2018-06-25

Digitális Föld szekció a 7. ICC & GIS konferencián Szozopolban

Bulgária EU-s elnöksége szemeszterének végén Szozopolban 2018. június 18 - 23 között rendezett 7. Nemzetközi Kartográfiai és Földrajzi Információs Rendszerek  Konferencia (ICC&GIS) egyik szekcióját a Digitális Föld témakörének szentelték. A bolgár nemzetgyűlés elnöke által védnökölt konferencia házigazdája ezúttal is Temenoujka Bandrova a szófiai Építészeti, általános mérnöki és Geodéziai Egyetem professzora, A Bolgár Kartográfiai Társaság elnöke volt, akinek munkáját Prof. Milan Konecny az ICA volt elnöke, a rendezvény Nemzetközi Szervező Bizottságának elnöke támogatta. Mindketten a Nemzetközi Digitális Föld Társaság vezető tisztségviselői, így adódott, hogy a kartográfuok és térinformatikusok szokásos nyári bulgáriai konferenciáján külön előadás-sorozatot biztosítottak az ISDE által választott alkalmazási témakörnek is.
A Prof. WANG Changlin által elnökölt szekcióban  (Special Session: Digital Earth for Smart Solutions) hangzott el Prof. Zentai László egyik előadása, amely hazai perspektívából mutatta be a téradatoknak az ENSZ Agenda 2030 Fenntartható Fejlődési Céljai elérésében betöltött szerepét. Előadásában nem csak a már elért kezdeti eredményekről szólt, hanem rámutatott a még meglévő hiányosságokra is és mondanivalóját Dorus Kruse: "7 Billion Hits in 2017 on the Dutch NSDI Called PDOK" című előadásában ismertetett holland adatpolitika felemlítésével is alátámasztotta. Az MFTTT szerzői közösségének előadásanyaga az eProceedingsből innen érhető el, míg a Zentai professzor által bemutatott prezentációs anyag innen tölthető le:
https://files.acrobat.com/a/preview/0891407d-c0e3-4528-bc8e-4c32e1f55c84
A szekcióülés részletei a konferencia programjában találhatóak: https://iccgis2018.cartography-gis.com/wp-content/uploads/FINAL-PROGRAMME.pdf
A szekcióülés végeztével David Wortley a szünetben egy 360 -os videokamerával örökítette meg a résztvevőket (ami itt tekinthető meg), míg a magyar előadók egy csoportjáról a Flagman szálló bejáratában készített felvételt a helyi szervezők egyik segítőkész munkatársa Zentai László professzor kezdeményezésére.

A 7. ICC&GIS rendezvényen számottevő magyarországi résztvevő volt jelen, elsősorban az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékéről. Az előadók között több ELTE oktató és hallgató szerepelt, így Pál Márton (szerzőtársa Albert Gáspár), José Jesús Reyes Nunez (szerzőtársa Kiss Judit), Kerkovits Krisztián (szerzőtársa Szigeti Csaba), Zentai László (szerzőtársai: Mihály Szabolcs, Palya Tamás és Remetey-Fülöpp Gábor), Szigeti Csaba (szerzőtársai: Kis Dávid és Albert Gáspár), Zentai László (szerzőtársa Nyőgéri Gábor GeoX Kft), Vösös Fanny (szerzőtársai Benjamin van Wyk de Vries és Székely Balázs),
A konferenciáról és az elhangzott előadások itt érhetőek el: https://iccgis2018.cartography-gis.com/submission/
A Digitális Föld szekcióról készült felvételek itt találhatóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése