2006-09-29

Megalakult az ENSZ Téradat-infrastruktúra magyarországi koordinációs irodája


Magyarország csatlakozása az ENSZ téradat- infra-struktúra kezdemé-nyezéshez

Az ENSZ Térinformatikai Munkacsoportja (http://www.ungiwg.org/ ) a FAO társelnöksége alatt az ENSZ téradat-infrastruktúra hálózat (UNSDI) kialakításáról határozott. Első körben hat ország (Hollandia, Cseh Köztársaság, Magyarország, India, Brazilia és Nigéria) pilot jellegű bekapcsolódására van mód. Az egyes országokban kialakítandók az UNSDI nemzeti koordinációs irodák, amelyek az UNGIWG-vel tartják a kapcsolatot.

Hollandiában és a Cseh Köztársaságban 7-7 intézmény elhatározásából már létrejöttek a nemzeti szintű koordinációs irodák (2006 március 7-én a UNSDI-NLCO, illetve május 18-án a UNSDI-CRCO ).
Magyarországon a FAO, FÖMI és HUNAGI szervezésében 16 elsődleges adatszolgáltató illetve felhasználó részvételével szeptember 28-án sikeresen lezajlott a UNSDI HUCO alakuló ülése. A meghívott résztvevők egyetértettek Magyarországnak az UNSDI kezdeményezéshez való csatlakozásával, valamint a FÖMI és HUNAGI közös azon előterjesztésével, hogy a koordinációs iroda működtetését a HUNAGI főtitkára biztosítsa , aki e megbízatást vállalja. Többségük kinyílvánította azt a szándékát, hogy a koordinációs testületnek tagja legyen és megnevezve testületi szintű és operatív kapcsolattartóját is.
A megjelentek az UNSDI HUCO koordinációs iroda szakmai támogatására vonatkozó hivatalos nyilatkozataikat október 6-ig megküldik a HUNAGI számára. A csatlakozás és a vállalt koordinatív szerepkör a HUNAGI számára közhasznúságának további erősödését jelenti egy nagyon erős multidiszciplináris szakmai támogatottság közepette.
Bővebb információ (az értekezlet képei és az előadások nyitóoldalai) a www.hunagi.hu Photo Collection.... Events..... 2006
A szeptember 28-i találkozó emlékeztetője hamarosan a http://hunagi.blogspot.com hírnapló októberi bejegyzésében található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése