2013-09-04

A földmegfigyelési műholdadatok 70 %-nál már az open data politika érvényesül.

Az Európai Űrügynökség ESRIN szervezeténél tartott jövő heti CEOS WGISS találkozó napirendjén szerepel többek között a Földmegfigyelő Műholdak Bizottsága (CEOS) adatpolitikai portáljának bemutatása. Ennek előzetes anyagát már észrevételezés céljából ezen a héten körözték. Az anyagból kiderül, hogy jelenleg 25 ország 107 földmegfigylő műholdat üzemeltet vagy támogat, melyek együttesen 289 küldetés/érzékelő műszer kombinációt alkotnak. Mindezek 74%-éban már érvényesül az 'open data' politika.

A jövő héten, a kiadvány hivatalos bemutatását követően, HUNAGI tagsága és partnerei első kézből értesülhetnek az elérhetőségről és remélhetően a Fény-tér-kép konferencia idje alatt már megtekinthetőek a CEOS adatpolitikai portáljának adatai. 
A portált a NASA Langley kutatóközpont rendszermérnöki irodájának munkatársa Brian D. Killough, PhD készítette a WGISS munkacsoporttal együttműködve. Az a következő adatokat tartalmazza:
  • Adatpolitikai összefoglaló táblázat
  • Műhold működési időtartamok
  • Hozzáférhetőség a felbocsájtás éve szerint
  • Hozzáférhetőségi kategóriák országról-országra
  • Érzékelő műszerek műszertípusonként és alkalmazási területeik
A CEOS szervezet 1984 óta koordinálja az űrből való polgári célú földmegfigyelést és célja a minél hatékonyabb koordináció, az adatcsere előmozdítása és a társadalmi haszon optimalizálása. Jelenleg 53 tagszervezete és társult tagja van amelyek űrügynökségek, nemzeti és nemzetközi szervezetek, akik aktív résztvevői a CEOS tervezési és feladatvégrehajtási tevékenységeinek. A CEOS szorosan együttműködik a GEO szervezettel (melynek 90 ország és 67 társult szervezet a tagja) és annak műholdas karjának szokták nevezni. A GEOSS 10 éves munkatervének végrehajtásában alapvető szerepet vállal. A GEOSS architektúra és adat témakörben az interoperabilis infrastruktúra és a felhasználást segítő adatmegosztás kap jelentőséget. A Globális Téradat Infrastruktúra Társulás (GSDI)  a 2006. évi budapesti, HUNAGI által rendezett CEOS WGISS/WGCV találkozó óta tart állandó kapcsolatot a CEOS Információs Rendszerek és Szolgáltatások munkacsoportjával. A CEOS WGISS jövő heti ülésén Frascatiban a GSDI képviseletében HUNAGI tisztségviselő is részt vesz és megtartja szokásos összekötői beszámolóját. A jövő hét végén a NASA, ESA, IEEE és JRC a GEOSS jövőbeli fejlődési irányairól rendez ugyancsak Frascatiban zártkörű tanácskozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése