2016-04-30

Megérkezett a Kínai Tudományos Akadémia meghívólevele a Digitális Föld Csúcsra

A tegnapi napon megérkezett a Kínai Tudományos Akadémia meghívólevele a július eleji pekingi  Digitális Föld Csúcsra.  Kína 1999-től vette át a Digitális Föld kezdeményezés irányítását (a KTA elnöke vezetésével), míg a Nemzetközi Digitális Föld szervezet 2006-ban alakult meg Pekingben.
Véletlen egybeesés, hogy a Digitális Föld vizióját a 90-es évek végén alelnöki minőségében bejelentő Al Gore személyével kapcsolatos szórólap "relikvia" került a kezembe ugyancsak tegnap, a HUNAGI szakmai munkaanyagainak előrendezése során. 


Több mint egy negyed százada, egy tervezett magyar-amerikai műholdas távérzékelési kormányközi együttműködés lehetőségeinek megtárgyalása céljából kerestük fel az Csornai Gáborral (az FM és FÖMI részéről) az illetékes amerikai kormányszervek szakértőit 1990 októberében. A 10 tárgyalási napból kettőt megegyezés szerint külön helyeken töltöttünk. Mialatt Gábor az USDA statisztikai elemző részlege (NASS), a világméretű mezőgazdasági kilátások testülete (WAOB) és a talajtani szolgálat (SCS) szakembereit kereste fel, nekem lehetőséget biztosítottak arra, hogy részt vehessek a  "Földmegfigyelés és globális döntések -  nemzeti együttműködés" c. konferencián. A konferencia első napi ebédszünetében 1990. október 23-án, a Nemzeti Sajtóklub szomszédságában lévő Marriott szálló föld alatti negyedik szintjén, egy hatalmas bálteremben volt ebédhez megterítve. A felszolgálás és az étkezés alatt - amerikai szokás szerint - egy magasrangú szakmapolitikust kértek fel témába vágó előadás megtartására. Nos az illető Tennessee állam demokrata párti szenátora, a Tudományos, technológiai és űrügyi albizottság elnöke nem más volt, mint a későbbi alelnök, Al Gore. Máig emlékszem a még nem vetítéssel tartott, mégis gazdagon illusztrált mély benyomást keltő érveléseire.

2016-04-27

Kétnapos Digitális Föld Csúcstalálkozó Pekingben

A Pekingben július 7-8-án megrendezésre kerülő 6. Digitális Föld Csúcstalálkozó  egyben a Nemzetközi Digitális Föld Társaság (ISDE) 10 éves fennállását is ünnepli. Maga a kezdeményezés több mint 16 éves, az Al Gore nevéhez fűződik. A HUNAGI 2003-ban kapcsolódott be az akkor már Kína által irányított nemzetközi együttműködésbe de mára már egyéni tagjai is vannak Magyarországról. A találkozóról várhatóan a Napló is beszámol. Bővebb információ: http://www.isde2016summit.org/
Kép forrása: Digital Earth Summit, 2016

2016-04-23

Végveszélyben van a földrajz a közoktatásban? - az Magyar Földrajzi Társaság petíciója

Közérdeklődésre számot tartó és közérdeket szolgáló friss hír megosztása: 

"Az utóbbi évtizedekben drámaian romlott a földrajz tantárgy helyzete a közoktatásban.
Közoktatási Kerekasztal 2016. március 22-i ülésén elhangzottak szerint (az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosítása során) a földrajz tantárgy szinte teljesen eltűnne a szakközépiskolai (szakgimnáziumi) kerettantervből, A tervezett változások a természettudományos, azon belül földrajzi, földtudományi felsőoktatást is érzékenyen érintik. Ahhoz, hogy mindez ne történhessen meg, ahhoz, hogy a földrajz tantárgyat továbbra is lehessen tanítani az összes szakközépiskolákban, a földrajzos társadalom, és az ügyünkkel szimpatizáló közvélemény összefogására van szükség. A Magyar Földrajzi Társaság Alapszabályában deklarált célja - többek között - a magyar geográfusok tevékenységének társadalmi összehangolása és szakmai érdekképviselete. Ezért Társaságunk petíciót fogalmazott meg, melynek szövegét az MFT honlapján is részletes olvashatja, illetve letöltheti.
Amennyiben egyetért kezdeményezésünkkel, kérjük, írja alá a honlapon található petíciónkat és terjessze felhívásunkat tagságunk körein kívül is!
Ha lehetősége van a földrajz iránt elkötelezett érdeklődők körében is támogatókat találni ügyünkhöz, de nem bízik az online megoldásokban, kérjük, hogy a csatolt aláírási íveket nyomtassa ki, írja/írattassa alá és az aláírt íveket a Magyar Földrajzi Társaság postázási címére küldje el: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Köszönjük támogatását!
Gábris Gyula, elnök         Mari László, főtitkár"

2016-04-19

NASA's Eyes: Eyes on the Earth

NASA's Eyes: Eyes on the Earth: Welcome to NASA's Eyes, a way for you to learn about your home planet, our solar system, the universe beyond and the spacecraft exploring them. Forrás: NASA JPL.

2016-04-16

Visszatekintés: GSDI-3 1998-ban Canberrában

HUNAGI első kapcsolatfelvétele az FGDC igazgatójával 
Visszatekintés: 

Útibeszámoló a GSDI-3 konferenciáról (Canberra, 1998)

Képek:
https://picasaweb.google.com/112066959995287816437/GSDI3utibeszamolo?authuser=0&feat=directlink
A GSDI-3 Konferencia plenáris ülése Canberrában

 
Kantinbeszélgetés sydneyben az UNSW Egyetemen az ISPRS elnökével A képen jobbról balra Prof. John Trinder az ISPRS elnöke, Bruce Foster és Prof. Tony Milne a VII. szakbizottság munkacsoport vezetői
 
    

2016-04-15

2016-04-12

A földmegfigyelés fejlett információs rendszerei és szolgáltatásai





A földmegfigyelési célú információs rendszerek és szolgáltatások CEOS munkacsoportjának canberrai plenéris üléséről készült GSDI összekötői jelentés, amelynek tartalma a GISopen 2016. április 14-én csütörtök délután Zboray Zoltán vezette szekciójában ismertetésre került, a 2016 június 8-i bejegyzésben olvasható.


2016-04-05

Dr. Szabó György, a HUNAGI főtitkára az EUROGI Végrehajtó Bizottságában!

Az EUROGI tegnap adta közre, a szervezet végrehajtó Bizottságának megválasztott új tagjai névsorát. http://www.eurogi.org/news-latest/444-eurogi-elects-new-members-of-executive-committee-2016
A testületnek továbbra is van választott magyar tagja dr.Szabó György HUNAGI főtitkár személyében. Az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet lett, finn, izlandi,egyesült királyságbeli tagszervezetekkel bővült. Bővebbet a www.hunagi.hu honlapon. Személyesen is gratulálok dr. Szabó Györgynek, akinek beválasztásával sikerül azt a hagyományt ápolni, hogy egy rövid megszakitástól eltekintve 1998 óta van HUNAGI tagja az EUROGI vezetőségének.

2016-04-01

Elérte a 10 milliót a fényképmegtekintések száma

Mára elérte a 10 milliót a megtekintések száma
Eddig a nyugdíjba vonulástól (2006) kerültek fel képek a hálóra, de tervben van (második lépésként) az 1999-2006 közötti időszak szintén már digitális fényképezőgéppel készült felvételeinek archíválása is.
Míg 1999-ben egy kép 1.3 Mpixel volt ez később 4, 5, 8, 14 és 18 Mpixelre változott. A jelenlegi amatőr Canon kisgép felbontása meghaladja a 20 Mpixelt. Az albumokban tömörített képek itt találhatók meg: http://plus.google.com (keresés: gabor.remetey), de a felvételek eredetijei is megvannak jpg formátumban.. A tárhelybérleti költséghez hozzájárulást sosem kértem.
A 2006 óta készült képeim Picasa albumokban ( http://picasaweb.google.com/gabor.remetey) is megtekinthetőek, de itt további feltöltés május közepe után már nem lesz lehetséges.
A Picasa könyvtáram (1408 kötetből 915 nyilvános) a továbbiakban is betekinthető lesz, de a Google cég fejlesztése a jövőben a Google+ fotókönyvtárra irányul, amely jobban igazodik a mobil világhoz és az új trendekhez. A képek jelentős része szakmai tevékenységhez kapcsolódik és a Creative Commons 2.5 szabályai szerint újra felhasználhatóak.