2021-05-06

Magyarország nem tagja a téradat-kutatás európai szervezetének (EuroSDR)

A ma érkezett, az EuroSDR 2020.évi jelentésében, a szervezet tagországai között hiába keressük Magyarországot. Ha ez így van, ez kifejezetten versenyhátrányt jelent, de méltatlan a  térinformatikai kutatásokkal, fejlesztésekkel, alkalmazásokkal foglalkozó hazai intézmények és szervezetek eredményeit tekintve. 

Az új technológiák, megközelítések és kihívások (AI/ML, G5, IoT, Big Data, EO ARD, EO/SDI integrációja a statisztikai adatokkal, UAV alkalmazások, LIDAR feldolgozások, citizen science, digitális iker, felhőszolgáltatások, GNSS, LBS, ITS, V2X és a ma még nem is ismert, de 5 éven belül elterjedten használt megoldások) igénylik, hogy a hazai szakemberek a téradatok kutatása terén is bekapcsolódhassanak az EuroSDR vérkeringésébe. A felsoroltaknál a legfontosabb szereplők maguk az adatok, melynek kutatása az adat tudomány körébe esik. (Az ITS Hungary 2021. május 6-i három órás webinárja érzékletesen rámutatott a tér-idő kontextusban az adatok szerepére a közeljövő közlekedésében.)

Az illetékesek és érdekeltek számára az EuroSDR elérhetőségei:

EuroSDR Secretariat
KU Leuven Public Governance Institute
Parkstraat 45 box 3609 – 3000 Leuven, Belgium
Tel. +32 (0)16 37 98 10
www.eurosdr.neteurosdr@kuleuven.be@EuroSDR

Legutóbb, a CLGE szervezethez való kapcsolódás ösztönzése esetében a javaslat akkor sikerre vezetett, amiben oroszlánrésze volt az MFTTT-nek. Most talán a Lechner Tudásközpontra (közreműködőként az érintett akadémiai intézményekre, egyetemi oktató- és ipari kutatóhelyekre) irányulhat a figyelem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése