2019-10-03

GI-alapú FFC (SDG) monitoring - az ISPRS tudományos programja

Jun Chen összefoglaló cikke a GIM International 2019 szeptember/októberi összevont számában jelent meg. Bemutatja, hogy az ISPRS mely területeken tud hozzájárulni az FF célok eléréséhez szakmai tapasztala hasznosításával.
Az FF célok teljesítését a geotér-modellezés (lényeges változók, idő-tér kapcsolatok, társadalmi-gazdasági fejlődés és a Föld élet fenntartása),  -elemzés ( helyzet, kapcsolat, átalakulás) és  -információ kinyerés eszközeivel, illetve az adatokra és platformokra támaszkodva kívánja támogatni.

Jun Chennel 2004-ben Isztambulban  
A társaság az UN GGIM, GEO, FIG, ICA szervezetekkel együttműködésben kíván vezető szerepet játszani ezen a területen. Jun Chen a 2008.évi ISPRS kongresszus igazgatója, később az ISPRS elnöke volt, jelenleg a társaság első elnökhelyettese, Kína Nemzeti Geomatikai Központjának (NGCC) vezető kutatója.
Már csak 10 év van hátra az ENSZ Agenda 2030 FFC célok elérésére kitűzött határidőig.
Ami a komplex feladatok megoldásában sokat segíthet az az interdiszciplináris és transzdiciplináris együttműködés és az egyre gyorsuló iramban történő technológiai fejlődés adta lehetőségek együttes, komplex felhasználása. Ez volt a kicsengése a múlt heti, 10. Nemzetközi Digitális Föld Szimpóziumnak is Firenzében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése