2007-04-16

Az ENSZ téradat infrastruktúra találkozóról

A résztvevők hivatalos csoportképe.
Forrás: UNGIWG, 2007

Az ENSZ téradat infra-struktúra kezde-ményezés (UNSDI):
egy lépéssel előbbre!

Előzmények
Az első világméretű UNSDI konferenciára az ENSZ Térinformatikai Munkacsoportjának (
www.ungiwg.org), a FAO és a z Élelmezési Világprogram társelnöksége alatt (Jeffrey B. Tschirley és David B. Katrud irányítása mellett, szakértők bevonásával) többhónapos szakmai munkával került sor 2007 március 1-2 között Frascatiban, a vendéglátó az Európai Űrügynökség ESRIN intézménye volt (mellyel hazánknak közel három évtizedes szakmai kapcsolata van). Az előkészületi szakaszba néhány meghívott pilot ország – köztük Hollandia, Cseh Köztársaság és – 2006. szeptember 28 óta - Magyarország is bekerült. Fontos előzményként említendő, hogy e három ország és az INSPIRE megvalósításban példaként szolgáló Németország, Spanyolország együttesen vettek részt azon az Európai Bizottság Egyesített Kutatóközpont Téradat infrastruktúra egységénél Alessandro Annoni és Jelle U. Hielkema által szervezett 2006. decemberi isprai konzultatív értekezleten, amely az ENSZ stratégia és az előrehaladott INSPIRE jogszabályi környezet közötti összhang megtárgyalását és egy erre vonatkozóan egy együttműködés kialakítását tűzte ki célul. Az ott ismertetett magyar modell egyöntetű tetszést aratott.
Az aktív magyar szerepvállalásról
Mint a HUNAGI forrásaiból (
www.hunagi.hu) ismeretes, a FÖMI és a HUNAGI 2006 szeptember elején benyújtott és dr.Mihály Szabolcs főigazgató által felvezetett előterjesztése alapján az illetékes a FAO Magyar Nemzeti Bizottság éves ülésén teljes egyetértését adta ahhoz, hogy Magyarország csatlakozzon az UNSDI kezdeményezéshez, ezzel kapcsolatban koordinációs irodát hozzon létre, amennyiben ezt egy projektnyitó értekezlet keretében a meghívott illetékes szakhatóságok, minisztériumok képviselői megvitatják és azzal egyetértenek. A nyitóértekezlet – amely a FAO is képviseltette magát - teljes sikert hozott: azon megjelentek az INSPIRE honi kormányzati feladataiban érintett intézmények képviselői, és egyetértettek az előterjesztésben foglaltakkal, sőt többségük vállalta részvételét a HUCO működését tárcaközi jelleggel felügyelő bizottságban.
A magyar részről, az ENSZ téradat infrastruktúra kezdeményezés hazai koordinációs iroda (az UNSDI HUCO,
www.unsdi.hu), illetve az azt felügyelő tárcaközi felügyelő testület első ülésének helyt adó FÖMI (www.fomi.hu) vezetői kaptak meghívást. A HUCO szervezésében három további magyar szervezet is bekapcsolódhatott a hazai eredmények bemutatásába. Míg a VÁTI a Területi Információs Rendszert (TeIR) mutatta be poszteren, addig a Térinformatika szaklap erre az eseményre készített négylapos szórólapján színes címlapfotókkal és tételes angol nyelvű szerzői és cikkcím-jegyzékkel szemléltette azt, mely témákkal foglalkozott a lap az elmúlt 14 hónapban. A HUNAGI szórólapja a szervezet küldetését, célkitűzéseit, tevékenységét, az UNSDI HUCO bemutatását és tagintézményeinek, tagszervezeteinek jegyzékét adta közre. A FÖMI főigazgatóját képviselő Lévai Pál a vitában vett részt, míg a HUCO vezetője felkért előadásban a magyar modellt mutatta be, amely együttesen veszi figyelembe az európai INSPIRE irányelvet és az ENSZ téradat infrastruktúra Barry L. Henricksen által készített stratégiáját. Az ülés külön vitatta meg a téradat infrastruktúra műszaki, és az ennél is nehezebb intézményi kérdéseit. A műszaki kérdések szakmai vitáját Michael Gould professzor vezette, rapportőrje a holland Jan Claas volt, míg az intézményi vonatkozások vitáját Alessandro Annoni vezette, ahol a rapportőri feladatokat a magyar koordinációs iroda képviselője látta el. A rendezvény befejeztével nyíltszini tapsot kapott a fáradhatatlan szakmai diplomata, Jelle U. Hielkema, akinek szerepét a pilot országok beválasztásában egy palack Tokaji Aszú átadása is aláhúzta. A hivatalos ENSZ emlékeztetőt az UNHCR részéről Franck Albinet és Luc StPierre készítették el, amely innen tölthető le: UGPMreport . A rendezvény előadásanyagainak elérési helye http://www.ungiwg.org/ugpm_presentations.htm .
Hogyan tovább?
Sejthető, hogy az ENSZ megfontolja majd egy, a résztvevők által megfogalmazott igényt és intézményesen biztosítani fogja a mintegy 30 ENSZ szakosított intézmény és a világszervezet mintegy 200 országa érdekében egy ENSZ téradat infrastruktúra központi koordinációs iroda létrehozását. Természetesen ennek megvalósítása hosszabb időt vesz igénybe, de mivel egybeesik az ENSZ intézményi és működési reformtörekvéseivel, amelynek megvalósításában a térinformatika maga is hatékony eszköz, erre megvan a remény, ösztönözve ezzel a tagországoknak a stratégia mentén való felkészülését.
Közben április eleje óta a kezdeményezés sorsának az irányítását az ENSZ részéről az OCHA, az ENSZ humanitárius ügyeivel foglalkozó newyorki iroda és a genfi székhelyű UNHCR, az ENSZ menekültügyi főbiztosság képviselői vették át, míg időközben negyedik európai országként Spanyolországban is megalakult a az ENSZ téradat infrastruktúra nemzeti koordinációs iroda.
A térinformatika komoly eszköz a politika terén is. A washingtoni Holocaust Múzeum és a Google összefogásával a 21. század legnagyobb, a szudáni népírtás földrajzilag pozicionált és megjelenített tényadatai 200 millió Google felhasználóhoz juthatnak el, elég csak a Darfur szót beirni a Goggle-Earth keresőjébe. Visszatérve a hazai dimenzióra, a
www.unsdi.hu internetes honlap nemzetközi látogattottsága rendkívül jól alakul. Eddig több mint 60 országból, különösen Kínából volt érezhető gyakori érdeklődés és ennek egyik eredménye lehet, hogy a Kínai Népköztársaság Téradat Infrastruktúra Koordinációs Bizottsága ez év májusi körútja során meglátogatott három európai ország között szerepel Magyarország is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése