2016-06-01

CEOS WGISS tevékenységéről a GSDI 15 Világkonferencián és SDG hírek

A Földmegfigyelési Műholdak Bizottságának Információs Rendszerek és Szolgáltatások Munkacsoportja (CEOS WGISS) vezetői, Andrew Mitchell (NASA Goddard Űrrepülési Központ) és Mirkó Albani (Az Európai Űrügynökség ESRIN szervezetétől) felhatalmazásával és közreműködésével előadást tarthatok a CEOS WGISS földmegfigyelési adatok hozzáférést segítő infrastruktúrájáról és a vonatkozó interopabilitási szabványokról  a 15. GSDI világkonferencia résztvevői számára. Az előadásjavaslat határidőre, a mai napon került beküldésre. Az előadó (aki a HUNAGI, GSDI, ISDE és MFTTT egyéni tagja) tíz éve követi nyomon a GSDI szervezet összekötőjeként a WGISS munkáját, legutóbb a jubileumi GIS Open konferencián tartott ismertetést a hazai szakemberek részére.
A GEO kormányközi együttműködésben a WGISS és GSDI közösségek a társadalmi hasznot hajtó területeken (SBAs)  és az ENSZ fenntartható fejlődés célkitűzések (SDGs) elérése elősegítésében lehetnek képesek szinergiát biztosító módon együttműködni. 
Az ENSZ által elfogadott középtávú SDG megvalósítása mellett minap (május 26-27-én) kötelezték el magukat a G7 vezetők Ise-Shima találkozójukon Japánban, melyről Nyilatkozatot is kiadtak (http://www.mofa.go.jp/files/000160266.pdf). Japán, Abe miniszterelnök vezetésével, SDG promóciós irodát hozott létre május 20-án az SDG végrehajtásra (hasonlóan magas, de nemzeti szintű iroda már több éve működik  Magyarországon is "Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság" néven, Körösi Csaba vezetésével, a Köztársasági Elnök Hivatalában. Az SDG végrehajtása támogatásával foglalkozó GEO GI-18 munkacsoport japán vezetője minap küldte meg országának, mint soros G-7 elnöknek kezdeményezéseit egy összefoglaló táblázatban. Várható, hogy a G-7-ek elkötelezettsége az SDG végrehajtására hajtóerő lesz a földmegfigyelés és a téradat infrastruktúrák fokozott alkalmazásbavétele terén is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése