2017-12-15

Mértékadó cikk az interoperabilitást elősegítő adatkocka modellekről

Az érdeklődők figyelmébe!
Illusztráció forrása: Taylor&Francis
Stefano Nativi, Paolo Mazzetti és Max Craglia cikket írt a manapság egyre elterjedtebb  adatkocka architektúra és technológia mibenlétéről, és az elemzésre kész adatokat biztosító új infrastruktúrának a földmegfigyelés területén való alkalmazásáról. A szerzők bevezetésként áttekintést adnak az ausztrál adatkocka (ADC), a CEOS Open Data Cube (ODC) kezdeményezésekről, említik az eddigi országszintű alkalmazásokat (pld. Kolombia, Kenya) és  kitérnek az Európai Bizottság támogatásával, Prof. Peter Baumann által fejlesztett RASDAMAN nagytömegű, többdimenziós adatrendszerek elemző rendszerére.
A globális változások követésében és a földtudományos alkalmazásokban a több diszciplina által szolgáltatott adatok interoperabilitása kihívást jelent. A szerzők hat lehetséges modellt mutatnak be a feladat megoldására.
A cikk, melynek címe "A view-based model of data-cube to support big earth data systems interoperability"  a Big Earth Data szakfolyóiratban (Print ISSN: 2096-4471 Online ISSN: 2574-5417) jelent meg, és itt érhető el: https://doi.org/10.1080/20964471.2017.1404232
Stefano Nativi és Paolo Mazzetti az olasz nemzeti kutatási tanács (CNR) munkatársai,  akik  a 2019. évi Digitális Föld szimpózium (ISDE) házigazdái lesznek. Max Craglia a JRC vezető kutatója, mindhárman a GEO GEOSS rendszere megvalósításában jelentős szerepet vállalnak.  A Big Earth Data folyóirat 2017-ben indult és a Taylor & Francis kiadó gondozza. 
Prof. Wang Changlin, az ISDE ügyvezető igazgatója megküldte a szakfolyóirat elérhetőségét:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése