az EU ICT konferenciáját megelőzően. Az ICT 2015 konferenciára és kiállításra mintegy 5000 látogatót várnak. A program és a jelentkezés webhelye az Események blogról érhető el. További figyelmet érintő események: az EFGS konferencia amely a földrajzi statisztikusok európai együttműködési projektje szervez Bécsben 2015. november 10-12 között. Ezen részt vesz majd az EUROGI elnöke. 
Nemrégen a Big Data madridi konferenciáján téradatok hatása szekcióban az EUROGI két delegáltja szervezett szekciót, adott elő és készített rapportőri jelentést (adathasználat, mobil téradatok és a pprediktív analízis témakörökben)
Magyar szempotból is érdekes fejlemény, hogy a térinformatika és közművek témakörben Franciaországban nagyszabású új programot indítottak az IGN és a közművek témakörben a legkorszerűbb adatgyűjtő technológiák alkalmazásával. A részletekről az AFIGÉO-n keresztül Pascal Lory-tól kaphatunk majd tájékoztatást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése