2006-09-01

A tudomány népszerűsítése: Kutatók éjszakája szeptember 22-én

Millenáris Park, Jövő Háza Teátrum épülete. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2006
Posted by Picasa Fenntartható-e a mai civilizáció? Fikciók és félelmek a tudomány optikáján keresztül. Fókuszban a globális klimatikus változás, a fenntartható fejlődés és a túlfogyasztás. A szeptember 22-i program előkészítő megbeszélése

A Levegő Munkacsoport meghívására a HUNAGI főtitkára alkalmat kapott a szeptember 22-i programnak a Teátrum épület Hajó termében rendezett előkészítő megbeszélésén való részvételre. A tervezett kétórás, interneten is közvetített, de a későbbiek a TV által is sugárzásra kerülő vitában a tudomány, a kormányzat, a civil szervezetek és az üzleti szféra 20 képviselője vesz majd részt azzal a céllal, hogy minél attraktívabban hívják fel a közvélemény figyelmét a tudomány jelentőségére. A produkciót a Mindentudás Egyeteme, a TEMPUS Közalapítvány, az ELTE, BME és a győri Szent István Egyetem által alkotott konzorcium szervezi. Az esemény részleteiről Sallai László ME igazgató, Fábri György ME tudományos igazgató, Sepsi Enikő ME nemzetközi menedzsere és a Kutatók éjszakája program vezetője, valamint Nagy Nóra médiaszakértő számoltak be. Láng István akadémikus úr várakozása az, hogy a hallgató tájékozódjon, gondolkodjon és cselekedjen, többek között a klimapolitikai stratégia kontextusában.
A HUNAGI képviselője hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy szükséges lenne a kihívást jelentő feladatok megoldásában felhasználható legújabb, hatékony eszközökről is említést tenni: így a térinformatikai, műholdas helymeghatározási és földmegfigyelési/távérzékelési technológiák együttes, integrált alkalmazásáról. Ez is témája volt a minapi aucklandi fenntartható fejlődésről rendezett csúcsnak az Al Gore kezdeményezésére indult Digitális Föld rendezvény sorozatában, a befolyásos energia gondolkodó Amory Lovins aktív közreműködésével. Ugyanebben a kontextusban a GEOSS munkatervében vállalt feladatokról lesz szó a NASA által szervezett jövő heti CEOS WGISS találkozón a marylandi Annapolisban, míg két hét múlva a térinformatikának szentelt bonni találkozónak a politika és tudomány részéről olyan résztvevői lesznek mint Genscher volt külügyminiszter vagy Radermacher, a Római Klub egyik alapítója, a globális Marschall terv egyik kigondolója, végül szeptember 28-án Budapesten arról dönthetnek a téradatok előállításában illetékes hazai intézmények képviselői, hogy az ENSZ nemzetközi téradat infrastruktúra hálózatában Magyarországon alakulhat meg sorrendben a harmadik nemzeti koordinációs iroda . A szervezők figyelmét az operatív felhasználás illusztrálása céljából felvételkészítés lehetőségére hívta fel. Három helyszínt is javasolt: a Magyar Állami Földtani Intézetet, a Földmérési és Távérzékelési Intézetet valamint az Országos Meteorológiai Szolgálatot.
Meskó Attila az MTA főtitkára reflektált az elmondottakra és egyetértett a távérzékelés bemutatásával a GEOSS középtávú munkatervéhez igazodva. Az ülés végeztével kötetlen beszélgetésekre is mód volt. Meskó akadémikus megemlítette, hogy ha nem is válaszol azokra, de a HUNAGI hírleveleit mindig elolvassa. A Levegő Munkacsoport alelnöke Beliczay Erzsébet és a WWF Magyarország igazgatója Márkus Ferenc a HUNAGI-val való kapcsolattartás hasznosságával értettek egyet, míg Láng István akadémikus nyitott volt a HUNAGI tevékenységének megismerésére és e közösség adta lehetőségeknek a VAHAVA projektet követő új programban való figyelembevételére.
A szeptember 22-i programmal kapcsolatos bővebb információk forráshelyei:
www.mindentudas.hu illetve www.kutatokejszakaja.hu
A Kutatók éjszakája program fővédnöke Csányi Vilmos. Kiemelt előadói Láng István akadémikus, Persányi Miklós KvVM miniszter, Gyulai Iván a társadalmi civilek részéről, míg az üzleti szféra oldaláról Szomolányi Katalin (Magyar Telekom). A vitát Juhász Árpád, a TV tapasztalt műsorvezetője moderálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése