2006-09-21

HUNAGI készül az ENSZ Téradat-infrastruktúra pilot megnyitó ülésére

A HUNAGI kapcsolatrendszerét illusztráló kiadványok Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2006
Az ENSZ téradat- infrastruktúra kezdeményezés és Magyarország
A FAO MNB által jóváhagyott FÖMI-HUNAGI előterjesztés és forgatókönyv figyelembevételével készülnek a meghívásos értekezlet résztvevői, közöttük a HUNAGI is az ENSZ téradat-infrastruktúra (UNSDI) magyarországi koordinációs iroda létrehozásáról döntő testületi ülésre. A FAO részvételével sorrakerülő nyitóértekezlet FVM által felkért házigazdája a FÖMI lesz.
Elsőként az ENSZ GeoNetwork és UNSDI kezdeményezéseket valamint a fejlett adatintegráció alkalmazásorientált megközelítését, a heterogén űrküldetések adatainak hozzáférhetősége c. ESA projektet az ENSZ térinformatikai munkacsoportja társelnökségét biztosító FAO képviselő, Jelle U. Hielkema úr ismerteti. Ezt követően a meghívott hazai elsődleges adatszolgáltatók képviselői mutatják be intézményeiket/szervezeteiket a következők szerint:
Szervezetük általános ismertetése
A téradat infrastruktúra jelentősége szervezetük látószögéből
Jogszabály által előírt felelőségük az EU INSPIRE I-III adatkörök terén
Részvételük a hazai téradat-infrastruktúra fejlesztésben (visszatekintéssel)
Tevékenységük a térinformatikai fejlesztések, szolgáltatások és alkalmazások terén
Európai és világszintű szakmai kapcsolataik a térinformatika terén
Szakmai kapcsolataik bármely ENSZ szakosított intézménnyel
Projektszintű nemzetközi (ideértve a határközi) együttműködéseik
Összegzés: várakozásaik, támogatási készségük és a egy ágazatközi koordinációs testületben való részvételi szándék kinyilvánítása
Az ismertetéseket követően az UNSDI HUCO létrehozására vonatkozó előterjesztést a FÖMI főigazgatója, dr. Mihály Szabolcs ismerteti, amelyet a résztvevők megvitatnak majd döntést hoznak. Az ülésen a HUNAGI-t Sikolya Zsolt elnök képviseli, de az előterjesztési javaslat további szerepet is szán a téradat-infrastruktúra fejlesztés előmozdításában mindíg is aktív interdiszciplináris ernyőszervezetnek. Magyarország a harmadik a világ öt országa közül, ahol a nemzeti UNSDI koordinációs szerv már a pilot szakaszban létrejöhet. A nyilt meghírdetés 2007-ben várható egy márciusi globális nyitóértekezlettel. Egyedül a FAO-nak 179 tagország és az Európai Unió a tagja. A szeptember 28-i meghívásos értekezlet sikere jótékony hatással lehet a FAO egyik regionális központjának Budapestre költözésével kapcsolatos őszi megállapodás-aláírás előkészítésére is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése