2018-08-23

Jó gyakorlat: téradatok a katasztrófavédelemben. Brit-Kolumbia on-line erdőtűz térképe

British Columbia (Kanada) tartomány erdőgazdálkodását évtizedek óta segíti a térinformatika, a téradatok és földmegfigyelési információk felhasználása. (A 90-es évek elején a szolgálatnak magyar származású vezetője volt Frank Hegyi  személyében, aki az ISPRS VII szakbizottságában is vezető szerepet vállalt.) 
Az alábbi linket Steve Kopp (Esri GEO összekötő) osztotta meg és a tartomány erdőtüzeinek helyét és adatait jeleníti meg naprakész formában. https://www.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=ef6f11c8c36b42c29e103f65dbcd7538
Hasonló rendszer - kiterjesztve a rendkívüli eseményekre - régóta üzemel hazánkban is (http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_esemeny_terkep), a kanadai példában inkább a bekövetkezett eseményekhez rendelhető nyílt és szabad hozzáférésű téradatok sokfélesége az, ami különösen figyelemreméltó. Persze ez - figyelemmel a tartomány egyes térségeinek nehezen megközelíthetőségére - egyenesen nélkülözhetetlen az eredményes katasztrófa elhárításban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése