2017-12-13

Bejelentették az ESA-NASA nyílt forráskódú, WebWorldWind 0.9.0 jelű változatát



Yann Voumard előadását tartja Helsinkiben. Fotó: RFG
Patrick Hogan, a NASA projektvezetője értesítése szerint bejelentették a WebWorldWind 0.9.0 jelzetű új változatát a NASA World Wind Fórumán.


Mint emlékezetes, ez év nyarán az  ENSZ Nyílt forráskódú térinformatika  közössége is elismerte a WebWorldWind képességeit.

A Fórumon rövid bejegyzésben emlékeztettem Yann Voumard egy Espoo-beli augusztus végi előadására, melyben arról szólt, hogy az ESA két évvel meghosszabbította részvételét a WebWorldWind fejlesztésében. Ez reményt ad arra, hogy ezt a profi nyíltforrású fejlesztői környezetet még többen használják majd akár az ESA Thematic Exploration Platforms vagy az új generációs földmegfigyelés programjában, akár a Horizon 2020 keretében vagy az az OGC égisze alatt.
Az egyik 2013. évi WWEC győztes alkalmazás éppen a spanyol-kaliforniai együttműködés sikere volt egy olyan nyfsz programmal, amely a szenzorok, felszíni topográfiai model, a valós-idejű időjárási adatok (szélirány, szélerősség stb) ismeretében és elemző képessége révén volt képes a katasztrófaelhárítás vezetői stábjának döntéstámogató információval szolgálni. Hasonló módon idén is volt egy hasonló nyertes WWEC alkalmazás.
Ma esti kérdésemre a projektvezető az imént azt a választ adta, igen a WMT rendszert a kaliforniai erdőtüzeknél is bevetették, de Európában is alkalmazzák. Az alkalmazási csapat vezetője ugyanaz, aki a WWEC 2013-as győztes projektjét is irányította, Bruce Schubert.
Yep! WMT is also used in Europe, i.e., at least Spain and Germany.
And guess who is on our development team?
The author of that Wildfire Management Tool (WMT), Bruce Schubert!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése